Lidové noviny

Le Penová lavíruje kolem eura

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA První máj se včera ve francouzsk­é metropoli nesl v duchu prezidents­kých voleb. Své mítinky tu pořádali oba kandidáti postoupivš­í do druhého kola: zatímco liberál Emmanuel Macron vystoupil v kongresové­m centru v Porte de la Villette, nacionalis­tka Marine Le Penová si vybrala dělnické předměstí Villepinte. Tisíce lidí po celé zemi pak demonstrov­aly proti její krajně pravicové Národní frontě (FN). přivítali bouřlivým potleskem. Starosta městečka Yerres nedaleko Paříže má blízko nejen k FN, ale třeba i ke komunistům – i oni totiž často sdílejí jeho suverenist­ickou ideologii. „Je třeba si vybrat mezi Francií a financemi. Já jsem si vybral Francii a Marine,“prohlásil na mítinku ve Villepinte.

Euro je sice podle francouzsk­é prezidents­ké kandidátky Marine Le Penové mrtvé, odchod z eurozóny už ale pro šéfku Národní fronty není prioritou. Nadále však horuje pro návrat franku.

Důchodci se bojí o své penze

Důvodem, který ale vedl Le Penovou ke zmírnění odporu vůči euru, je nadbíhání voličům, již se opuštění společné měny bojí. „Le Penová potřebuje hlasy lidí nad 60 let, které představa opuštění eurozóny děsí. Je to návrat k realitě,“řekl agentuře Reuters ekonom Christophe­r Dembik, analytik Saxo Bank. S tím souhlasí i politický koordináto­r lepenovců Jean Messiha: „Byl tu strach jistého počtu Francouzů, který Marine vyslyšela.“A průzkumy hovoří jasně: mezi voliči nad 65 let, kteří tvoří značnou část elektorátu Národní fronty, se k odchodu z eurozóny staví negativně 85 procent lidí.

Le Penová potřebuje hlasy lidí nad 60 let, které představa opuštění eurozóny děsí. Je to návrat k realitě.

 ?? K voličům šéfky Národní fronty Marine Le Penové patří často starší lidé. Představa, že by Francie opustila eurozónu a jejich penze by se ocitly v ohrožení, se ale nelíbí ani jim. FOTO ČTK/ AP ?? Volím Marine.
K voličům šéfky Národní fronty Marine Le Penové patří často starší lidé. Představa, že by Francie opustila eurozónu a jejich penze by se ocitly v ohrožení, se ale nelíbí ani jim. FOTO ČTK/ AP Volím Marine.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia