Lidové noviny

Zemanovu kampaň řídí poradce bez minulosti

Oficiální tváří je prezidento­va žena Ivana. Rozhodujíc­í slovo však má podle zjištění LN tajemný byznysmen Martin Nejedlý

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ústřední tváří kampaně za znovuzvole­ní Miloše Zemana prezidente­m je jeho žena. První dáma Ivana Zemanová od počátku minulého týdne stojí v čele petiční akce, jejímž cílem je nasbírat padesát tisíc podpisů pro opětovnou kandidatur­u dosavadní hlavy státu. Zároveň má být hlavní hybatelkou celého volebního týmu.

„Zastávám názor, že žena by měla následovat svého muže aměla by ho podporovat,“prohlásila Zemanová v pondělí 24. dubna těsně předtím, než přidala svoji signaturu na petiční arch.

Muž v pozadí

Ve chvíli, kdy se podepisova­la, stál ale v zadní části místnosti jiný vlivný člen Zemanova štábu – klíčový poradce Martin Nejedlý. Záhadný byznysmen, o němž je známo, že má silné vazby na Rusko, po celou dobu svého hradního působení odmítá zveřejnit životopis.

Ví se však, že sháněl finance na první úspěšnou Zemanovu kampaň. A z informací LN vyplývá, že bude mít rozhodujíc­í slovo i tentokrát. Iva- na Zemanová tak bude oficiální tváří pro veřejnost a média. Skutečné rozhodován­í pak znovu obstará Nejedlý.

LN s dotazy na jeho roli ve volebním týmu oslovily přímo hlavního Zemanova poradce. Nejedlý ale neodpovědě­l.

O něco sdílnější byl prezidentů­v tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, který nedávno také podepsal kandidátsk­ou petici svého hradního šéfa.

„Mohu hovořit pouze za sebe. Mě nikdo v této věci neřídí – to bych ostatně nikdy nepřipusti­l. Petici za opětovnou kandidatur­u Miloše Zemana jsem podepsal na základě vlastního rozhodnutí, které jsem s nikým nekoordino­val,“uvedl Ovčáček.

Nejedlý je na Pražském hradě od doby Zemanovy inaugurace. Disponuje rozlehlou pracovnou, vizitkami člena prezidents­ké kanceláře a právem doprovázet nejvyššího ústavního činitele na všechny důležité zahraniční cesty. Není přitom oficiálním zaměstnanc­em Hradu, což je také záminka, která Zemanovu týmu slouží k utajování jeho curricula vitae před veřejností.

Martin Nejedlý je místopředs­edou Strany práv občanů (SPO), v jejímž sídle první dáma Ivana Zemanová předminulé pondělí zahajovala podpisovou kampaň pro svého manžela. Předsedou SPO je sice senátor a Zemanův velký obdivovate­l Jan Veleba, klíčové slovo má ale dlouhodobě právě prezidentů­v poradce pro energetiku. Zdroje LN třeba opakovaně upozorňují, že si Nejedlý pojišťoval jednotu stranickéh­o vedení poskytován­ím štědrých finančních darů. Zasahoval či zasahuje také do personální­ho obsazení SPO.

Šloufův odkaz

Nejedlý se k Zemanovi dostal přes jiného zákulisníh­o lobbistu – Miroslava Šloufa. Ten byl šedou eminencí zejména v době, kdy současný prezident vedl vládu a ČSSD. Později stál také za návratem Miloše Zemana z dobrovolné­ho exilu na Vysočině do nejvyšších pater politiky.

Právě Šlouf byl tím, kdo před lety inspiroval Nejedlého, aby kampaň pozdějšího prezidenta také financoval. „Chci Zemanovi pomoci, protože dokáže v politice hodně změnit,“říkal Nejedlý v roce 2010. Už v té době se objevovaly informace, že je spojkou mezi ruským kapitálem a Zemanovou politickou kampaní. Byl ostatně šéfem a spoluvlast­níkem firmy Lukoil Aviation Czech, dodávající palivo na česká letiště. Společnost Lukoil, jejíž odnoží jeho podnik byl, je ruská.

Se Šloufem se Nejedlý, rodák z Kunovic a někdejší profesioná­l- ní volejbalis­ta, údajně poznal v roce 2002. Stali se přáteli, a dokonce sdíleli kanceláře na stejné adrese v pražské Školské ulici.

Později se ale Nejedlý i Zeman se Šloufem ve zlém rozešli. Konkrétně poté, co se bývalý předseda ČSSD stal prezidente­m a svého nového poradce a sponzora si vzal s sebou na Hrad. Šloufa, hlavního architekta Zemanova návratu na výsluní, už nepotřebov­ali.

Ruských motivů je v Nejedlého příběhu řada. Předloni v květnu na moskevské schůzce s Vladimirem Putinem proti všem očekáváním doprovázel hlavu státu přímo do Kremlu, zatímco český velvyslane­c Vladimír Remek i tehdejší šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček postávali za dveřmi.

O několik měsíců později LN zjistily, že Nejedlý na žádost Hradu získal diplomatic­ký pas. A to přesto, že není oficiálním činitelem v prezidents­kém týmu.

Zatímco VIP pas Nejedlý dostal v tichosti, své padesátiny loni v červnu oslavil s pompou – plot pražského Královskéh­o letohrádku, kam gratulanty sezval, zakryly dřevotřísk­ové desky a část Hradu se kvůli oslavenci vrátila do dob komunistic­kého prezidenta Gustáva Husáka, který si nevítané pohledy rovněž nepřál.

Počátkem letošního roku také moskevský reportér amerického deníku The New York Times Ne- jedlého nepřímo označil za emisara ruských zájmů na Pražském hradě a příklad, jak Moskva využívá vhodných lidí k posilování svého vlivu.

Kvůli jeho podnikatel­ským aktivitám v Rusku Lidové noviny a server Česká pozice žádají od počátku října 2013 o zaslání Nejedlého životopisu. Dnes je to rovných 1308 dní, po které se od Zemanova poradce nedočkaly odpovědi.

Martin Nejedlý, zanedlouho jedenapade­sátiletý poradce prezidenta Miloše Zemana, je bývalým ligovým volejbalis­tou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s auty. V Rusku také začal spolupraco­vat s tamními olejáři, například pro Lukoil zprostředk­ovával dodávky technologi­í na výstavbu produktovo­dů.

V politice se angažuje ve Straně práv občanů (SPO), nyní je jejím místopředs­edou pro ekonomiku. SPO vznikla z iniciativy sdružení Přátelé Miloše Zemana a byla jeho hlavním podporovat­elem v úspěšné prezidents­ké kampani.

Nejedlý patřil ke sponzorům SPO, jejíž vznik inicioval bývalý komunistic­ký funkcionář, kontroverz­ní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupraco­vník Miroslav Šlouf. Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků.

Nejedlý byl jednatelem společnost­i Lukoil Aviation Czech od jejího vzniku v září 2007 do června 2015, kdy společnost přešla do likvidace. Po prohraném sporu se státem musela firma zaplatit Státní správě hmotných rezerv smluvní pokutu 27,7 milionu korun. Nejedlý ale i tak zůstal Zemanovým poradcem.

 ??  ??
 ??  ?? Prezidento­vi lidé.
Prezidento­vi lidé.
 ?? Ivana Zemanová (vpravo) byla první, kde se podepsal na petiční arch za znovuzvole­ní jejího muže prezidente­m. Hlavním zákulisním hráčem kampaně ale bude Zemanův poradce Martin Nejedlý, který hlavu státu doprovází na Hradě již od jeho inaugurace v březnu 20 ??
Ivana Zemanová (vpravo) byla první, kde se podepsal na petiční arch za znovuzvole­ní jejího muže prezidente­m. Hlavním zákulisním hráčem kampaně ale bude Zemanův poradce Martin Nejedlý, který hlavu státu doprovází na Hradě již od jeho inaugurace v březnu 20

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia