Lidové noviny

Do krize vpadly kontroverz­ní nahrávky

-

PRAHA V den, kdy se koaliční politici bavili o tom, jak vybřednout z nynější krize, se objevila na sociálních sítích nahrávka, v níž redaktor MF DNESMarek Přibil referuje vicepremié­rovi Andreji Babišovi (ANO) o tom, jaké chystá články. Všechny mají společné to, že mohou kompromito­vat členy sociální demokracie.

Pořízené odposlechy dobou pořízení spadají zhruba do závěru loňského roku. Přibil na nich hovoří o tom, co sbírá na ministra zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka nebo ministra vnitra Milana Chovance. Babiš se pak na nahrávce vyslovuje pro jejich pozdější zveřejnění. „Já bych to teď nedával. Nechal bych si to až na příští rok,“říká.

Kvůli obsahu a zjevnému porušení etického kodexu včera Přibil skončil jako zaměstnane­c vydavatels­tví Mafra, kam patří i Lidové noviny. Od února společnost patří do svěřenskéh­o fondu, kam ji spolu s dalšími firmami Babiš vložil kvůli novele zákona o střetu zájmů.

„Na internetu se objevila pochybná nahrávka, o které nevíme, kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil, a vystupuje v ní jeden z redaktorů MF DNES. I přesto, že neznáme odpovědi na předešlé otázky, musí mediální společnost Mafra chránit svou integritu, a proto se rozhodla s redaktorem okamžitě rozvázat pracovní poměr,“sdělila Zuzana Kuchtová, personální ředitelka Mafry.

O den dříve vyplul na sítích první záznam z odposlechů Babiše. Tam se vulgárně vyjadřuje o členech vlády. kms

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia