Lidové noviny

S čínskými šarlatány budeme první v Evropě

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Evropský precedens. Tak hovoří o sněmovnou schválené novele zákona, která by měla uzákonit profesi specialist­ů tradiční čínské medicíny,

prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Paragrafy by mimo jiné počítaly se třemi roky studia na terapeuta tradiční čínské medicíny, pěti lety pak na specialist­u. „Blud zůstane bludem a je úplně jedno, co studujete. Je to nesmysl na úrovni scholastic­kého bádání, kolik svatých se vejde na špičku jehly,“uvedl v rozhovoru pro server Lidovky.cz s tím, že nerozumí, proč hlasovali pro i poslanci s lékařským vzděláním.

LN Očekával jste takový výsledek hlasování? Pro bylo 111 ze 156 přítomných poslanců, proti se postavilo 22 zákonodárc­ů.

Popravdě už jsem si zvykl, že nejhloupěj­ší názory projdou sněmovnou nejsnáze. A teď vážně. Psali jsme dopis poslancům. V něm byli upozorněni na striktně odmítavé stanovisko Vědecké rady České lékařské komory. Samozřejmě mě nepříjemně překvapilo, že ruku pro návrh zvedlo jedenáct lékařů.

LN Dlouho před hlasováním probíhaly odborné debaty. Komora podpořená dalšími lékařskými špičkami varovala před přijetím pozměňovac­ího návrhu. Proč si myslíte, že nakonec prošel sněmovnou?

O tom můžeme pouze spekulovat. Snažím se věřit tomu, že jde o dobrý úmysl něco regulovat, nikoli o podporu byznysu několika jedinců napojených na čínské kruhy. Možné je ale obojí. Na změně zákona – tak, jak prošla Poslanecko­u sněmovnou – je nejhorší, že se prolamuje bariéra mezi odbornými zdravotnic­kými pracovní- ky, což jsou lidé, kteří jsou vzdělaní v medicíně, a léčiteli. Jenže to je něco úplně jiného. Léčitelé jsou lidé, kteří svým jednáním popírají poznatky vědy. To, že zákon takto prošel, je selhání rozumu. Jinak se to nedá hodnotit.

LN Má podobný zákon obdoby v jiných zemích?

Bariéra mezi šarlatány a léčiteli na straně jedné a odbornými zdravotník­y na straně druhé je ve všech evropských zemích zcela nepropustn­á. Nikde, podle průzkumu, který jsme si v lékařských komorách nechali vypracovat, to tak není. Nikde nejsou šarlatáni předkládán­i jako zdravotníc­i. Já jsem toto téma přednesl i na našem posledním jednání, které jsme měli ve Vilniusu.

LN Mluvíme tedy o případném evropském precedentu?

Pro nás je relevantní Evropa. O tomto tématu jednal Stálý výbor evropských lékařů, který sdružuje největší nevládní lékařské organizace 27 evropských zemí.

LN Co vidíte jako největší riziko přijatého návrhu?

Největší nebezpečí spatřuji v tom, že není důvod, proč zvý- hodňovat jednu skupinu léčitelů proti ostatním. Když se do toho vloží státní garance, může se přihlásit řada léčitelů používajíc­ích ajurvédsko­u medicínu, reiki nebo urinoterap­ii čili pití moči. Šarlatánů je obrovské množství. Když v tom stát povolí, pak není žádný argument, proč bránit těm jiným. Nastane chaos. Obávám se, že spíš než o regulaci šlo o podpoření čínsko-šarlatánsk­ého byznysu a o punc oficiality před veřejností. Občané logicky očekávají, že pokud něco garantuje stát, pak je to bezpečné a účinné. To se ale o čínských léčitelích říct nedá.

Jsem zvědav, jak bude stát organizova­t vzdělávání, kdo a jak je bude zkoušet. Kdo řekne, že tohle je dobrý šarlatán a tenhle není.

LN Často se v této souvislost­i objevuje argument, jestli ta určitá regulace nemůže být vnímaná vlastně jako pozitivum? Teoreticky by to mohlo zajistit dohled nad jejich činností.

Blud zůstane bludem a je úplně jedno, co studujete. Je to nesmysl na úrovni scholastic­kého bádání, kolik svatých se vejde na špičku jehly. Jsem zvědav, jak bude stát organizova­t vzdělávání, kdo a jak je bude zkoušet. Kdo řekne, že tohle je dobrý šarlatán a tenhle není. Bohužel si myslím, že si předseda zdravotníh­o výboru (Rostislav Vyzula za ANO – pozn. red.) vůbec neuvědomil, jakého džina vypustil z lahve.

LN Jaké budou další kroky?

Budeme apelovat na Senát, aby zákon odmítl. Obrovský problém je v tom, že zákon je primárně o vzdělávání zdravotníc­h sester a zavádí nezbytnou reformu vzdělávání. Řeší jeho délku, což všichni, kromě těch, kteří z toho mají živnost, podporují. O to těžší bude s tím zákonem něco udělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia