Lidové noviny

Flamenco člověka postupně pohltí

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Letošní Pražské jaro navazuje na loňskou španělskou linii zaměřenou na hudební kulturu, která je zajímavá svým přesahem do Jižní a Střední Ameriky.

Kromě kytarového kvarteta Entre Quatre a souboru Forma Antiqua se sourozenec­kým triem bratří Zapicových na festivalu vystoupí 14. května v Divadle ABC flamenková zpěvačka Rocío Márquezová (1985).

Ta úspěšně účinkuje po celém světě – v Paříži, Londýně, New Yorku. Do svého recitálu Pocta španělském­u básníkovi Federicu Garcíovi Lorcovi zařazuje nejen písně na jeho texty, ale i skladby ze svého nového alba Otro firmamento ( Jiné nebe).

LN Jak jste se dostala k flamenku?

Flamenco jsem slyšela doma odmalička. V devíti letech jsem začala zpívat ve flamenkové skupině Pena flamenca, to jsou malé spolky, kde se scházejí místní nadšenci, více méně neformálně. Tam se učí nejrůznějš­í tradiční palos de flamenco. Protože flamenco člověka postupně pohltí, celou pohltilo i mě.

LN U nás se dostalo flamenco do širokého povědomí díky filmům Carlose Saury – Krvavá svatba, Carmen, Čarodějná láska. Zachytil v nich skutečné flamenco, nebo to je „učesaná“stylizace?

Je v nich podoba flamenka z 80. a 90. let. Od té doby se otevřelo soužití klasické i avantgardn­í linie, změnila se nejen hudba, ale i estetická stránka.

LN Věnovala jste se i historii flamenka?

Ano, flamenco vzniklo mísením kultur, žijících v tomto prostoru společně – arabské, křesťanské, židovské a cikánské... Je neuvěřitel­né, jak lidé stále potřebují určitá pro ně důležitá témata vyjadřovat zpěvem. Flamenco obsahuje i sociální témata, cítím v něm i ráz bojovnosti, dožadování se spravedlno­sti, protest proti utlačování „nižších“vrstev – to, co bychom dnes mohli nazvat levicovým smýšlením, které je mi blízké.

LN Existují i veselé písně ve stylu flamenka?

Ano, k flamenku patří obě polohy. Ta obvyklá představa, kterou mají většinou všichni před očima, je bědování, smutek, hodně srdcervouc­í tragiky. Ale flamenco obsahuje i písně z oslav, žertovné, ironické a dvojsmysln­é – a tato témata ztvárňuje různými způsoby. Existují expresivní hlasy drásavé, jako má například Camarón, ale máme také hlasy s úplně jiným zabarvením, třeba ze začátku století, jako La Nina de los Peines, Vallejo, Chacón, Marchena, s hlasem jemným. Ti nejsou tak srdcervouc­í. Ale je pravda, že to, co z flamenka proniklo do světa, byla více ta dramatická poloha – je dozajista opravdová, ale není úplná, nezachycuj­e celou šíři flamenka.

LN Nakolik se interpreta­ci flamenka věnují muži ve srovnání s ženskými interpretk­ami?

Role žen se v posledních letech hodně zvýraznila. Myslím, že pro ženy bylo těžké si ve flamenku najít své místo. Vždy byly viděny více jako matky, družky… Že- nám se zpívalo, ale umělecký život na „jevišti“nebyl vnímán jako pro ženy vhodný. Flamenkový svět je hodně uzavřený a platí to i pro jiné styly. Ale už nějakou dobu se postavení žen ve flamenku „zrovnopráv­nilo“, vyrovnalo, hlavně ve zpěvu a tanci, ne tolik v kytarové hře. Ten proces naštěstí pokračuje.

Do pražského Divadla ABC míří Rocío Márquezová, zpěvačka, která by ráda flamenco zrovnopráv­nila.

LN Jste nejen interpretk­a, ale i autorka. Kde hledáte pro své písně inspiraci?

Hodně věcí mě také napadá ve sprše, v té atmosféře, když se zástěna orosí. Zaznamenáv­ám si hlavně poslední slova textů, které mě napadají, abych nezapomněl­a klíčová slova toho rýmu. Když pak změním některá slova na začátku, tolik to nevadí – ale když se změní rým, tak se to rozhodí celé. Mám ráda jasnou strukturu, jakou má například fandango, soleá, seguiriya.

Ráda se zabývám tématy filozofie života, ke které patří smrt i radost, důležitá je také role matky, příběhy lidí z různých zákoutí. Vyprávím to skrze své zkušenosti, které jsou samozřejmě jiné než před sto lety, kdy flamenco začínalo. Ale podstata zůstává stejná – lidský neklid a citlivost se stále točí okolo toho samého.

Autorka je operní kritička

 ?? I když se to může zdát jako klišé, nejvíc inspirace k Rocío Márquezové přichází v soukromí koupelny. FOTO R. MÁRQUEZ / C. CASSILLAS ?? Zkušebna ve sprše.
I když se to může zdát jako klišé, nejvíc inspirace k Rocío Márquezové přichází v soukromí koupelny. FOTO R. MÁRQUEZ / C. CASSILLAS Zkušebna ve sprše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia