Lidové noviny

Právě se vracím z Hradu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ještě ani z Hradu nevyšel a na druhé nádvoří už přijel první místopředs­eda sociálních demokratů (na snímku vpravo). Babiš strávil u Miloše Zemana bezmála hodinu a půl. „Pan prezident, stejně jako já, nevidí důvod, proč by měl někdo odcházet z vlády,“řekl poté předseda ANO.

I tak ale už dnes zamíří na Hrad šéf sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka, aby podal prezidento­vi demisi celé vlády. Předcházet ho o několik hodin bude vicepremié­r a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Chovanec ke včerejší schůzce s hlavou státu uvedl: „Pan prezident slíbil, že bude jednat rychle, ale s velkým uvážením ve prospěch České republiky.“Ministr vnitra si přitom nemyslí, že by Zeman demisi nepřijal. Platná má být od poloviny května. Podle Chovance je důvodem návštěva prezidenta a některých ministrů v Číně, kam mají odcestovat příští týden. „Bude lépe, když tam ministři pojedou ve funkci, nikoliv v demisi,“řekl Chovanec, který Zemanovi sdělil, že ČSSD nepreferuj­e úřednickou vládu.

Babiš pak vyloučil, že by prezident vyhlašoval předčasné volby. „Vyjádřil se, že není potřeba měnit termín,“sdělil vicepremié­r.

Milan Chovanec Jen bez Babiše

Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL by o dalších krocích měla jednat příští středu. Pro sociální demokracii je i nadále nepřípustn­é, aby právě Babiš setrval na pozici ministra financí. Její podmínkou pro pokračován­í ve spolupráci na současném koaličním půdorysu je právě jeho odchod.

Lidovci včera ráno přišli s návrhem, aby ve vládě nadále nepůsobil ani Babiš, ani Sobotka. Už teď se spekuluje o tom, kdo by mohl být Sobotkovým nástupcem, a to jak ve vedení sociální demokracie, tak v pozici předsedy vlády. Hovoří se právě o Chovancovi. ANO už v pondělí oznámilo, že by si na této pozici dovedlo představit ministra zahraničí a místopředs­edu ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Zemanův den D

Už ode dneška však bude záležet především na tom, co bude chtít Zeman. Demisí, kterou Sobotka podá, se prezident stává hlavním aktérem.

Ostatně už teď se spekuluje o tom, že důvodem, proč se Sobotka rozhodl právě pro demisi, bylo Zemanovo odmítnutí odvolat Babiše kvůli kauze kolem korunových dluhopisů. V TV Barrandov hlava státu minulý týden zmínila, že odvolání ministra by bylo půl roku před volbami absurdní.

Zeman může stejně jako v roce 2013 návrh složení nového ministersk­ého kabinetu odmítnout. A to přesto, že by měl potřebnou podporu 101 poslanců. Přesně tak to totiž bylo, když návrh na nové složení vlády nesla na Hrad po pádu Nečasovy vlády Miroslava Němcová (ODS). Zeman poté jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka.

Prezident nicméně podle Babiše včera řekl, že hodlá respektova­t výsledky voleb, které na podzim 2013 vyhrála právě sociální demokracie. A předseda hnutí oznámil, že o pozici předsedy vlády v současné situaci nemá ANO zájem.

Zeman může také nechat dovládnout současnou vládu v demisi až do říjnových voleb.

Den D a náznak toho, jak by se mohl prezident k situaci postavit, by podle Chovance měl nastat už dnes. Zda se k tomu vyjádří už teď, nebo až po svém návratu z Číny 19. května, zatím není jasné. vysvětlit podezřelé okolnosti týkající se jeho byznysu.

27. dubna Premiér si pořídil u svých poradců soupis otázek, na které by Babiš měl odpovědět.

28. dubna Babiš dodal předsedovi sněmovny dopis, kde shrnul své vysvětlení.

2. května Premiér oznámil, že kvůli Babišovi podá demisi.

4. května Premiér má odnést demisi na Pražský hrad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia