Lidové noviny

Nový král boxu: Brit Joshua

- ANTONÍN VAVRDA

LONDÝN/PRAHA Deset let Vladimir Kličko neomezeně vládl těžké váze. Dvaadvacet zápasů v řadě vítězil. Paradoxně ani jednou se mu ale nedostalo tolika uznání jako po sobotní porážce od britského rivala Anthonyho Joshuy.

„Dneska jsme vyhráli všichni, i když já s pásy z ringu neodešel. Nemám pocit, že bych prohrál, nemám pocit, že by nějak utrpělo moje jméno, můj obličej, moje pověst,“zaznělo po zápase z úst jednačtyři­cetileté legendy.

Sál plný novinářů z celého světa mu uznale a souhlasně zatleskal.

A s nimi bez nadsázky celý svět. Ten boxerský podobný zážitek nutně potřeboval. A přišel v nejlepší možný moment. Vždyť souboj dvou téměř dvoumetrov­ých a 110kilovýc­h titánů vysílalo přes 150 zemí na této planetě.

Pod ringem seděli coby televizní experti legendy v čele s Lennoxem Lewisem, Evanderem Holyfielde­m i Royem Jonesem Jr. „Děkuji, že jste tu všichni byli. I vy, Lennoxi, Evandere, Royi. Byli jste mou inspirací,“pronesl z ringu vítěz Joshua, v tuto chvíli jejich nástupce na trůnu těžké váhy.

Zprvu respekt, pak velká show

Jeho cesta k velkolepém­u triumfu se ale nerodila snadno. V úvodu bylo na Joshuových očích jasně vidět, jak velký má respekt ke Kličkovi, svému vzoru. První čtyři dějství byla plná vyčkávání, trenér britského talentu Rob McCracken musel svého svěřence v přestávkác­h uklidňovat a zároveň mu připomínat, že on je ve Wembley doma, že tohle je jeho noc.

Páté kolo odstartova­lo impozantní show. Stačilo třicet vteřin, aby bijec přezdívaný „AJ“dokázal to, co před ním svedl naposledy v roce 2005 nigerijský knokautér Samuel Peter. Poslal Klička k zemi a ošklivě ho zranil nad levým okem.

Jenže ho nedokázal ukončit. Ukrajinec potvrdil, že je skutečně posedlý (pro přípravu i zápas si zvolil heslo #obsessed) zanechat za sebou velký odkaz, který tolik utrpěl především předloňsko­u porážkou od jiného Brita Tysona Furyho. V něm Kličko předvedl slabý, ustrašený výkon.

Tentokrát se ale neuchýlil ke svému oblíbenému klinčování a utíká- ní. Ne, domácímu lvu se postavil čelem a v šestém kole poslal pro změnu soupeře k zemi on. Poprvé v Joshuově profesioná­lní kariéře.

„Tato kola mě stála hodně sil. Věděl jsem ale, že se mohu dostat zpět do kondice, že mám ještě kde brát,“poznamenal po souboji Joshua. Dění v ringu mu dalo za pravdu. Do desátého kola především sbíral síly na finální útok.

Ten přišel v jedenáctém dějství. Dvakrát poslal Klička k zemi, potřetí už demolici Ukrajince zabránil sudí. Do ringu okamžitě vlétly desítky lidí z obou táborů.

Jediní, kteří nedokázali projevovat emoce, byli oba hlavní aktéři epické bitvy. Únava byla silnější. V necelých třiatřicet­i minutách nechali v ringu úplně všechno.

Mnozí po sobotě oprávněně vzpomínají na duely legend Muhammada Aliho, Joea Fraziera či Mika Tysona. „Bojovali tady dva gentlemani. Má můj maximální respekt. Vyhrál ten lepší. A doufám, že se vám tenhle zápas líbil,“zaznělo po vyhlášení z úst Klička, jenž následně zamířil na hotel po boku své snoubenky Hayden Panettiero­vé. V neděli poobědvali v místní japonské restauraci a vyrazili domů ke třicetiměs­íční dcerce Kaye Evdokii. „Odvetu mám v hlavě, uvidím, zda využiji klauzuli ve smlouvě,“vzkázal celému světu i svému přemožitel­i.

„Budu případně připravený,“odvětil Joshua, který prvních 48 hodin po triumfu strávil ve společnost­i své maminky Yety a synka Josepha. „Líbí semu moje monokly,“vtipkoval v pondělí momentálně nejpopulár­nější britský sportovec.

Na to, kdy přijde k dalším, zatím nemyslí. „Nyní si chci hlavně pořádně odpočinout,“přidal.

Moc dobře ví, že na následné „královské povinnosti“bude potřebovat hodně sil. Sobotou všechno teprve začalo. Vyzývatelů se už nyní hlásí víc než dost. „Nikdy jsem se nikomu nevyhnul. A nebudu to dělat ani nyní,“dodal. Fanoušci boxu se mají nač těšit…

Mladý Brit Anthony Joshua dokázal v 11. kole epického souboje knokautova­t bývalého šampiona Ukrajince Vladimira Klička a stal se mistrem světa v těžké váze.

 ?? Vladimir Kličko (uprostřed) byl v jedenáctém kole dvakrát počítán a při pokračujíc­í Joshuově převaze ringový rozhodčí zápas zastavil. FOTO REUTERS ?? Před porážkou.
Vladimir Kličko (uprostřed) byl v jedenáctém kole dvakrát počítán a při pokračujíc­í Joshuově převaze ringový rozhodčí zápas zastavil. FOTO REUTERS Před porážkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia