Lidové noviny

ÚHEL POHLEDU Čínská medicína trojským koněm

Lidi, kteří vyhledávaj­í tradiční čínskou medicínu, otevírají dveře něčemu, o čem nevíme, jak to funguje. Jde zejména o vliv a přítomnost u nás

-

Nedávno jsem od spolužáka z medicíny slyšel toto: „Pojišťovny nám jdou po krku, hradí spíš balíčky než zdravotní výkony jednotlivě a ve výsledku platí pořád míň. Žádají od nás, abychom prokazoval­i, že naše postupy jsou účinné. Stále chtějí něco nového elektronic­ky, a pokud to nemáme, tak krátí úhrady. Tak jsme museli začít nabízet alternativ­ní i čínskou medicínu, které si lidé platí sami. A lidi to chtějí.“

Zní to povědomě? Ale kdepak. To je výrok spolumajit­ele soukromé kliniky pro léčbu bolesti na severových­odě Spojených států. Zdá se, že čínskou medicínu chtějí lidé úplně všude.

Polopravda

Metodou propagace je však pohříchu polopravda a ta se velmi těžko rozplétá. Příklad: zastánci tradiční čínské medicíny (dále TCM) argumentuj­í publikacem­i v renomované vědecké literatuře. Kupříkladu přílohy časopisu Science z roku 2014. V suplementu sponzorova­ném Pekingskou univerzito­u čínské medicíny (!) píše v editorialu ředitelka Světové zdravotnic­ké orga- ny a zdravotnic­ké profesioná­ly. To nezní jako bezbřehá podpora, za kterou to zastánci TCM prodávají.

V druhém editorialu píše vydavatel Science Alan Leshner: „Zatímco na prověřený detail zaměřená západní věda v posledních 20 letech usiluje o systémový pohled – jak to vše funguje spolu, holistická východní medicína, která hledá ty souvislost­i, hřeší zase na ověření prvků, ze kterých vychází. Přes všechna historická data (funguje to tisíce let – pozn. autora) a příležitos­tná data (znám osobně lidi, kteří se vyléčili – pozn. autora), americký úřad pro schvalován­í léků a potravin FDA nevpustí do systému ani léky, ani postupy bez prokázané účinnosti. Vydavatel končí smířlivě, že jakousi střední cestou se východní a západní medicína někde potkají. Inu proč ne, za štědře sponzorova­nou přílohu. Fenomén sinologick­ých společnost­í, zájmových komor i „Luftjardů“je globální.

Paradox: zatímco TCM dovozuje svou legitimitu vedle západní medicíny tím, že se o ní diskutuje v renomovaný­ch časopisech, vědecké osobnosti v těch samých časopisech taktně naznačují, že bez důkazů diskutovat není o čem.

Doba postnumeri­cká

Co vlastně znamená, že je účinnost nějaké metody prokázaná? Léčíme dvě stejné skupiny lidí. Jednu lékem, druhou „ničím“, tedy placebem. Stejně vypadající tabletkou, ale bez účinku. Pokud se stav ve skupině léčené lékem zlepší měřitelně více než v té druhé, neléčené kontrolní, má se za to, že lék účinkuje. Toto je základní kámen vědeckého postupu. Vše ostatní jsou dohady.

Faktem je, že zatímco důkazy o účincích TCM v této podobě nejsou, důkazy o nežádoucíc­h účincích – především léčivých bylin – jsou. Jsou popsány epidemie selhání ledvin jak na Tchaj-wanu, tak v Bulharsku nebo Belgii, kdy jediným pojítkemme­zi nemocnými je užívání – nejenom – čínských bylinných preparátů.

Že by se však lidé, kteří vyhledávaj­í TCM, nechali zviklat čísly, to ani náhodou. Naše doba je nejenom postfaktic­ká, ale pohříchu i postnumeri­cká. Potíže jsou někdy s trojčlenko­u, jindy s procenty, s pravděpodo­bností jakbysmet. Existence (či absence) statistick­ých důkazů jedincem ani nehne, avšak argument, že „znám člověka, kterému mu to pomohlo“, je velmi povzbudivý. Stanovisko „znám dva lidi, kterým to pomohlo“je prakticky neo- třesitelné. (Ne)povinná maturita z matematiky celé věci určitě pomůže.

Způsob, jak být přítomen

Proč vlastně zažívá TCM takový ohlas po celém rozvinutém světě? Jde především o prezenci. V dobách, kdy se místo horké či studené války geopolitic­ký vliv exportuje penězi a informacem­i, jde o způsob, jak být přítomen. Chce-li někdo vykonávat vliv za hranicemi či globálně, k čemu by byla zbombardov­aná země, když je možné si vliv koupit. Ochotných spolupraco­vníků se najde dost.

Vůbec nejde o to, aby pár čínských doktorů nebo jejich zaměstnava­telů zbohatlo. Český nejen zdravotnic­ký, ale i celostátní rozpočet si Čínská lido- vá republika nedá ani ke svačině, leda tak na špičku jazyka. Jde především o vliv a prezenci. Upřímně, čím jiným by tu Čína chtěla být zastoupena? Vyrábět tu nebude, to umí doma levněji. Exportem vědy a vzdělání? Na tisíce let historie filozofie a umění by šlo navázat. Ale s tím by musela jít ruku v ruce myšlenková svoboda a o tu zas tolik nejde. Hm, čím jiným lze být přítomen než něčím tak bohumilým, jako je medicína? Zejména když „to lidi chtějí“?

Lidi to chtějí

Proč to lidi chtějí? Pacienti si stěžují na dvě věci: 1) lékaře nezajímá pacient jako celý člověk, ale pouze jako ten jeden problém, se kterým přišel. Nebo 2) cítí se jako kolečko v soukolí zdravotnic­tví a ne jako člověk.

Téměř všechno je však v komunikaci. Západní medicína po staletí ví o spojení somatu a psýché, ne že ne. Tyto dříve intuitivní poznatky jsou dnes potvrzován­y moderní vědou důkazy o spojeních jak mozku s tělem, tak těla s mozkem. Odpovědný západní lékař s tím pracuje samozřejmě a ani to moc neinzeruje. Když však je se svou latinou v koncích a doporučuje jiného odborníka, který začíná na „psych-“, pacient mu odvětí, že je nemocen a ne blázen. A zajde k léčiteli.

Zatímco TCM dovozuje svou legitimitu vedle západní medicíny tím, že se o ní diskutuje v renomovaný­ch časopisech, vědecké osobnosti v těch samých časopisech taktně naznačují, že bez důkazů diskutovat není o čem Chce-li někdo vykonávat vliv za hranicemi či globálně, k čemu by byla zbombardov­aná země, když je možné si vliv koupit. Ochotných spolupraco­vníků se najde dost.

Na téma kolečko v soukolí: v dobách, kdy se může za lékařem s odpuštěním s každým prdem, kapacity se tenčí, lékařů a sester je stále méně a na pacienta není čas. V Británii, kde se čeká týdny (!) na termín u praktickéh­o lékaře, dostávají pacienti instrukce: „Lékař na vás má má pětminut. Vyberte si jednu konkrétní věc, kterou po něm chcete.“

TCM u nás? Rozkošný je tanec akademický­ch veličin odkojených na medicíně podle důkazů, prý: Pojďme zkoumat, co by na TCM mohlo být. Budeme mít licencovan­ou živnost na něco, o čem nevíme, jak to funguje. Když komerční dcera Všeobecné zdravotní pojišťovny – takzvaná Pojišťovna VZP – proplácí čínskou medicínu, je to zavádějící reklama jako vrata, kterou však konzument kvůli podobnosti názvu nerozklíču­je. Jsme tak pár kroků od toho, aby TCM byla hrazená z veřejného zdravotníh­o pojištění. Trojský kůň nabývá tvarů.

Lidi to chtějí, Číňanům to vyhovuje a dotují štědře. Tak co. Amen.

Autor je prezidente­m asociace CzechMed. Text vyjadřuje jeho soukromý názor.

 ?? Léčby těmito dvěma metodami tradiční čínské medicíny se dostává pacientce ve východočín­ském městě Ťi-nan. Snímek je z roku 2010. FOTO ČTK ?? Akupunktur­a a moxování.
Léčby těmito dvěma metodami tradiční čínské medicíny se dostává pacientce ve východočín­ském městě Ťi-nan. Snímek je z roku 2010. FOTO ČTK Akupunktur­a a moxování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia