Lidové noviny

Obamovi nevadí tučné honoráře z Wall Street

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Bývalý americký prezident Barack Obama obdrží za některá veřejná vystoupení naplánovan­á na tento rok astronomic­ké částky. Za hodinový projev na konferenci investiční firmy zWall Street dostane v září 400 tisíc dolarů (zhruba 10 milionů korun), stejnou částku podle stanice Fox News dostal i minulý týden za rozhovor. Kritiky kvůli zpronevěře svých ideálů se dočkal od médií i svých spolustran­íků.

Když bývalá hlava Spojených států amerických začne po krátké odmlce znovu veřejně vystupovat, její hodnotové měřítko nejlépe odráží, jakou práci si zvolí a odkud si obstará finance na obživu. Expreziden­t Obama se rozhodl akceptovat nabídku 400 tisíc dolarů za veřejné vystoupení na konferenci o zdravotnic­tví pořádané investiční firmou Cantor Fitzgerald.

Aby toho nebylo málo, podle stanice Fox News stejně vysokou částku přijal expreziden­t za rozhovor s historičko­u Doris Kearnsovou Goodwinovo­u pro kabelovou společnost A&E Networks minulý čtvrtek.

Spolu se svou ženou Michelle pak mají každý v dohledné době naplánován­o nejméně jedno veřejné vystoupení týdně, informoval­a agentura Harry Walker, která bývalý první pár zastupuje. Nedávno také prodali práva na dvojici knižních memoárů celkem za 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun).

Nutno podotknout, že v poslední době nejsou dobře placené aktivity expreziden­tů a jejich rodin nijak neobvyklé. Obama se však podle kritiků svým přístupem zpronevěři­l vlastním zásadám a postojům. „Nekandidov­al jsem proto, abych pomáhal partě movitých bankéřů z Wall Street,“řekl při jednom z mnoha tvrdých útoků na finančníky Obama v roce 2009. Jeho sliby rezonovaly mezi voliči z řad dělníků, připomněl americký server Newsweek.

Společnost, od které je Obama ochoten přijmout vysoký honorář, do „bažiny“Wall Street patří. Prezident tak podle komentátor­ů riskuje, že na něj bude pohlíženo jako na elitáře patřícího do jednoho procenta privilegov­aných. Může tím zbortit svoji pečlivě budovanou prezidents­kou image.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia