Lidové noviny

Každý večer nová inspirace

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Jeden z nejvlivněj­ších jazzových hudebníků Chick Corea se k nám vrací pokaždé v jiné sestavě a s jinou muzikou. Tentokrát 4. května v brněnském Bobycentru v rámci 16. ročníku JazzFestBr­no představí akustické trio.

Mezi dvaadvacet­i Grammy, které americký pianista obdržel, jsou i dvě za jeho zatím poslední triový projekt Trilogy (2015). Mohli bychom napsat, že ustálená jazzová královská sestava klavír – kontrabas – bicí nástroje mu mimořádně sedí. Jenže která nesedí? Vždyť Chick Corea (*1941) patří mimo jiné k průkopníků­m jazzrockov­é fúze, ať již jako spoluhráč Milese Davise nebo šéf „elektrické“kapely Return To Forever. Stejně tak uznávané jsou jeho sólové recitály či spolupráce s klasickými orchestry. A dua s Bobbym McFerrinem (Brno, 2015), Garym Burtonem (Praha, 2011) a Belou Fleckem ( Praha, 2007) nadchla také zdejší publikum. I v triu Chick Corea svůj fenomenáln­í úspěch určitě zopakuje.

LN S kontrabasi­stou Eddiem Gomezem i s bubeníkem Brianem Bladem jste v minulosti spolupraco­val, s Gomezem dokonce už od poloviny 70. let. I když ne takto společně v jednom triu. Vaše souhra funguje intuitivně?

Všichni tři se skutečně známe nádherně dlouho, proto se nám spolu hraje naprosto přirozeně. Je v tom něco až familiérní­ho. S Eddiem jsme skoro stejně staří, zažili jsme stejné hudební éry. A Brian, i když je mladší o více než generaci, má zase podobné vnímání a cit pro muziku. Ačkoliv je program turné velmi náročný, být na šňůře s Eddiem Gomezem a Brianem Bladem představuj­e ohromné dobrodružs­tví. Pro mě tihle vynikající muzikanti znamenají nádhernou výzvu a zároveň velkou inspiraci. A to bez výjimky každý večer, kdy hrajeme.

LN Jaké skladby budete hrát, určujete jako obvykle až na místě vystoupení?

Přesně tak, netuším dopředu, co budeme v Brně hrát. Náš reper- toár se proměňuje koncert od koncertu. Hrajeme některé moje kompozice, standardy i cokoliv, co zrovna povstane ze třímyslí. Každý z nás má totiž možnost směřování hudby posunout. A často navážeme na něco, co se událo večer předtím. Vždy se snažíme přidat nějaký nový kus nebo najít cestu, jak hudbu interpreto­vat zase trochu odlišně.

LN Zasloužené uznání získaly vaše nahrávky pro sólové piano i díla po symfonický orchestr. Dáváte ovšem nějakému obsazení vy sám přednost?

Pro mě je prvním zákonem v umění svoboda. Vše je dovoleno, není proč se omezovat. V každém okamžiku mohu vnímat okolní svět jinak a nic z toho není klam nebo omyl. Mění se i momentální individuál­ní představa o tom, co je krásné. Proto mě napadají nejrůznějš­í barvy, abych vystihl to, co cítím a co chci sdělit. Někteří hudebníci se opravdu cítí lépe v ustáleném vzorci. Ale mně někdy nejlépe vy- hovuje dialog s jedním hudebním partnerem, jindy komunikace s celým ansámblem, jednou akustické nástroje, příště elektrické.

LN Ale zdá se, že obzvlášť vám sedí dialog? Například souhra s Garym Burtonem byla úchvatná. Myslíte, že se ke hraní s ním zase někdy vrátíte?

Rád se vracím ke spolupráci s lidmi, se kterými si po všech stránkách rozumím, takže možné to je. Ale nikdy nejde o nic pouze nostalgick­ého, musí existovat také tvůrčí důvody. Nemá smysl opakovat, co tu již bylo, vždy se snažím hrát novou muziku.

LN Stále jste fanouškem sci-fi literatury, která inspiroval­a řadu vašich nahrávek?

Ano, pořád jsem ohromný fanoušek science fiction. Už jsem mnohokrát mluvil o tom, jak mám rád třeba knihy Rona Hubbarda, včetně těch vědeckofan­tastických. Literatura obecně patří k silným zdrojům inspirace a já nejsem žádnou výjimkou.

 ?? Zatím naposledy koncertova­l Chick Corea v Česku v roce 2015. Bylo to v Brně v duu se zpěvákem Bobbym McFerrinem. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA ?? Po dvou letech.
Zatím naposledy koncertova­l Chick Corea v Česku v roce 2015. Bylo to v Brně v duu se zpěvákem Bobbym McFerrinem. FOTO TOMÁŠ S. POLÍVKA Po dvou letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia