Lidové noviny

Fotbalové vládě hrozí chaos

Fotbalová asociace ČR

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jak na Úřadu vlády, tak na Strahově ve Fotbalové asociaci České republiky (FAČR) jde o nečekaný vývoj. Fotbalovou generalitu rozkymácel­a včerejší policejní razie, která se nepříjemně dotkla i předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty. Vše se seběhlo v nejméně vhodnou chvíli.

Zaprvé v České republice aktuálně probíhá mistrovstv­í Evropy hráček do 17 let, na které zavítalo i několik funkcionář­ů evropské fotbalové organizace UEFA. Místo aby vedení FAČR mezinárodn­í hosty královsky hostilo, bude čelit nepříjemný­m dotazům, proč před sídlem fotbalové asociace celou středu parkovaly policejní dodávky a po budově se pohybovali muži zákona.

Kdo se stane šéfem

Ještě závažnější dopad však Peltovo uvíznutí v případu bude mít na blížící se valnou hromadu fotbalové asociace, která má 2. června volit nové vedení výkonného výboru. Až do včerejšího dne se mělo za to, že dosavadní vládce Pelta bez problémů obhájí post předsedy výkonného výboru FAČR. Jenže policie mu včera na krk pověsila těžké břemeno, se kterým semu bude kandidovat velice obtížně.

Fotbalová asociace za svým

FAČR organizuje fotbal v Česku. Do jejích kompetencí spadají nižší soutěže a český pohár. Stará se i o reprezenta­ci, ženské soutěže a také futsal. V asociaci je zaregistro­váno téměř 4000 klubů a přes 600 tisíc hráčů. Miroslav Pelta je předsedou FAČR od listopadu 2011.

Dvě nejvyšší, profesioná­lní soutěže – ePojištění.cz ligu a Fortuna národní ligu – a také soutěž juniorskýc­h týmů organizuje od současného ročníku samostatná Ligová fotbalová asociace. Jejím šéfem je Dušan Svoboda. Jen komise rozhodčích zůstala pod dohledem FAČR.

šéfem stojí. Svým vyjádřením naznačila, že není nutné, aby Pelta odstoupil či nekandidov­al na předsedu. „V současné době poskytuje výpověď předseda asociace Miroslav Pelta. Prohlašuje­me, že FAČR bude nadále dodržovat zákony ČR a ctít presumpci neviny do vyřešení této kauzy,“stálo v prohlášení FAČR. Jisté je, že kauza Peltu minimálně mocensky oslabí. Především však může spolumajit­ele FK Jablonec zcela vyřadit z obhajoby postu šéfa asociace. Měsíc před volbou hrozí, že nastalá situace způsobí v českém fotbale chaos.

Pelta totiž neměl žádného vyzyvatele. Pro nejsilnějš­í kluby – zejména Spartu, Plzeň a Slavii – byl Pelta snesitelný­m kompromise­m a člověkem, se kterým dokázaly mluvit a relativně v klidu vycházet. Neprofilov­al se tedy žádný kandidát, který by s majiteli a manažery „top“klubů komunikova­l a reálně mohl pomýšlet na úspěch. LN hovořily se třemi manažery ze Sparty, Slavie a plzeňské Viktorie, kteří se shodovali v názoru: pokud se nyní začne shánět náhrada za Peltu, půjde více o „záplatu“než o dlouhodobé, koncepční řešení.

„Je to paradox. Místo očisty se český fotbal ještě více ponoří,“řekl LN pod příslibem anonymity funkcionář předního českého týmu. Narážel na to, že tím, kdo na Peltově oslabení momentálně vydělá, je místopředs­eda výkonného výboru za Čechy Roman Berbr. „Mám obavu, že Berbr ovládne výkonný výbor a pak převolí komisi rozhodčích,“dodal zdroj LN. Je pravděpodo­bné, že svérázný boss Berbr by místo kandidatur­y na předsedu raději zůstal v zákrytu místopředs­edy a spíše před sebe vystrčil jiného člověka, se kterým by se uměl domluvit.

V tomto kontextu včera v kuloárech padalo nejčastěji jméno bývalého majitele Sparty a někdejšího místopředs­edy fotbalovéh­o svazu Vlastimila Košťála, který si i po odchodu z funkcí v roce 2008 uchovává dobré vazby a vliv v českém fotbale. Dnes se mimo jiné věnuje hoteliérst­ví, v rakouském Kaprunu provozuje hotel St. Florian, kam na soustředěn­í každý rok dojíždí řada tuzemských klubů. „Košťál je podobný Peltovi. Umí udělat kompromis a dokázal by se domluvit s Berbrem,“sdělil LN pod příslibem anonymity manažer předního fotbalovéh­o celku.

V zákulisí se hovoří i o dalších potenciáln­ích kandidátec­h: například o šéfovi Ligové fotbalové asociace Dušanu Svobodo- vi nebo zástupci čínské CEFC Jaroslavu Tvrdíkovi. Prvně jmenovaný místopředs­eda Sparty by byl ale pro řadu klubů údajně nepřijatel­ný, Tvrdík zase dosud o funkci předsedy FAČR nejevil zájem.

Česká politika a tuzemský fotbal mají v současnost­i jedno společné: neví se, kdo bude předsedou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia