Lidové noviny

Mayová žije v jiné galaxii

- SIMONA BARTOŠOVÁ

LONDÝN/BRUSEL Středeční dvouhodino­vá večeře v londýnské Downing Street zřejmě oběma jejím hlavním účastníkům zhořkla v ústech.

Podle německého deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, jenž v neděli zveřejnil obsah schůzky, totiž předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odcházel z jednání s šéfkou britské vlády Theresou Mayovou „desetkrát skeptičtěj­ší než dříve“, přestože ho předtím označil za konstrukti­vní.

Ve čtvrtek ráno pak německé kancléřce Angele Merkelové údajně do telefonu řekl, že Mayová „klame sebe sama“a „žije v jiné galaxii“.

Britská premiérka měla prohlásit, že chce, aby brexit byl „úspěchem“. Podle informací ze strany evropských vyjednavač­ů ale vidí odchod Británie z Evropské unie přes růžové brýle.

Juncker prý opáčil, že „brexit úspěchem být nemůže“, protože Británie se stane „třetí zemí“a nebude ani v celní unii jako například Turecko.

Podle deníku také Juncker Mayové oznámil, že mezi Bruselem a Londýnem nevznikne žádná obchodní dohoda, dokud Británie nezaplatí rozvodový účet s Unií ve výši až 50 miliard liber.

Reagoval tak na slova premiérky, že Británie EU nic platit nemusí, a upozornil Mayovou, že členství v Unii nelze jednoduše zrušit, jako kdyby EU byla „golfový klub“.

Britská premiérka prý také chtěla budoucí postavení občanů EU v Británii a Britů v Unii vyřešit už v červnu. Juncker označil tento plán jako „příliš optimistic­ký“a podle zpráv německého listu vytáhl z tašky dva stohy papíru – smlouvu o vstupu Chorvatska do Unie a kanadskou dohodu o volném obchodu –, aby zdůraznil, že jednání budou velmi složitá.

Podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera jsou představy britské premiérky Theresy Mayové o brexitu značně iluzorní.

Opozice se zlobí

Úřad britské premiérky zprávy z jednání mezi oběma státníky nepopřel, včera nicméně oznámil, že informace deníku „neuznává“. Britská vláda setkání už ve středu označila za „konstrukti­vní a užitečnou pracovní večeři“.

Mayová pak včera detaily ze schůzky označila za „bruselský drb“. Podle ní šlo vše dobře. „Tento a některé další komentáře evropských lídrů ukazují, že přijdou chvíle, kdy vyjednáván­í budou tvrdá,“řekla stanici BBC a dodala: „Proto potřebujem­e silné a stabilní vedení, abychom pro Británii dojednali to nejlepší.“

Podle britské opozice jsou informace uniklé ze středeční schůzky „hluboce znepokojuj­ící“.

„Je jasné, že tato vláda neví, jak dál, a vede zemi ke katastrofá­lnímu tvrdému brexitu,“uvedl lídr liberálníc­h demokratů Tim Farron.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Britská premiérka Theresa Mayová a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před setkáním v Downing Street. FOTO REUTERS ?? Úsměvy zamrzly.
Britská premiérka Theresa Mayová a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker před setkáním v Downing Street. FOTO REUTERS Úsměvy zamrzly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia