Lidové noviny

Sedm tipů k ústní maturitě

Co ještě dohnat před zkouškou z dospělosti, čím se nezdržovat na potítku a jak zapůsobit na komisi?

- BARBORA CIHELKOVÁ

Maraton maturitníc­h zkoušek se blíží do finále. Zatímco před pár lety stačilo dostavit se v den D před komisi složenou ze známých tváří pedagogů, dnes má maturita několik částí a trvá od dubna do června. Písemné práce z češtiny a cizího jazyka mají maturanti za sebou, zítra je čekají první didaktické testy. Poslední, ústní část maturit začíná 16. květnem. Přesné datum stanovují ředitelé škol, někde se tak může maturovat ještě 12. června. Profilová (školní) část maturity zůstane v režii gymnázií a středních škol, kritéria pro státní (jednotnou) část ústní maturity určuje společnost Cermat. Jednotnou ústní maturitu z mateřského a cizího jazyka tak skládají všichni studenti před maturitní komisí na své škole, avšak podle státem daných kritérií.

Času na přípravu každopádně moc nezbývá, přesto se dá ještě leccos dohnat a skóre vylepšit třeba vhodnou strategií na potítku.

1. Neobtěžujt­e se čtením

Povinný seznam dvaceti přečtených literárníc­h děl ke zkoušce z českého jazyka a literatury je odevzdaný už od konce března. Pokud máte dojem, že jste některou z knih nečetli dost důkladně (nebo dokonce vůbec), nezdržujte se jejím čtením stránku po stránce. Efektivněj­ší je vyhradit si na každou z daných knih několik málo hodin. Po letmém čtení si ujasněte obsah a kontext daného díla. Do jaké epochy spadá? Jaké postavení má v kontextu autorovy tvorby a dalších, podobných děl doby? Čím je výjimečné? Ovlivnilo výrazně literární vývoj? Odpovědi na takové otázky jsou pro úspěch u zkoušky důležitějš­í než znalost vedlejších postav a zápletek. A není nezbytně nutné přečíst kvůli nim každou kapitolu slovo od slova.

2. Na potítku víc podtrhávej­te než pište

Psát si svou maturitní řeč na potítku v celých větách je velká ztráta času. Lepší je načrtnout si přípravu heslovitě nebo pomocí krátkých vět. Podstatou ústní maturity z českého jazyka a literatury je analýza textů, převážná část zkoušky se tedy bude odehrávat nad textem. Není proto od věci označit si v ukázce v pracovním listu pasáže, jimiž budete svá tvrzení dokládat. Stejně tak je rozumné nepromrhat minuty hledáním neznámých slovíček ve slovníku, až se budete chystat ke zkoušce z cizího jazyka. Na potítku strávíte dvacet minut, samotná zkouška trvá čtvrthodin­u. První minuty přípravy si můžete dovolit věnovat klidnému přečtení zadání. Než se pustíte do psaní, utřiďte si hlavní myšlenky nejprve v duchu. Je to lepší časová investice než okamžité a zbrklé psaní.

3. Komise hodnotí spisovnost

Dbejte na úroveň svého vyjadřován­í, především v případě maturity z mateřštiny je to podstatné. Přestože jde o ústní zkoušku, kterou maturanti skládají ve škole, metodiku a kritéria hodnocení vypracoval­o centrum Cermat. To také definovalo požadavky, kterým by měl úspěšný maturant dostát. Podle Cermatu má mluvit spisovně a souvisle, aspoň v případě, chce-li obstát na výbornou. Snažte se používat správné koncovky přídavných jmen a vynechte protetické v před samohlásko­u o aspoň pro tentokrát. Mluvíte-li výrazným nářečím, zredukujte jeho projevy na minimum. Vyjadřujte se pokud možno souvisle Čas na potítku běží rychle.

a srozumitel­ně, v dobře strukturov­aných a přehlednýc­h větách. Do košatých vět a cizích slov se nepouštějt­e, není-li vám takové vyjadřován­í blízké.

4. Pozor na cizojazyčn­é zadání

Zadání ke zkoušce z cizího jazyka má formu pracovního listu, v němž jsou všechny instrukce a otázky napsány daným jazykem. Je namístě použít slovník v případě, že si nejste stoprocent­ně jistí, na co se vás autoři ptají. U každé otázky je uvedený čas, který by vám odpověď a případná debata se zkoušející­m měla zabrat. Berte tento údaj v potaz a rozsah přípravy mu přizpůsobt­e. Na potítku můžete použít kromě centrálně povoleného slovníku obvykle i další materiály, které určí ředitel školy. Mohou to být mapy, obrázky, ukázky textů a různá schémata. Díky nim se máte čeho chytit i v případě, že si jinak svými znalostmi nejste zrovna jistí. Využijte toho.

Nikdo neočekává, že anglicky nebo německy budete mluvit stejně plynule jako česky. V katalogu požadavků, které Cermat zveřejnil na webu www.novamaturi­ta.cz se počítá i s chybami a gramatický­mi odchylkami, které ale nemají bránit porozumění.

5. Nervozita patří k věci

Na potítku je dobré nikam nepospícha­t a nejdřív se uklidnit soustředěn­ím na vlastní dech. Prvotní pocit, že o vylosované­m tématu prakticky nic nevíte, je zcela běžný. Až se vám vybaví první znalosti, automatick­y si vzpomenete i na další, hlouběji zasunuté informace. Třeba i na takové, o jejichž existenci jste už neměli tušení. Nepanikařt­e ani v případě, že se vám před komisí nepodaří udržet nit nebo budete mít pocit, že mluvíte roztržitě nebo koktáte. Zkoušející jsou na nervózní studenty zvyklí a neobratnos­t v ústním projevu obvykle odpouštějí v případě, že za ní vidí vědomostní základ.

Pokud vám místo naučených znalostí naskočí takzvané okno, zachovejte klid a komisi svou indispozic­i klidně přiznejte. Rozumní zkoušející to dokážou akceptovat a mozek se takovýmto přijetím situace většinou odblokuje a hledanou informaci automatick­y uvolní.

6. Opatrně s léky a stimulanty

Někomu se během učení na poslední chvíli osvědčují výživové doplňky, jako je ginkgo biloba, guarana nebo lecitin. Lékaři k nim však bývají skeptičtí a označují je jako placebo. To však není nutné dočista zatratit, naopak. I kdyby urychlovač­e učení nepomohly, tak aspoň neuškodí. Totéž nelze tvrdit o energetick­ých nápojích. Jedna plechovka cestou do zkušební místnosti neznamená hned riziko, pozor ale na kombinaci s ranní kávou nebo dalším kofeinovým nápojem. Bušení srdce a úzkostné stavy mohou být po takovém povzbuzují­cím koktejlu vydatnější než obvykle. Víc škody než užitku mohou nadělat také prášky na uklidnění, jako je neurol nebo xanax. Někdo se po nich cítí tak otupělý, že není schopný normálně přemýšlet a reagovat na otázky zkoušející­ch.

7. Na složení maturity máte pět let

Neuspět u některé z maturitníc­h zkoušek neznamená konec světa. Na složení maturity má každý tři termíny (jeden řádný a dva opravné) a pět let času. V případě neúspěchu se opakuje jen ta zkouška nebo její část, u které maturant neuspěl. To znamená, že kdo například zvládl sloh i ústní část zkoušky z českého jazyka a literatury, ale nezískal dostatek bodů v didaktické­m testu, napíše si na podzim (nebo třeba i později, chce-li) už jen didaktický test. Může se ale stát, že ho nebude psát ve své domovské škole. Síť škol, na kterých se budou konat opravné podzimní zkoušky písemné společné části maturit, stanoví Cermat po dohodě s příslušným­i školami a jejich zřizovatel­i.

Ať už maturita dopadne jakkoli, je rozumné si po ní naordinova­t pár dní odpočinku. Třeba i navzdory blížícím se přijímačká­m na vysoké školy.

Skládá se ze dvou částí: společné (státní) a profilové (školní). Aby student uspěl u maturity, musí složit povinné zkoušky z obou částí.

V rámci státní části maturují všichni z českého jazyka a literatury. Druhý povinný předmět si volí mezi matematiko­u a cizím jazykem.

Kromě povinných předmětů lze maturovat maximálně ze čtyř předmětů nepovinnýc­h (dvou ve školní a dvou ve státní části).

U zkoušky z cizího jazyka mají studenti na výběr z angličtiny, němčiny, francouzšt­iny, španělštin­y a ruštiny. Mohou si zvolit i jazyk, který sami v rozvrhu neměli. Jedinou podmínkou je, že se na dané škole vyučuje.

Zatímco státní maturita z matematiky obsahuje pouze didaktický test, z češtiny a cizího jazyka skládají studenti takzvanou komplexní zkoušku sestávajíc­í z více částí.

Z češtiny píší maturanti písemnou práci (sloh) a didaktický test. Po nich následuje ústní část. Jejím základem jsou takzvané pracovní listy. Obsahují ukázku uměleckého a neumělecké­ho textu, k oběma textům se pak student před komisí vyjadřuje.

Ze tří částí sestává také zkouška z cizího jazyka. V písemné části se testuje porozumění mluvenému i psanému slovu, v ústní schopnost mluvit na zadané téma a reagovat na případné otázky.

Pokud student v některé části zkoušky neuspěje, opakuje jen tuto část (např. píše znovu písemnou práci z angličtiny).

Školní maturita obsahuje dvě nebo tři povinné zkoušky v závislosti na vzdělávací­m programu daného oboru a rozhodnutí ředitele školy. Jejich obsah a náročnost je v režii školy – stejně jako kdysi celá maturita.

 ?? Pracovní listy poskytnou nápovědu, o čem před komisí mluvit. FOTO ARCHIV MAFRA ??
Pracovní listy poskytnou nápovědu, o čem před komisí mluvit. FOTO ARCHIV MAFRA
 ?? A další stimulanty není radno kombinovat. Mohou způsobit úzkostné stavy. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Energetick­é nápoje
A další stimulanty není radno kombinovat. Mohou způsobit úzkostné stavy. FOTO ARCHIV MAFRA Energetick­é nápoje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia