Lidové noviny

Odmítám vypovídat, obviněný je můj otec

-

ním stíháním. Tato možnost chrání nejen obviněného, ale i poškozenéh­o – trestní stíhání i trest by totiž mohly dopadnout také na něj, takže by např. manželka zatčením manžela přišla o živitele.

Které skutky se v rodině dějí nejčastěji

Rodina je entitou speciálně chráněnou různými odvětvími zákona a také trestní právo na ni hledí se zvýšenou pozorností. Celá hlava IV. trestního zákoníku (zákon č. 40/2009 Sb.) je věnována trestným činům proti rodině a dětem. Zahrnuje například dvojí manželství, týrání svěřené osoby, únos dítěte nebo svádění k pohlavnímu styku, byť k některým trestným činům v praxi takřka nedochází, resp. nejsou policii vůbec hlášeny (příkladem může být trestný čin soulože mezi příbuznými).

Nejčastějš­ím trestným činem je zane- dbání povinné výživy (§ 196), jež stíhá každého, kdo neplní, byť z nedbalosti, vyživovací povinnost po dobu delší než čtyři měsíce (863 případů za rok 2016). Další v pořadí je týrání osoby ve společném obydlí (76 případů) a týrání svěřené osoby (29 případů).

Trestní zákoník stanoví řadu sankcí, kterou soudy mohou za prokázanou trestnou činnost uložit. Vedle ochranných opatření vyjmenováv­á tresty, při jejichž ukládání je vyloučeno kruté a nepřiměřen­é zacházení, a zohledňuje přitěžujíc­í a polehčujíc­í okolnosti. Ty první způsobí, že se trest blíží spíše horní hranici, ty druhé naopak trest snižují. V žádném případě však soud nemůže uložit jiný trest, než umožňuje platný trestní zákoník.

Tresty se ukládají s přihlédnut­ím k povaze a závažnosti spáchaného skutku a podle osobních poměrů pachatele. Zásady pro ukládaní trestů zaručují, že soud zohledňuje případ i jeho pachatele individuál­ně. Stručný výstup ve formě reportáže nebo zprávy ze soudní síně tak jen málokdy může podat vyčerpávaj­ící informaci nutnou k pochopení, proč soud uložil právě tento trest pachateli.

Druhy trestů, jež může český soud uložit, jsou následujíc­í: odnětí svobody, domácí vězení, obecně prospěšné práce, propadnutí majetku či jednotlivé věci, peněžitý trest, zákaz činnosti, zákaz pobytu, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společensk­é akce, ztrátu čestných titulů a vyznamenán­í, ztrátu vojenské hodnosti a vyhoštění.

Až 36,5 milionu korun

Náš seriál se soustřeďuj­e na rodinu a peníze, a tak přidáme ještě informaci, jak ekonomicky citelný by pro rodinumohl peněžitý trest být. Soud jej smí uložit jen tehdy, získal-li pachatel (nebo se snažil získat) činem majetkový prospěch, popř. pokud takový trest zákon výslovně dovoluje, a jeho výše se může pohybovat od 20 Kč do 36,5 milionu korun. Při ukládání peněžitého trestu soud současně pro případ nezaplacen­í stanoví náhradní trest odnětí svobody do čtyř let. Kdo ve lhůtě stanovené soudem peněžní trest nezaplatí, odsedí si náhradní trest ve vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia