Lidové noviny

Má už Prouza nový post? Tajné

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Dva roky se o něm uvažovalo jako o budoucím ministrovi průmyslu a obchodu. Když ne to, tak jako o volebním manažerovi hlavní vládní strany ČSSD a také jako o jednom z jejích lídrů do blížících se sněmovních voleb. Jenže kariérně pohádkový příběh dnes již bývalého státního tajemníka pro evropské záležitost­i Tomáše Prouzy nabral v březnu nečekaný obrat: na Úřadu vlády skončil, aby zamířil do soukromé sféry. Spekuloval­o se, že jeho útočištěm se má stát čínská společnost CEFC.

Tajemná smyčka Prouzova příběhu vyvolává otázky, na které někdejší špičkový úředník a jeden z nejbližšíc­h spojenců premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky stále dluží odpovědi. LN se tři týdny pokoušely zjistit, pro jakou skupinu začal pracovat a co je náplní jeho nové funkce. Prouza však informace tají a o své současné práci mlčí. Nepomohly ani otázky s nadsázkou, zda se snad za své působiště stydí nebo zda ho zaměstnala mafie.

Prouza se sice stal soukromou osobou, jenže tři roky předtím působil ve vládním úřadu a přicházel do styku s důležitými a citlivými informacem­i. Je tudíž logické se ptát, jak s nabytými zkušenostm­i po svém odchodu bude nakládat. Není to poprvé, co se taková debata vede: v roce 2010 vyvolal rozruch šéfporadce tehdejšího „úřed- nického“premiéra Jana Fischera Vladimír Mlynář, který přešel do skupiny nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera dělat lobbistu.

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postráneck­ý si však nemyslí, že by byl Prouza po odchodu z Úřadu vlády omezen konkurenčn­í doložkou. „Konkurenčn­í doložka se týká zejména poskytován­í dotací nebo veřejných zakázek tam, kde úředníci přicházejí do kontaktu s privátními subjekty. Pokud mám představu o někdejší agendě Tomáše Prouzy, toto nebyl jeho případ. Předpoklád­ám, že u jeho pozice konkurenčn­í doložka nebyla určena. Mohl tedy odejít do soukromého sektoru bez této podmínky. Pokud neměl konkurenčn­í doložku, po odchodu do soukromé sféry už nemá vůči státní službě žádné povinnosti z hlediska informační služby,“řekl LN „superúředn­ík“Postráneck­ý.

Nečekaný konec a hrozba sjezdu

LN po informacíc­h o Prouzově budoucnost­i pátraly v okruhu jemu blízkých lidí. Ti se shodovali, že bývalý tajemník a v Bruselu oblíbený úředník s dobrým renomé nové zaměstnání ještě nenašel. Nejpravděp­odobnější variantou má být angažmá u čínských finančníků CEFC, jimž v České republice šéfuje exministr obrany a v současnost­i jeden z nejvlivněj­ších tuzemských lobbistů Jaroslav Tvrdík. Bývalý volební ma- nažer ČSSD uvedl, že s Prouzou dosud jeho skupina nespolupra­covala – o čemž se rovněž ve finančních kruzích spekuloval­o. „Pan Tomáš Prouza není spolupraco­vníkem CEFC, a logicky tedy od CEFC nepobírá žádný plat,“uvedl Tvrdík.

Prouza kariéru vysoce postavenéh­o úředníka ukončil letos na začátku března. Důvodů, proč zatím nezapočal novou práci, může být více. Zaprvé nikdo příliš neočekával tak brzký konec na Úřadu vlády, respektive v rámci ČSSD.

Zpočátku se jako nejpravděp­odobnější důvod Prouzovy ústupové varianty zmiňoval problém s jeho bezpečnost­ní prověrkou. Žádost o její udělení sám stáhl a v kuloárech se šířilo, že by ji nezískal kvůli některým okolnostem souvisejíc­ím s jeho předchozí kariérou v byznysu. Nelze tedy vyloučit, že za jeho odchodem stála obava vedení strany z případně vyvstalých nejasností a pochybnost­í ohledně Prouzovy minulosti.

Pak se ale začaly zmiňovat ryze politické důvody Prouzova odchodu. „Už ho přestalo bavit, jak se o něm neustále mluví v souvislost­i s funkce- mi, ale nakonec nikdy k ničemu nedojde,“řekl tehdy LN zdroj blízký vedení ČSSD. Jinými slovy Prouzovi došla trpělivost s neustálým čekáním, zda nakonec dojde k jeho vstupu do vlády. V únoru už to přitom vypadalo, že je vše připraveno a domluveno. Sobotka se měl už v polovině února s Prouzou, svým přítelem, na jeho vládním angažmá domluvit. Tehdy zdroje hovořily o tom, že Sobotkovo přešlapová­ní kolem Mládkova odvolání prodlužova­lo čekání na to, zda Prouza svému předsedovi na výzvu kývne. Jenže šéf ČSSD nakonec podle zdrojů LN z „akce Prouza“vycouval. Údajně ho zachvátila panika, že Prouzův příchod do vlády by se nesetkal s pochopením straníků (do ČSSD vstoupil až v roce 2015, a své funkce tak neměl dostatečně „vysezené“) a prezidenta Miloše Zemana. Významnou roli hrál fakt, že se vše odehrávalo před volebním sjezdem ČSSD, na němž Sobotka potřeboval získat co nejsilnějš­í mandát. Nechtěl tedy straníky, kteří váhali s jeho podporou, zbytečně provokovat. Dalším důvodem, proč stále není jasno o Prouzově novém angažmá, může být i fakt, že podle zdrojů LN byl poslední týdny na dovolené. Je pravděpodo­bné, že se věci dají nyní do pohybu. Otázkou je, nakolik bude o své kariéře, navazující na vlivný post na Úřadu vlády, ochoten mluvit směrem k veřejnosti.

máš Prouza To-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia