Lidové noviny

Razie proti bossům sportu

Policie se zajímá o šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu. V kauze sportovníc­h dotací figurují i vlivní členové ČSSD

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Zřejmě nejznámějš­í policejní odposlechy z korupční aféry, jež vešla do povědomí veřejnosti díky divadelní inscenaci Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, by brzy mohl nahradit jiný příběh. Českým fotbalem aktuálně zmítá nová kauza, která se dotýká i několika vlivných politiků sociální demokracie.

Detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu podle informací LN obvinili šéfa tuzemské kopané Miroslava Peltu, náměstkyni ministryně školství pro sport Simonu Kratochvíl­ovou a až do minulého týdne ředitele odboru sportu na ministerst­vu Zdeňka Břízu. Všichni strávili hodiny u výslechu. Policie vznesla obvinění i vůči jedné právnické osobě. O koho jde, ale nesdělila.

Zásah po republice

Stíhání se týká zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Jedním z obligatorn­ích znaků dvou z těchto trestných činů je způsobení škody,“řekla LN Lenka Bradáčová, šéfka vrchních žalobců v Praze, kteří případ dozorují. Přesnou výši újmy nechtěla v tuto chvíli prozradit. Standardně se však její kolegové zabývají kauzami, v nichž jde o škodu nad 150 milionů korun.

I když detaily zatím nejsou známé, svým rozsahem se zdá být případ širší. Detektivov­é celý den sbírali důkazy jak v sídle Fotbalové asociace na pražském Strahově, tak na ministerst­vu školství, ale i na pražském magistrátu.

Kvůli výslechu zadrželi Karla Březinu, tamního zastupitel­e za ČSSD a současně poradce minis-

 ?? Miroslav Pelta by měl obhajovat funkci předsedy Fotbalové asociace ČR na valné hromadě 2. června v Praze. FOTO ČTK ??
Miroslav Pelta by měl obhajovat funkci předsedy Fotbalové asociace ČR na valné hromadě 2. června v Praze. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia