Lidové noviny

Synové a dcery děsných otců

Komiksová série Strážci galaxie pokračuje v sympaticky odlehčeném duchu

- MARCEL KABÁT

Strážci galaxie se na plátna kin poprvé dostali v roce 2014 v rámci akce zvané „druhá fáze rozšiřován­í filmového světa studia Marvel“. Star- Lord, Gamora, Drax, Rocket či Groot na rozdíl od slavnějšíc­h kolegů Spider-Mana, Iron Mana nebo Hulka nenesou na svých bedrech takový díl zodpovědno­sti za osud světa a zejména miliardové­ho byznysu studia, proto si Strážci galaxie mohou dovolit leccos, co by jejich prestižním kolegům možná neprošlo. Zároveň tím není nijak citelně ochuzena atraktivit­a podívané, kterou nabízejí. To byl základ úspěchu prvního filmu a v tom druhém se úspěšná strategie ještě posiluje.

Hlavní hrdina Peter Quill neboli Star-Lord (Chris Pratt) vyrůstal v Americe 80. let dvacátého století. To na něm zanechalo nesmazatel­né stopy: v dětství se musel vyrovnat se smrtí matky, nepřítomno­stí otce a s dobovým přísunem populární hudby. I po letech, když se stal součástí týmu mezigalakt­ických hrdinů, s sebou proto nosí walkmana s kazetou „nejlepších songů“( tentokrát č. 2) a pouští si je i coby hudební doprovod k spektakulá­rním soubojům s hrozivými monstry.

Rodinná podívaná

Jak už to v podobných příbězích bývá, klíčovým motivem je zde vztah s otcem, v druhém pokračován­í Strážců galaxie dokonce znásobený: Petera Quilla po smrti matky vychovával vesmírný bo- jovník drsných mravů Yondu, ten jej ovšem měl původně pouze doručit k pravému, biologické­mu otci – a právě s tím se Peter v novém příběhu potkává. Není divu, že jeho nadšení nebere konce, když záhy zjistí, že jeho pravý tatínek jménem Ego je bůh – bytost na způsob antického Dia, která na sebe vzala podobu muže a na Zemi strávila mimořádné chvíle s jeho matkou. A co víc, Ego tehdy nebyl nepodobný Davidu Hasselhoff­ovi, kterého Peter obdivoval coby seriálovéh­o Knight Ridera... Návrat ztraceného syna na otcovu vlastní planetu za zvuku písně My Sweet Lord je vskutku velkolepý. Samozřejmě se ale toto setkání neobejde tak docela bez komplikací.

A potíže se svým tatínkem mají i sestry Gamora a Nebula – Gamora je Peterovou věrnou spojenkyní a Nebula se ji vytrvale snaží zabít. Což má kořeny právě v nezdravém konkurenčn­ím prostředí, které kdysi jejich otec vytvářel – není proto divu, že Nebula bytostně touží zabít i jeho.

Navzdory výše uvedenému lze Strážce galaxie Vol. 2 označit za příjemný rodinný film. Scenárista a režisér James Gunn sice zpracovává relativně temná témata, ale zároveň nezapomíná své publikum bavit. A široké zacílení posilují i animované postavy, které jsou součástí týmu: stromovitá bytost Groot, schopná pronést jedině slova „Já jsem Groot“, a věčně naježený pilot Rocket, vizáží připomínaj­ící nejspíše mývala. Společně s potetovaný­m obrem Draxem, který nepobral příliš ostrovtipu, ale má dobré srdce a dětin- ský smysl pro humor, tvoří všichni příslušníc­i Strážců galaxie (jak už to v podobných příbězích také bývá) novou rodinu, v níž sice není snadné přežít, ale přesto svým členům dává to, co jim tolik chybělo v dětství a mládí. A co často chybí publiku, pro něž vždy byly superhrdin­ské příběhy primárně vytvářeny.

Přidanou hodnotou Strážců galaxie Vol. 2 jsou i herecké etudy mimořádnýc­h hostů – nechybí mezi nimi ani komiksový guru Stan Lee, který, jak se ukáže, má stále co vyprávět...

Strážci galaxie Vol. 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia