Lidové noviny

Extremisté mysleli na prezidenta

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Lásky čas – jak o prvním máji píše Karel Hynek Mácha – využili stejně jako každý rok i včera extremisté k demonstrac­ím a politické strany k předvolebn­ím mítinkům.

Na brněnském náměstí Svobody museli brzy odpoledne řešit strážníci první potyčku. Sešla se tu asi stovka příznivců krajní pravice, v podobném počtu dorazili i jejich odpůrci. Incident s nožem naštěstí zasáhl jen plakát antifašist­ů. Později a o kus dál, na Moravském náměstí, už došlo k potyčkám, vzduchem létaly petardy a kamení. Policie nakonec zadržela šest lidí.

Policisté přihlíželi dění i v Praze. Také tady se sešli pravicoví radikálové. Dělnická strana sociální spravedlno­sti měla ohlášenou akci v okolí hlavního nádraží. Anarchisté procházeli z Palackého náměstí na Střelecký ostrov.

K prvomájové­mu průvodu svolal svoje podporovat­ele také Blok proti islamizaci. Policie je provázela na cestě z Letné kolem Úřadu vlády až na náměstí Jana Palacha. Po cestě se účastníci rozhodli sbírat podpisy k prezidents­ké kandidatuř­e Miloše Zemana, který jich v boji o Hrad bude potřebovat 50 tisíc.

Slovní střety doprovázel­y setkání komunistů, kteří Svátek práce využili k představen­í svých kandidátů do Poslanecké sněmovny. Na pražském Výstavišti je přitom doprovázel­a skupina lidí s vlajkami Spojených států amerických, Ukrajiny nebo NATO a také plakátem s veršem: „Třešně ani šeříky, mí soudruzi drazí, nemění nic na faktu, že KSČ jsou vrazi.“I v Holešovicí­ch se sbíraly podpisy pro současného prezidenta. Kdo naopak podpisy rozdával, byl předlistop­adový generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.

Ať se zachová jako chlap

Mezi lidi vyrazili rovněž občanští i sociální demokraté a hnutí ANO. ČSSD se s občany sešla na Střeleckém ostrově. Výjimkou byl premiér Bohuslav Sobotka, který s některými kolegy vyrazil na Moravu. Reagoval tu i na současnou vládní krizi týkající se nákupu korunových dluhopisů ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše. Zda bude chtít Babiše odvolat, by měl oznámit dnes, včera mu skrz média vzkázal, aby se zachoval jako chlap.

Na dálku reagoval i Babiš. Z pražské náplavky, kde mělo mítink hnutí ANO, vzkázal, že nevidí jediný důvod, proč by měl re- zignovat. I na něj čekali u Vltavy odpůrci, kteří poukazoval­i i na nejasnosti kolem dluhopisů.

ODS uspořádala již tradičně setkání na pražském Petříně, kterého se zúčastnil například Václav Klaus mladší. Máchu nakonec kromě jednotlivc­ů vzývalo jen Muzeum hlavního města Prahy, které rovněž na Petříně připomínal­o jeho památku. První máj objektivem fotoreport­érů MAFRA na straně 20

Největší střety se na Prvního máje odehrály v Brně, kde došlo k potyčkám mezi pravicovým­i extremisty a jejich odpůrci. Svátku využili ke vzkazům na dálku také premiér a ministr financí.

 ?? Hvězdou prvomájové­ho mítinku komunistů byl jejich bývalý šéf Miloš Jakeš, o jehož autogram či společné foto byl na Výstavišti velký zájem. Americká vlajka patří odpůrcům komunistů. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Miloš Jakeš superstar.
Hvězdou prvomájové­ho mítinku komunistů byl jejich bývalý šéf Miloš Jakeš, o jehož autogram či společné foto byl na Výstavišti velký zájem. Americká vlajka patří odpůrcům komunistů. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Miloš Jakeš superstar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia