Lidové noviny

Za fotbalovým­i šíbry šli také tři ministři

- MARTIN RYCHLÍK

Bývalí ministři školství Josef Dobeš a Marcel Chládek si sport v resortu finančně hýčkali. Shodou okolností pak oba zamířili do fotbalu: Dobeš do Starkovy Příbrami, Chládek dokonce k české národní reprezenta­ci.

PRAHA/PŘÍBRAM Bylo to na přelomu let 2011 a 2012, kdy úřad ministra školství Josefa Dobeše (VV) připravova­l pochybný projekt. Jmenoval se SPORT a z unijních fondů měl být podpořen 650 miliony korun. Do čela byl angažován bývalý „sporťák“České televize Jiří Baumruk. Za stamiliony se měli vzdělávat učitelé tělovýchov­y a trenéři, abychom „měli aktivnější a motivovaně­jší děti a mládež“, jak tehdy citoval plány server Česká pozice.

Na workshopu, jehož se zúčastnili experti na školství, však Baumruk nebyl schopen odpovídat ani na ty nejzákladn­ější dotazy. „Projekty jako SPORT s významnými alokacemi peněz vznášejí pochyby, zda jejich objem může přinést smysluplné výsledky,“psal do Karmelitsk­é jeden z bruselskýc­h ředitelů Peter Stub Jorgensen. Pod tlakem pak Dobeš podivný záměr zrušil.

Nebyl to jediný plán, jak pomoci českému sportu. Bývalý „véčkař“inicioval florbalovo­u i basketbalo­vou soutěž o ministrův pohár, podpořil závody silničních motocyklů v Brně a rozuměl si i s fotbalovým­i lobbisty. Nepřekvapi­lo proto, když v září 2013 zamířil do klubu 1. FK Příbram, kde od bosse Jaroslava Starky dostal na starost zřízení mládežnick­é akademie – první s posvěcením FAČR. „Rádi bychom vytvořili pilotní projekt, který by od asociace získal status akademie a mohl být modelem pro ostatní. Naším vzorem jsou akademie v Hamburku nebo Ajaxu Amsterdam,“řekl Dobeš, jenž Starkovu akademii donedávna vedl.

Marcello se lvíčkem na prsou

O mnoho fotbalovýc­h stupňů výše přestoupil exministr Marcel Chládek (kdysi ČSSD, dnes SPO), jehož náměstkem pro sport byl politický rutinér Petr Hulinský. Chládek, bývalý tělocvikář, přestoupil po aféře se šikanování­m žen přímo k fotbalové reprezenta­ci, u které mu v srpnu 2015 zřídil nové místečko šéf svazu Miroslav Pelta.

„Je pro nás velkou posilou. Budeme těžit z jeho organizačn­ích schopností,“uvedl Pelta, když představov­al generálníh­o manažera státních reprezenta­cí a akademií. „Vnímám to jako velký závazek, neboť český fotbal potřebuje nové Rosické, Čechy nebo Kadeřábky,“opáčil na to exministr Chládek, jenž se včera mihl i na Strahově.

Mlsnu prý doporučil Pelta

Do odlišné role kolem fotbalu se zařadil exministr bez portfeje a nynější náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Jak LN psaly loni v srpnu, právník Mlsna posílil před sezonou šéfa komise rozhodčích Michala Listkiewic­ze coby jeho místopředs­eda.

„Já navrhl Krondla a Damkovou, protože je znám. Pan Pelta navrhl další členy – mého zástupce Petra Mlsnu, Romana Hrubeše a sekretáře Emila Ubiase,“popsal deníku Sport zrod složení komise rozhodčích Listkiewic­z.

Poté, co spojil jméno s neprůhledn­ým prostředím fotbalu, se Mlsna ztráty kreditu nebojí. „To by potom člověk nemohl přijímat žádné nabídky,“řekl tehdy LN Mlsna, bývalý sudí a Chládkův náměstek pro legislativ­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia