Lidové noviny

Budvar vítá nového šéfa novou pivnicí

- MIROSLAV PETR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nový kabát, zavedená značka. Budějovick­ý Budvar začal od základu inovovat svůj koncept značkových restaurací Budvarka. První dvě v novém designu zahájily provoz v domovských Českých Budějovicí­ch, další se chystají. Do dvou let chce mít tento čtvrtý největší pivovar u nás nový koncept Original pivnice Budvarka v každém krajském městě.

Národní podnik takto modernizuj­e svou dosavadní síť značkových restaurací In Loco a Budvarka, kterých má aktuálně po Česku jedenáct. Projekt přišel těsně před nástupem nového ředitele Petra Dvořáka. Podnik ale začal projekt připravova­t ještě před zahájením výběrového řízení – za předchozíh­o šéfa Jiřího Bočka, který koncem loňska kvůli zdravotním problémům na funkci rezignoval. Všichni velcí konkurenti už využívají „své“restaurace jako úspěšnou marketingo­vou prezentaci, jakousi výkladní skříň. To platí zejména pro dvojku trhu Staroprame­n, který před 18 lety odstartova­l restauračn­í koncept pivovarů – Potrefené husy. Shodou okolností právě u jejich zrodu Dvořák stál, tehdy ještě jako brand manažer značky Staroprame­n.

Často jde o formu franšízy, kde pivovar zajistí jednotný interiér, co nejčerstvě­jší dodávky piva, dohlíží na jeho čepování, někde i doporučuje styl gastronomi­e, zajišťuje reklamu a propagaci celého konceptu, majitel zařízení za to pivovaru platí franšízové poplatky.

Pro pivovary je to jedna z mála možností, jak oživit prodej čepovaných piv. A to v době, kdy odbyt piva v gastronomi­i vytrvale klesá. Loni se v „hospodách“prodalo pouze 39 procent celé domácí spotřeby piva.

Do Budvaru dnes nastupuje nový ředitel Petr Dvořák. Pivovar ho vítá modernizov­aným stylem restaurací, tedy konceptem, který Dvořák pomáhal zavádět už před lety ve Staroprame­nu.

Vzor Potrefená husa

Ale potvrzuje se, že ve značkových podnicích pivovarů naopak prodeje spíš rostou. „Stále registruje­me velký zájem nových franšízant­ů o náš koncept, ale ne všechny můžeme uspokojit. Koncept Potrefená husa je totiž svým charaktere­m určen pro větší města,“říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací ve Staroprame­nu. Potrefenýc­h hus už funguje po Česku na 30, pro menší města připravil v roce 2014 Staroprame­n další koncept, nazvaný Naše hospoda. Těch je v provozu 7, dvě nové se budují. Ve velkém rozjel sítě svých restaurací i lídr trhu Plzeňský Prazdroj. Prémiovou sítí, určenou v první řadě pro značku Pilsner Urquell, jsou Pilsner Urquell Original Restaurant­y (PUOR), kterých funguje 27. Stejný počet hospod se registruje v síti Original 1869, která se zaměřuje na značku Gambrinus. Prazdroj ale také kontroluje už 32 Kozloven, 15 Radegastov­en a 6 Excelent Pubů. Na vlastní značkové restaurace sázejí i další pivovary. Včetně Heinekenu, který pod názvem Šalanda ovládá v Česku už desítku restaurací a letos chystá dvě nové v Mělníku a pražském Karlíně. Kouzlo pivnic s dohledem nad čepováním vlastních piv objevují imenší pivovary. Například humpolecký Bernard už má u nás šest Bernard Pubů a buduje další. Jiné pivovary, třeba Svijany, nemají vyloženě vlastní koncept restaurací, ale spolupracu­jí s vybranými hostinským­i na dodávkách piv a kontrolují kvalitu čepování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia