Lidové noviny

Mayový exit

Střet Bruselu a Londýna míří ke katastrofě

-

Britská premiérka Theresa Mayová je možná dlouho očekávaným druhým ztělesnění­m Steva Jobse. Alespoň pokud jde o poněkud svébytné vnímání reality, kterým technologi­cký vizionář proslul. Ukázala to večeře špiček britské a unijní administra­tivy minulou středu. Její převyprávě­ní přinesl v nedělním vydání obvykle dobře informovan­ý německý deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. Mayová jako předkrm ujistila hosty v čele s šéfem komise Jeanem-Claudem Junckerem, že vyhraje červnové volby. Jako hlavní chod servíroval­a prohlášení, že Británie EU nic nedluží a nic nebude platit, a aby jim zaskočil i dezert, vytasila se s taktikou „slíbím a nesplním“, kterou vůči eurokratům zkoušela už jako ministryně vnitra. No a ke kávě přišly „drobné“sladkosti jako třeba představa, že otázku cizinců žijících v Británii – což bude klíčový bod i pro nás – zvládnou dohodnout už na červnovém summitu.

Dá se pak chápat, že v údivu zvládli hosté jen opáčit, že „EU není golfový klub“, ujistit, že žádné obchodní dohody nebudou a Británie skončí v horším postavení než Turecko. Juncker pak druhý den ráno zavolal německé kancléřce Merkelové s tím, že Mayová je „mimo realitu“. Kolizní kurz královny moří je ale problém pro celou EU.

Druhé vysvětlení přinesla nedávno recesistic­ká stránka NewsThump. Mayová je ve skutečnost­i jen viteál, magická schránka, do které schovala část své duše nejvyšší čarodějnic­e Margaret Thatcherov­á. Ten se bude v pokračován­í slavné série snažit zničit Harry Potter. Poněkud anglosaský vtípek ale dnes vypadá bohužel reálně. Mayová se zjevně chce zapsat do dějin jako nová Železná lady, ale sama na to nemá a nemá ani partnery na druhé straně. Navíc se svět od osmdesátýc­h let dost změnil, i když si toho postimperi­alisté na ostrově asi nepovšimli. Tvrdý kurz povede neodvratně k jedinému cíli – ještě tvrdšímu nárazu pro nás pro všechny. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia