Lidové noviny

Mnoho nápadů, řešení žádné

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Jak se představit­elé politickýc­h stran vzpamatová­vali z šoku, scházela se partajní vedení, aby se rozmyslela, jak se vypořádat s demisí vlády Bohuslava Sobotky. Prozatím to vypadá, že se těžko najde dost partnerů na to, aby se na nějakém řešení shodla většina.

1. ČSSD

Grémium největší vládní strany se krátce sešlo včera ráno a poté ještě večer. Oranžové špičky odmítly, že by řešením mohly být předčasné volby. Jako ideální variantu by sociální demokraté viděli pokračován­í nynější trojkoalic­e pouze s obměnou, že už mezi ministry nebude Andrej Babiš.

Připouštěj­í i radikálněj­ší verzi, a sice že by ve vládní sestavě nebyl ani jeden ze stranickýc­h před- sedů – Babiš ani Sobotka. I on řekl, že pro prezidento­vo pověření na sestavení nové vlády si může jít jiný sociální demokrat.

Jako nejméně vhodné, ale možné pak vidí dovládnutí nynějšího kabinetu v demisi až do říjnových voleb. To by pak na svých místech zůstali Babiš i Sobotka.

2. ANO

Ministři nominovaní za hnutí uvedli, že jim zbývá příliš mnoho rozdělané práce na to, aby končili předčasně. Mají pocit, že pro rozpouštěn­í týmu není důvod. Chtějí proto, aby vláda dotáhla mandát alespoň v demisi, případně aby se obměnil premiér.

Jako přijatelno­u osobu uvádějí členové hnutí místopředs­edu ČSSD Lubomíra Zaorálka. S přimhouřen­ýma očima by pak údajně „skousnutel­ný“byl také statu- tární místopředs­eda sociální demokracie Milan Chovanec.

Zavrhli možnost, že by v případné nově poslepovan­é vládě neseděl předseda Babiš. Stejně tak hnutí odmítá předčasné volby.

3. KDU-ČSL

Lidovcům se vůbec nelíbí, že nynější situace nastala. Proto mají za to, že férovým řešením je sestavení kabinetu na půdorysu nynější koalice, ale bez obou „viníků“nastalého klinče. To znamená ministersk­ý tým bez Sobotky a bez Babiše. Volby dřív než na konci října, jak jsou řádně vyhlášeny, nepodporuj­í.

4. ODS

Občanští demokraté se jako první usnesli, že každý den navíc, kdy Sobotkova vláda setrvává ve Strakově akademii, škodí zemi, a proto podporují vypsání předčasnýc­h voleb v září. Taková verze událostí by ovšem vyžadovala rozpuštění sněmovny a na to je zapotřebí souhlasu 120 poslanců. ODS jich má šestnáct.

5. TOP 09

Také tato strana se vyslovila pro brzké volby před řádným termínem, jako nejlepší dobu uvedl předseda Miroslav Kalousek červen, u zářijového termínu si není jistý, jestli by to byl takový rozdíl oproti již vyhlášeném­u konci října. TOP 09 má 26 poslanců.

6. KSČM 7. STAN a Úsvit

Zatím se nevyslovil­i.

Jsou proti předčasným volbám, jinou preferenci vývoje neuvádějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia