Lidové noviny

Slavia si pokazila slávu, trumfy má teď v ruce Plzeň

Výsledky 26. kola

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Minulé úterý podlehli fotbalisté Slavie v semifinále MOL Cupu Zlínu 0:1. Poprvé pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého, který se Slavie ujal na konci srpna, tak v soutěžním zápase utrpěli porážku. Přesto se holedbali tím, že je prohra vrátí zpátky na zem a v ligovém finiši jim naopak pomůže. Opak byl ale pravdou. Na slávisty dopadl tlak toho, že se pět kol před koncem soutěže dostali do čela ligového pelotonu.

V nedělním duelu 26. kola s Jabloncem (1:1), v němž sešívaní slavili převzetí stadionu do rukou majitelů Slavie, zklamali hráči fanoušky na plné čáře. Heslem příznivců „Tady jsme doma!“se vůbec neřídili a spíš to vypadalo, jako by na vlastní půdě hráli Jablonečtí. Ti po pokutě za ostudnou domácí prohru 2:4 v minulém kole s Příbramí předvedli v Edenu výborný výkon. Zatímco Slavia byla v útoku bezzubá, Severočeši si vypracoval­i čtyři obrovské gólové šance, které jim zmařil buď gólman Jiří Pavlenka, nebo jejich vlastní zbrklost. „Týden zápasové hrůzy. Poděkování Jirkovi Pavlenkovi, bez něj byla z oslav převzetí stadionu blamáž,“uvedl na Twitteru předseda představen­stva červenobíl­ých Jaroslav Tvrdík.

Přestože v závěru duelu zajistil Slavii alespoň bod Muris Mešanovič, nemohlo to zakrýt aktuální nesoulad v kádru Pražanů. Vždyť jejich nejlepší hráč Simon Deli byl Plzeň-Dukla 2:0 (21. Petržela, 25. Bakoš z pen.), Slavia-Jablonec 1:1 (90. Mešanovič - 73. vl. Lüftner), Teplice-Slovácko 2:2 (52. a 71. z pen. Fillo - 2. Zajíc, 55. Navrátil), Karviná - Hradec Králové 4:2 (22. Dressler, 25. Budínský, 66. Kalabiška, 89. Wágner - 37. Mudra, 55. Martan), Zlín - Mladá Boleslav 1:2 (59. Hnaníček - 76. Magera, 82. Da Silva), Liberec - Bohemians 1905 4:1 (20. a 35. Ekpai, 45. Baroš, 89. Voltr - 78. Berger z pen.). Předehráno v pátek: Jihlava-Brno 3:0, Příbram-Sparta 1:2.

po nepovedené­m výkonu proti Zlínu a hrubce s Jabloncem střídán už v 56. minutě, na což reagoval tak, že kouči Šilhavému nepodal ani ruku a rovnou odešel do kabiny. „Po Zlíně se kál, že už to (chyby v rozehrávce) nebude dělat. Je to výborný fotbalista, ale teď to na něj padlo. Proto jsme se rozhodli ho stáhnout. Jeho reakci si vyhodnotím sám,“uvedl Šilhavý.

Poradí si Plzeň s rolí favorita?

I když se Slavia udržela v čele tabulky díky lepšímu skóre před Plzní, čtyři kola před koncem ročníku předala trumfy do rukou Viktorie. V případě bodové shody by totiž pro Západočech­y hrála lepší bilance ze vzájemných zápasů. Navíc Plzeň předvedla v sobotu pro-

ti Dukle (2:0) svůj nejlepší jarní výkon, k čemuž jim pomohlo semknutí po smrti dlouholeté­ho viktoriána Františka Rajtorala, jemuž střelci Milan Petržela a Marek Bakoš „poslali“gól do nebe.

„Po náročném týdnu musím hráčům vyseknout velikou poklonu. Na všech bylo vidět, co pro ně zápas znamená. Na začátku týdne jsme na tom nebyli dobře. Každý se s tím (smrtí Rajtorala) vyrovnával po svém. Kluci na to ale odpověděli sami svým výkonem. Řekli jsme si, že konec ligy budeme hrát pro Frantu,“uvedl kouč Viktorie Zdeněk Bečka.

Otázkou nyní je, jestli stejně jako Slavii nevyrazí Plzni „mistrovské“trumfy z ruky Jablonec, který ji doma přivítá v sobotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia