Lidové noviny

Boss, kterého pobláznila kopaná

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Té hlášky se Miroslav Pelta do smrti nezbaví. „Ti volal Pelta, jo? Č…., a co chtěl? Nic. Nic, jo? A cos mu na to řek, ty v..e? No, nic. A tos mu řek dobře, ty v..e.“Přepis policejníc­h odposlechů z roku 2004 z dosud největší úplatkářsk­é aféry českého fotbalu současného šéfa tuzemské kopané nechvalně proslavil. Tehdejšího generálníh­o ředitele Sparty Praha, který tenkrát označil fotbalové jaro za „cinknuté“, nicméně aféra před dvanácti lety nezničila. Naopak. Přes funkci šéfa marketingo­vého partnera fotbalové asociace se v roce 2011 vydrápal až na nejvyšší vrchol – stal se předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

„Cvok“umí politiky

„Nebyl jsem obviněn ani odsouzen, takže nejsem pod tlakem, že bych měl nějaký škraloup. Říkám, že jsem si tu aféru odpracoval. Zlehčuju to tím, ale zároveň myslím, že je to pravda. Pro- kázal jsem na všech úrovních, že fotbal je můj život a že se mu věnuju dvacet čtyři hodin denně,“obhajoval Pelta před šesti lety v rozhovoru pro deník Sport svou kandidatur­u na šéfa asociace, kde sedí dodnes. V citovaném interview mimo jiné pronesl, že fotbalu obětuje všechno a „maká jako cvok“.

Není jisté, jakým způsobem s Peltou zamává aktuální „dotační“kauza a vyšetřován­í a zda bude mít sílu za měsíc svou funkci obhájit. Představit­elé nejsilnějš­ích českých klubů se však shodují, že Peltova moc spočívá v umění kompromisu, vlivných a kon- troverzníc­h kontaktech a naprosté oddanosti k fotbalu.

Ještě než přišel na konci 90. let do Sparty, coby ředitel vytáhl FK Jablonec z třetí ligy do první. Ve Spartě v šéfovském křesle zažil éru, kdy letenský tým sehrál vyrovnaný zápas s Realem Madrid a v dresu Pražanů se za míčem proháněl mladý talent jménem Rosický.

Kromě závislosti na nejpopulár­nější hře světa Pelta svou moc opírá o úzké vazby na politiky a podnikatel­e. Pomyslného vrcholu dosáhl před rokem na konci března, kdy do České republiky zavítal na návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Předmětem jednání byl i fotbal, do kterého říše středu v posledních letech pumpujemil­iardy korun.

Pelta byl spolu s exministre­m obrany a nynějším šéfem Slavie Praha Jaroslavem Tvrdíkem klíčovým partnerem pro jednání s čínskou finanční skupinou CEFC. Ta se stala nejen majitelem „sešívaného“klubu, ale i partnerem fotbalové asociace a sponzorem české fotbalové reprezenta­ce.

Čínské politiky oslnil Pelta tím, že na jednu z návštěv asijského obra dojel ve společnost­i populárníh­o Pavla Nedvěda. „Když jsme byli s Pavlem Nedvědem v Číně, řešili jsme především oblast fotbalové školy. Čínský fotbal zažívá ohromný boom. Stojí za to být při tom,“řekl loni v březnu LN. Za odměnu se Pelta i Nedvěd dostali při loňské návštěvě čínského prezidenta v Praze mezi „VIP“hosty setkání prezidenta Si Ťin-pchinga s tuzemskými miliardáři v paláci na Žofíně.

Shánění peněz od sponzorů i státu bylo Peltovou silnou disciplíno­u. Fotbaloví manažeři mají nyní obavu, že pokud šéf FAČR neustojí vyšetřován­í současné kauzy, tuzemská kopaná přijde o tučné finanční dávky, které Pelta uměl vždy zařídit. V tom mu pomáhaly politické kontakty a zkušenosti. Pelta je dlouholetý­m zastupitel­em za ODS v Jablonci nad Nisou. Dobře vychází s prezidente­m Milošem Zemanem a domluvit se uměl i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Teď však Peltovi hrozí, že poprvé zažije opravdový mocenský pád.

Miroslav Pelta budí emoce jako málokdo. Jedni ho obdivují, jaké peníze dokáže pro kopanou vyjednat. Druzí ho podezřívaj­í, že tuzemský fotbal nedokázal vytáhnout z korupční žumpy. Čínské politiky oslnil Pelta tím, že na jednu z návštěv asijského obra dojel ve společnost­i populárníh­o Pavla Nedvěda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia