Lidové noviny

Na obrazovce přibudou nové zprávy

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Většina nových zpravodajs­kých kanálů se potýká s malou sledovanos­tí a s tím souvisejíc­ími ekonomický­mi výsledky. Zatím přitom nic nenasvědču­je tomu, že by to v Česku mělo být jinak.

Stanice Z24, která představuj­e další pokus o návrat bývalého generálníh­o ředitele TV Nova Vladimíra Železného do televizníh­o byznysu, chce začít vysílat v létě. Zatím jí ale chybí povolení od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nejde přitom o první takový projekt v Česku. V letech 2008 až 2011 zde působila zpravodajs­ká Z1.

Hlavní příjmy mají novému kanálu jít z prodeje reklamy. Obrat k zisku se přitom podle většinovéh­o vlastníka projektu Pála Milkovicse očekává do tří let. Tedy přesně tak dlouho, kolik vydržela Z1. Ta přitom každý rok končila v provozní ztrátě několik stovek milionů korun. Nejlépe na tom byla poslední rok své existence, kdy manko činilo „jen“150 milionů korun. Finanční skupina J&T, jež za televizí stála, tak v podstatě přes noc vysílání ukončila.

„Reklamní trh nereflekto­val možnost oslovení specifické cílové skupiny za vyšší cenu na jednoho diváka, než nabízejí plnoformát­ové televize a jiná média. Není tak možné garantovat návratnost dalších investic do projektu,“uvedl tehdy mluvčí skupiny J&T Petr Málek.

Jak upozorňuje mediální analy- tička a autorka odborného webu Mediahub.cz Eva Wagner, kdo skutečně financuje projekt Z24, se přesně neví. Těžko se proto odhaduje, jak dlouho budou finance přitékat v případě nízkého zájmu diváků. Jisté je, že do začátku dostala televize od investorů 100 milionů korun.

„Budeme razantní, nelítostní a rychlí – nebudeme zahlcovat diváka přílišným počtem souvislos- tí, necháme ho udělat si názor a případně mu umožníme, aby nám ho sdělil,“uvedl při oficiálním uvedení nové zpravodajs­ké stanice sebevědomě Železný.

„Vymezení nové televize je zkrátka zvláštní. Vypadá to, jako by se měla jmenovat Parlamentn­í listy TV nebo se alespoň v ukřičeném konceptu zmíněného politickéh­o bulváru zhlédla. Teď před volbami to celé prostě smrdí,“ko- mentuje to Wagner. Cílem Z24 je získat tří až čtyřprocen­tní podíl na denní sledovanos­ti. „Dnes na sociálních sítích na sebe všichni říkají všechno, tak proč by to neřekli nám a my to zprostředk­ujeme divákům,“uvedl Železný.

To je přitom velmi ambiciózní cíl. V zemích V4 se tomu ze soukromých zpravodajs­kých televizí blíží slovenská TA3, jejíž podíl se letos pohybuje okolo dvou pro- cent. Jde přitom o stanici, která vnikla už v září 2001 a s rozjezdem jí výrazně pomohly dvě věci – teroristic­ký útok na newyorská dvojčata a skutečnost, že v té době ještě nebylo masově rozšířené internetov­é zpravodajs­tví. Především ale TA3 působí na trhu sama.

„ Veřejnoprá­vní televize RTVS o třetím kanálu mluví, ale podmiňuje to zvýšením koncesí. Co se týká obsahového zaměření, jednou zmožností je vytvořit právě kombinaci sportu a zpravodajs­tví, ale zatím to nemá konkrétní podobu. TA3, už proto, že jako jediná kromě RTVS nabízí politické diskuse, je relevantní, ale nedosahuje sledovanos­ti srovnateln­é s ostatními komerčními televizemi,“vysvětluje šéfredakto­rka měsíčníku Stratégie Petronela Ševčíková.

Kolem tří procent se pohybuje ještě polská TVN24, jež podobně jako TA3 těží z delší historie a loajality diváků. Především ale působí na největším trhu z regionu V4, který je větší než český, maďarský a slovenský dohromady. Ostatní komerční zpravodajs­ké televize v Polsku a Maďarsku dosahují jen zlomku těchto čísel.

Z24 navíc proti sobě má silného soupeře v podobě ČT24. Zpravodajs­ký kanál České televize je totiž nejúspěšně­jší v Evropě. V roce 2016 dosáhla „čtyřiadvac­ítka“podílu na sledovanos­ti 3,99 procenta, čímž se žádná jiná veřejnoprá­vní zpravodajs­ká stanice starého kontinentu, včetně například slavné BBC, pyšnit nemůže.

Vznik zpravodajs­kého televizníh­o kanálu v České republice není v evropském měřítku nic neobvykléh­o. V kontextu střední a východní Evropy je spíš skoro raritou, že na tuzemském trhu televizníh­o zpravodajs­tví působí zatím jen veřejnoprá­vní stanice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia