Lidové noviny

ČSSD připouští vládu bez Sobotky

Nový kabinet může místo nynějšího premiéra vést ministr vnitra Chovanec nebo zahraničí Zaorálek

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Stojíme za svým předsedou a za svým premiérem,“hlásil po včerejším večerním zasedání grémia sociální demokracie její první místopředs­eda a ministr vnitra Milan Chovanec. Přesto se začíná zdát, že strana už s Bohuslavem Sobotkou nejspíš nepočítá do vlády, jež by mohla nahradit současný rozpadajíc­í se kabinet.

Pravděpodo­bně v ní nebude ani premiérův největší rival – šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Absence lídrů znesvářený­ch stran se rýsuje jako podmínka, která umožní pokračován­í koaliční spolupráce na půdorysu té stávající.

„Jsem připraven jednat a dosáhnout kompromisu,“uvedl večer Sobotka na dotaz, kdo by dál mohl vést vládu jako premiér. Do- dal nicméně, že kompromis musí být na obou stranách.

Demisi vlády, s odloženou platností na půlku května, ponese Sobotka na Hrad dnes. Očekává se, že ji prezident přijme. „Pochopil jsem to tak, že ano. Pak uvidíme, co bude dál,“řekl po včerejším jednání s hlavou státu Chovanec.

Zatímco za ostatní koaliční strany na Pražský hrad mířili jejich lídři, za sociální demokracii včera Miloš Zeman přijal právě mi- nistra vnitra. To jen posílilo spekulace, že by prezident mohl pověřit Chovance vedením nové vlády, sestavené opět z ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Místopředs­eda sociální demokracie ale řekl, že by za Zemanem možná ani nešel, pokud by věděl, že se na Hrad o den později chystá i Sobotka. Předseda strany mu k jednání s hlavou státu navíc dal svůj souhlas.

Včera se zároveň objevila informace, že by Sobotka mohl skon- čit i jako šéf sociální demokracie. Do voleb by tak stranu už vedl někdo jiný. Chovanec během dne variantu, že by mohlo dojít v ČSSD ke střídání stráží, nevyloučil. Popřel, že by premiér nabídl svou rezignaci. Naopak připustil, že by se do čela mohl postavit on sám.

„Pan premiér říkal, že pokud by jeho jméno mělo být překážkou pro další dohodu, tak na své funkci nelpí. Ale nemyslím, že je k rezignaci důvod. Pokud se takhle Bohuslav Sobotka rozhodne, a já ho od toho budu zrazovat, máme krátce po sjezdu, jsem první místopředs­eda a stranu bych dočasně převzal,“řekl Chovanec.

Zatímco jedna uvažovaná varianta počítá s ministrem vnitra jako s novým premiérem, podle další by vládu do řádných voleb mohl dovést šéf diplomacie Lubo- mír Zaorálek. „Nemluvím teď za celou KDU-ČSL, ale já osobně bych ani s jedním návrhem neměl problém,“řekl LN místopředs­eda vládních lidovců Ondřej Benešík. Pokračován­í na straně 2 Téma vládní krize také na stranách 3 a 12, komentáře na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia