Lidové noviny

„Vládu shodil Babiš. S tím musíme do voleb“

- JAN HORÁK

LN Co vás napadlo jako první, když premiér oznámil demisi?

Že budu muset trochu překreslit konstrukci kampaně a do jisté míry její první nástřel. A že semusíme co nejrychlej­i sejít a zvolit další postup ve vedení strany. To už se stalo.

LN Jak budete kampaň měnit?

Na dnešek svolávám tým. Budeme se o tom intenzivně bavit, zadal jsem týmu úkoly, aby nad tím začal přemýšlet. Ale máme pořád levicová témata, levicový program, to pořád pojedeme. Musím však říci, že je nutné reagovat na proud doby.

LN Co to přesně znamená? Bude mít kampaň nový hlavní motiv?

Ne. Chci říct, že na to musíme reagovat, abychom nebyli směšní, když vyjedeme s některými tématy, která vláda v demisi už nebude schopná naplnit.

LN Budete v kampani pracovat s tím, že vláda padla kvůli Andreji Babišovi?

Já jako Jan Birke jsem o tom bytostně přesvědčen a myslím, že i mí kolegové.

LN Takže je to jisté?

Pro tento okamžik jsem o tom přesvědčen. Ale netvrdím, že to tam nakonec bude.

LN Pokud nynější krize vyústí předčasným­i volbami, nebude to pro vás problém, řekněme, logisticky? Určitě už máte nasmlouvan­é služby, plochy na billboarde­ch a podobně.

Pro nás ne, my jsme v těchto věcech flexibilní. Ale podotýkám, že si nemyslím, že předčasné volby jsou na stole.

LN Údajně jste měl mít zhruba před dvěma týdny ostrý rozhovor s premiérem, v němž se hrálo o to, že přestanete být šéfem kampaně. Premiér prý s vámi nebyl spokojený. Můžete se k tomu vyjádřit?

Komentuji úplně všechno, ale nebudu komentovat osobní rozhovory s panem předsedou. V tuto chvíli jsem pořád šéfem volební kampaně. Pokud bude mít někdo pocit, že by tím šéfem měl být někdo jiný, nebudu tomu překážet. Ale obsah rozhovoru s panem premiérem je záležitost nás dvou. A nebyl v žádném případě ostrý.

Nečekaná demise premiéra Sobotky přidělala mezi spoustou dalších starosti i šéfovi kampaně ČSSD Janu Birkemu. Musí teď vymyslet, jak situaci úspěšně prodat před volbami. Jeden z motivů je podle něj jasný: vláda padla kvůli Andreji Babišovi. Ještě na březnovém sjezdu strany přitom říkal, že téma „Antibabiš“nefunguje. Jenomže situace se změnila.

LN Můžete vyloučit, že se hrálo o to, jestli skončíte?

To jsou spekulace.

LN Věděl jste předem, že premiér oznámí demisi vlády?

Byla to jedna z variant. Že zvolí tuhle, jsem si nemyslel.

LN Včera ráno se sešlo grémium ČSSD, tedy nejužší vedení strany. Jaká byla atmosféra?

Mám rád pracovní, rušná grémia. Nemám rád, když je to líné. Byla to konstrukti­vní debata, každý si řekl svůj názor na věc. Rozhodně to nebylo v atmosféře, že by stříkala krev. Nebylo to vyostřené. LN Našel premiér mezi členy grémia pochopení pro svůj předvčerej­ší krok, dostal podporu?

Myslím, že ano. Alespoň já jsem to tak vnímal. Nicméně budeme v debatě pokračovat. Jednání grémia jsme nedokončil­i, protože začínala vláda.

Je zásadní prioritou dovládnout v demisi, nejít na variantu předčasnýc­h voleb. Preferujem­e vládu v demisi v čele se Sobotkou.

LN Grémium se tedy ještě nedomluvil­o na postupu ohledně dalšího vládního uspořádání. Máte o tom nějakou představu vy osobně?

Je zásadní prioritou dovládnout v demisi, v žádném případě nejít na variantu předčasnýc­h voleb. Vládu v demisi preferujem­e v čele s Bohuslavem Sobotkou. Jsem přesvědčen, že vláda padla kvůli Andreji Babišovi, několik měsíců nebyl schopen vysvětlit, že má bordel v penězích. A těžko si dokážu představit variantu nového premiéra, který by sháněl nové členy vlády. Těžko tam někdo půjde na šest měsíců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia