Lidové noviny

Reprezenta­ce

-

ní reprezenta­ce jakýsi odstup, pak usuzuje správně. Nicméně si myslím, že sama reprezenta­ce smysl má – a to velký. Tak například Škodovka představil­a na autosalonu v Šanghaji prototyp chystaného elektromob­ilu. Jmenuje se Vision E a je to úchvatný průnik estetiky a technické dokonalost­i. Úžasné ale jsou i škodovky z posledních let, díla Jozefa Kabaně, ty provokativ­ní, s ostře sekanými liniemi. Pokládám je za nejpřitažl­ivější estetický koncept běžně prodávanéh­o osobního automobilu, a když se podíváme na hospodářsk­é výsledky Škody Mladá Boleslav, asi v tom nejsem sám.

Ony ty škodovky – donedávna – bývaly takové nevýrazné buchty. Nemluvím o kvalitách technickýc­h, jde o emoční působení, nebo – dejme tomu – o eleganci. Slušné auto, které se necpe na vý-

Putna

Středa Baldýnský sluní pozornosti. Když z novinky na autosalonu stáhnou plachtu, nikdo tam nevykřikne vow; tak to chodilo ještě nedávno. To se změnilo a já jsem rád, že nové škodovky reprezentu­jí naši zemi.

Ona je tahle reprezenta­ce výrobkem zásadně důležitá. Finy samozřejmě každý zná, ale jejich hvězda se hodně rozzářila, když zaplavili svět mobilními telefony Nokia. Do té doby každý věděl, že tam mají půlku roku tmu a že mají skvělé architekty (ostatně, barák, to je taky výrobek!), ale celkem vzato nebyl důvod, proč Finsko nějak zvlášť brát na vědomí. Jenže pak přišla Nokia a kdekdo ji měl v kapse a bylo těžké se ubránit myšlence, že tihle Finové, to jsou pašáci, když dokáží vyrábět tak špičkovou užitečnou věc! Skvělý výrobek zářil a lesk na sebe vzala celá země.

Čtvrtek Rejžek

Nevím, do jaké míry tohle funguje u škodovek. Každopádně jsou ve světě viditelné a ostudu nám nedělají. Nemusíte mi připomínat, že Škoda patří Volkswagen­u. Je mi to fuk, stejně jako je mi jedno, že Jaguara koupili Indové. Ani mi nemusíte připomínat, že Kabaně z Boleslavi vyštípali a je teď u BMW. I to je hodně české. Ale zatím Škoda září, v Šanghaji i na silnicích, a mě to hřeje u srdce. Mám pošetilý pocit, že jsem tu škodovku Vision E tak trochu vyrobil já. A funguje to trvaleji, než když Jaromír Jágr dá gól oblečený do českého dresu. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia