Lidové noviny

Palestinsk­ý vůdce věří v Trumpův „jiný přístup“

- WASHINGTON

Dosavadní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa Palestince příliš netěšila. Nový šéf Bílého domu totiž v kampani sliboval přesun ambasády do Jeruzaléma, na post amerického velvyslanc­e v Izraeli jmenoval velkého zastánce osad a na tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m připustil i jiné než dvoustátní řešení konfliktu.

Přesto jel včera palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás do Bílého domu podle svých poradců pln nadějí. V březnu, kdy Abbáse pozval, mluvil Trump o „konečné dohodě“, která by měla uzavřít spory Izraelců a Palestinců.

Po včerejším pracovním obědě se Abbás nechal slyšet, že díky Trumpovu odhodlání vidí nové možnosti pro mír. Palestinsk­ý vůdce podle svých slov věří, že se jeho lid dokáže s Izraelci dohodnout i v otázce uprchlíků a vězňů. Izrael pak vyzval k ukončení okupace.

Optimistic­ký byl i Trump: „Chceme zajistit mír mezi Izraelem a Palestinci. Dokážeme to,“prohlásil, přestože mírové rozhovory jsou už tři roky na mrtvém bodě.

Jak řekl CNN před jednáním Abbásův poradce Muhammad Štajch, Palestinci doufají, že by Trump mohl do konfliktu přinést nový, svěží přístup: „Rozdíl je v tom, že se angažuje prezident a Bílý dům. Není to jen ministerst­vo zahraničí,“prohlásil.

O Trumpově novém přístupu k blízkových­odnímu konfliktu, který by mohl být příležitos­tí ke stabilizac­i oblasti, pak s novináři mluvil jeho poradce pro národní bezpečnost H. R. McMaster. Výše zmíněný přístup vidí v prezidento­vých nekonvenčn­ích způsobech a v hledání nových cest, které je podle něj lepší než „debaty nad doktrínami“.

Podle nejmenovan­ého zdroje z Bílého domu měl Trump tlačit na palestinsk­ého vůdce, aby zastavil výplatu peněz rodinám radikálů vězněných Izraelem a aby zakročil proti podněcován­í k nenávisti proti Izraeli v palestinsk­ých médiích. Abbás ale včera řekl, že „palestinsk­é děti vyrůstají v kultuře míru“.

Jedinou oblastí, kde ale může přinést americko-palestinsk­á schůzka reálný pokrok, je podle zdroje z Palestinsk­é samosprávy, který mluvil s izraelským serverem Ynetnews, ekonomika. „Myslíme si, že Američané nám v tuto chvíli mohou nabídnout pouze ekonomické úlevy a gesta.“rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia