Lidové noviny

Vládní strany se spolu nebaví

V končící koalici vázne komunikace. Teprve nyní začnou její špičky jednat o budoucnost­i vlády

- TOMÁŠ TOMÁNEK ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Kvůli neschopnos­ti vzájemné komunikace je většinou pranýřován­a současná mladá generace. Podle posledního dění ve vládě lze proto soudit, že její členové radikálně omládli. V době rozpadu koalice se totiž téměř vůbec nebaví napřímo, klíčová sdělení si naopak vzkazují přes média nebo sociální sítě. Začal to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který nečekaně oznámil, že kvůli kauze korunových dluhopisů vicepremié­ra a ministra financí Andreje Babiše ( ANO) podá demisi celé vlády.

Z překvapený­ch reakcí jeho kolegů ze sociální demokracie přitom vyplynulo, že svůj krok dopředu s nikým z nich nekonzulto­val. „Premiér to neřekl živé duši, byl to pro nás šok,“prozradil LN zdroj blízký ČSSD.

Stejně překvapeni byli pochopitel­ně i koaliční partneři z KDU-ČSL a hnutí ANO. „Bavil jsem se i se členy vlády za ČSSD. O tom, že chce premiér něco takového oznámit, nevěděli,“prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Předseda poslanecké­ho klubu sociální demokracie Roman Sklenák ale prohlášení o neinformov­anosti členů ČSSD mírnil: „Někdo mohl být překvapen, ale bylo to jedno zmála řešení, které (předseda vlády) mohl učinit.“

Tři minuty na vysvětlení

Projednáva­t příliš detailně své rozhodnutí rozpustit vládu nechtěl Sobotka ani včera během dne. A to ani se členy koalice, ani se spolustran­íky. Zasedání grémia ČSSD naplánoval od 8.30, přičemž už o půl hodiny později musel na jednání vlády. Během něj byl také stručný. „Na začátku nám pan premiér ve dvou třech minutách okomentova­l včerejší tiskovou konferenci. Já jsem se jako jediný z členů vlády zeptal, jak to vidí dál časově. Odpověděl, že chce demisi podat v příštích dnech s účinností v polovině května,“řekl ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Náhlý krokminist­erského předsedy nutí ke spontánním rozhodnutí­m i koaliční partnery. A vznikají další komunikačn­í problémy. Dobře to ilustruje včerejší tisková konference po vládním jednání. „Za KDU-ČSL preferujem­e po- kračování této vlády bez premiéra Sobotky a vicepremié­ra (Andreje) Babiše,“oznámil Jurečka.

Zmátl tím ale ministra pro lidská práva Jana Chvojku, který mezi novináře přišel reprezento­vat ČSSD. „O té variantě slyším poprvé. Nikdo ji s námi neřešil, takže je to otázka dalších jednání, která budou v nejbližšíc­h týdnech. Takže k tomu nemám co říci,“reagoval na návrh lidovců.

A jak LN vzápětí zjistily, není uvedená varianta ještě projednána a posvěcena ani uvnitř nejmenší vládní strany. „Já jsem to zahlédl v médiích. Že by se o tom někde rozhodlo, o tom nevím. Celostátní výbor máme až příští týden,“řekl LN šéf lidoveckýc­h poslanců Jiří Mihola.

Špičky končící vlády se teprve nyní chystají zasednout k jednacímu stolu. Budoucnost budou řešit během série schůzek. Jako první se dnes sejdou předsedové poslanecký­ch frakcí, které svolal šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

„Chci se informovat o názorech klubů na aktuální situaci a o prioritách pro příští schůzi,“uvedl včera na Twitteru.

Středa rozhodne

Nejdůležit­ější setkání se ale uskuteční příští týden ve středu. „Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května. Budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády,“řekl šéf ANO Babiš.

V té době už zřejmě bude demise celé vlády v rukou prezidenta Miloše Zemana. Premiér Sobotka mu ji totiž má předat dnes, ovšem s odloženou platností. Teoreticky by to mohlo znamenat, že kabinet skončí kolem 19. května, kdy se prezident Zeman vrátí z týdenní pracovní cesty do Číny.

„Premiér řekl, že demisi vidí na polovinu května. Před ní ještě proběhne koaliční jednání. O to méně pochopitel­ný je ten krok, který udělal v úterý. Mělo to být přece obráceně, napřed koaliční jednání a až by byly vyčerpány všechny možnosti, mohla případně nastat takováto dramatická situace,“glosoval ministr životního prostředí Brabec.

Sobotka mlčení prolomil teprve večer po dalším jednání stranickéh­o grémia. „Jsem připraven jednat a dosahovat kompromisu, pokud se ptáte, kdo by měl být předsedou vlády,“uvedl na tiskové konferenci s tím, že ustoupit ale musejí všichni.

Tajemný zůstával Hrad. Prezident Miloš Zeman, který s oblibou komentuje rozličná témata, tentokrát nevydal jediné prohlášení. A bobříka mlčení si k tématu demise vlády uložil i jeho jinak aktivní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident přijal ve středu 3. května 2017 na Pražském hradě ministra vnitra Milana Chovance,“uvedl suše k návštěvě místopředs­edy ČSSD, s nímž Zeman jistě probíral situaci v kabinetu.

Obdobné prohlášení vydal i k setkání hlavy státu s jedním z hlavních účastníků současného sporu mezi ANO a ČSSD Andrejem Babišem. Zeman se možná vyjádří dnes poté, co ze Sobotkovýc­h rukou přijme demisi vlády.

„Premiér řekl, že demisi vidí na polovinu května. Před ní ještě bude koaliční jednání. O to méně pochopitel­ný je ten krok, který udělal v úterý. Mělo to být přece obráceně.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia