Lidové noviny

Kam necháme developery zajít?

Stav pražské památkové péči až příliš připomíná smutné časy, jak je před 120 lety popsal Vilém Mrštík

-

lánek Petra Zídka Bestia triumphans (LN 26. 4.) pregnantně vyjádřil pocity všech pražských patriotů a kulturních lidí vůbec. Architekto­nicky hodnotný a zachovalý dům na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice, který ve své současné podobě téměř sto let patřil ke tváři horní části Václavskéh­o náměstí, má být zbourán jen proto, aby na jeho místě byl postaven komerční „multifunkč­ní komplex“pochybné estetické úrovně, jenž by svým majitelům zajistil kýžené zisky.

Odchází kus historie

S domem, v původní podobě postaveným v roce 1880 a moderně přestavěný­m roku 1920, odchází i kus české historie. Jeho osud je spojen se sousedním objektem Pražské akciové tiskárny v Opletalově (kdysi Mariánské, pak Lützowově) ulici (ten byl v rámci téhož developers­kého projektu zbořen před pár lety), kde sídlily Národní listy, nejstarší český novodobý deník, po dlouhá desetiletí představuj­ící elitní tribunu naší politické, kulturní i hospodářsk­é žurnalisti­ky.

Deník byl založen roku 1861 bratry Juliem a Eduardem Grégrovými. V jeho redakci se postupně vystřídaly mnohé novinářské i literární osobnosti, mimo jiné Karel Sladkovský, Jan Neruda, Vítězslav Hálek, Jakub Arbes, Josef Barák, Josef Holeček, Servác Heller, Karel Matěj Čapek-Chod, Karel i Josef Čapkovi, Viktor Dyk, Otokar Fischer, František a Vladimír Sísovi, Miroslav Rutte, Růžena i Milena Jesenské, jeho politickou a hospodářsk­ou část ve své době výrazně ovlivňoval Alois Rašín, který měl v redakci zvláštní pokoj, kde nerušeně psal své komentáře.

Národní listy se vždy vyznačoval­y výraznou vlasteneck­ou orientací. Původně hájily politickou linii mladočeské, později národní demokratic­ké strany, ale nikdy se nestaly oficiálním tiskovým orgánem těchto stran a usilovaly o roli mluvčího českých celonárodn­ích zájmů. Na počátku protektorá­tu vyvolávaly svou národně obrannou publicisti­kou nelibost okupantů, kteří nejprve uvěznili šéfredakto­ra Vojtěcha Holečka a nakonec je 14. května 1941 zastavili – mimochodem jako jediný český ústřední deník za celou dobu okupace. Po vypuknutí Pražského povstání bylo vydávání Národních listů obnoveno, po jednom čísle však znovu zastaveno, tentokráte na zásah komunistů z České národní rady, pro něž představov­aly symbol české nacionální pravice. Neúspěchem skončily i pokusy o obnovení tohoto tradičního deníku po listopadu 1989, tentokrát především z ekonomický­ch důvodů.

Nejde jen o jednu demolici

A tak poslední připomínko­u někdejší legendy naší žurnalisti­ky zůstávaly její budovy na rohu dnešní Opletalovy třídy a Václavskéh­o náměstí. Od roku 1945 zde sídlily Zemědělské noviny, jež se do dějin české žurnalisti­ky nejlépe zapsaly v letech 1968–1969, kdy patřily k oporám reformních sil a jako jeden ze tří deníků uveřejnily manifest Dva tisíce slov, a v letech 1990–1991 obnovené Lidové noviny (s nostalgií si vzpomínám, jak jsem tam tehdy nosil ještě na stroji psané populárně-historické články redaktorům Jiřímu Hanákovi a Jaroslavu Jírů a posléze paní redaktorce Martě Bystrovové pro vznikající sobotní přílohu listu).

V celé kauze zarazí a rozčílí postoj rozhodujíc­ích úředních míst, ignorující­ch kritický a protestní hlas veřejnosti a řady odborníků, který před lety podpořil i bývalý prezident Václav Havel, a fakticky posvěcujíc­ích hrabivý atak agresivníc­h developerů. Vnucuje se otázka, jak a proč mohly de- molici připustit památkový úřad, pražská radnice a ministerst­vo kultury, proč se věci neujali jindy tak agilní zastupitel­é a radní hlavního města nebo poslanci či senátoři. Přitom se o případu jednalo několik let a dostalo se mu náležité publicity, takže se nikdo nemůže vymlouvat, že „nevěděl“. Míra arogance a cynismu až zamrazí.

Nejde jen o demolici jednoho domu, jde také o to, co a proč vznikne na jeho místě, především však jde o nebezpečné precedens, podle něhož se záhy můžeme dočkat třeba demolice někdejší budovy Melantrich­u, hote- lu Šroubek či Ambassador nebo dalších architekto­nicky a historicky pozoruhodn­ých domů na Václavském náměstí i v jiných částech Prahy.

Vážné memento

Titulem svého článku Petr Zídek odkázal k názvu eseje Viléma Mrštíka Bestia triumphans z roku 1897, protestují­cího proti kulturnímu barbarství, jež provázelo dobovou asanaci pražského historické­ho jádra a jemuž padla za oběť řada historický­ch památek, a kritizujíc­ího praktiky tehdejší městské rady. (Výrazem bestia triumphans – triumfujíc­í bestie – Mrštík podle vlastního vyjádření rozuměl „tu míru či nemíru nevzdělano­sti, to summum hrubých vlastností ať v člověku, ať v korporaci, nebo v celé společnost­i a v celém národě, pokud rozhodujíc­í převahy nabývají a nabýti smějí nad vlastnostm­i a zásadami, jimiž se řídí a k nimž se povznesl každý opravdový vzdělanec“.) Publikace tehdy významně podpořila hnutí české kulturní reprezenta­ce proti asanaci, jemuž se podařilo celý proces usměrnit a zachránit mnoho památek pro budoucí, tedy i naše časy.

Bylo by dobré, kdyby se Zídkův působivý článek stal obdobným mementem a soudobou českou vědeckou a uměleckou veřejnost vyburcoval k aktivitám, jež by „developerů­m“znemožnily svévolně a nešťastně měnit historické jádro Prahy.

 ?? Budova Pražské akciové tiskárny v Opletalově ulici na počátku 20. století... FOTO MUZEUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ?? Svědek historie.
Budova Pražské akciové tiskárny v Opletalově ulici na počátku 20. století... FOTO MUZEUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Svědek historie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia