Lidové noviny

Milošovo sólo

- MARTIN ZVĚŘINA

Existence koaliční vlády je nyní v rukou Miloše Zemana, do nichž ji vložil svou demisí premiér Bohuslav Sobotka. Prezident nebyl dlouho v tak komfortní pozici, koaliční smlouva vypovězena není a nejsilnějš­ím partnerům sociálních demokratů by vládnutí nebylo proti mysli. Vůči všemu ostatnímu jsou otevření.

Po pravdě, na tom, co si myslí a co by si představov­al Bohuslav Sobotka, prezidento­vi tolik záležet nemusí. Kdyby si Miloš Zeman vzpomněl, může při troše kontroverz­í vládnout kabinet pod vedením Jiřiny Bohdalové až do prvního kola prezidents­kých voleb.

Této možnosti se ale bát nemusíme. Miloš Zeman chce být znovu suverénně zvolen, a proto se nejspíše bude chovat tak, aby se neznelíbil ani voličům, ani příštím vládcům, zkrátka spojí příjemné s užitečným. Co je po včerejším Sobotkově rozhodnutí zjevné – prezidents­ká kampaň ztratila náboj, protože favorit získal nečekaný doping. Miloš Zeman bude v příštích týdnech či spíš několika měsících natolik rozhodujíc­ím a důležitým faktorem tuzemské politiky, že jej může některý z protikandi­dátů zastínit pouze teoreticky. Dá se říci, že vůči Miloši Zemanovi včera Bohuslav Sobotka odčinil svou „zradu“z prezidents­ké volby v lednu 2003, tehdy se poražený kandidát Zeman z Hradu vytratil i zásluhou poslance Sobotky.

Těžko si představit, že voličstvo ocení pád vlády půl roku před volbami a odmění ČSSD svými hlasy za to, že je chce chránit před člověkem, kterému věří víc z nich než premiérovi Sobotkovi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia