Lidové noviny

Den D. Sobotkův a ten voličův

Už dávno nejde o vládu současnou nebo případnou dočasnou. Ale o tu příští

-

Vúterý ráno měl premiér Bohuslav Sobotka dvě možnosti: buď se bude držet image rázného muže, kterou v posledních týdnech nasadil, a odvolá ministra financí Andreje Babiše, nebo se vrátí do podoby starého dobrého Sobotky a bude dál pokračovat v pozičních šarvátkách. Po poledni zvolil tu třetí: oznámil, že podá demisi celé vlády. Odůvodnil to tím, že on sám se už dál nedokáže srovnat s tím, že Babiš je jejím členem.

Bylo to nejspíš největší překvapení, které kdy někomu v životě připravil. O jeho rozhodnutí nevěděli ani sociálněde­mokratičtí členové vlády, natož další ministři. Oznámení bylo tak překvapivé, že někteří z přítomných na místě činu usuzovali, zda k němu premiér nedospěl jen několik chvil před samotnou tiskovou konferencí.

Každopádně není příliš zřejmé, čeho jsme vlastně byli svědky. Jakéhosi premiérova dne D, rázného a promyšlené­ho, byť překvapivé­ho činu? Nebo jen jakéhosi gesta? Byla to reakce na údajné sdělení prezidenta Zemana, že ho v Babišově odvolávání nepodpoří? Nebo na strmý propad vyhlídek ČSSD na aspoň přijatelný volební výsledek? Jsme svědky zoufalé reakce zoufalého člověka v zoufalé situaci? Nebo odvážného pokusu vrátit sociální demokracii zpátky do hry o volební vítězství?

To všechno a ještě víc zaznělo od stran koaličních i opozičních. Nicméně žádné z vysvětlení a ani všechna shrnuta dohromady Sobotkovu překvapivo­u demisi nevysvětlu­jí. Dokonce ani jeho tvrzení, že nechtěl Andreje Babiše postavit do role mučedníka, není přesvědčiv­é. Netušíme, proč o demisi nejprve nejednal s vládou, pokud tedy si nechceme připustit, že by se toho bál.

Ne, tohle nebyl Sobotkův den D. Všechno naopak nasvědčuje tomu, že jeho den D teprve přijde, přičemž není jisté, jakou bude mít podobu a zda o ní nerozhodne někdo jiný než on. Nejspíš ten pověstný třetí, kdo se bude smát, je Miloš Zeman.

Tahle polévka se nebude jíst horká

Andrej Babiš se prý o Sobotkově překvapivé­m rozhodnutí podat demisi vlády dozvě- děl, když v Rychnově nad Kněžnou dojídal polévku, a podle titulku deníku Právo mu nezaskočil­a. Třeba to bylo jen tím, že nebyla příliš horká. Ale hned z první reakce Pražského hradu, zprostředk­ované tweetem prezidents­kého mluvčího, je zřejmé, že tak horká, jak se uvařila, se v případě téhle demise nebude jíst žádná polévka.

Premiér Sobotka si snad nemohl ke své akci vybrat chvíli, která by byla nevhodnějš­í. Už samotné její načasování činí prezidenta Zemana momentálně nejsilnějš­ím hráčem v politickém trojúhelní­ku Zeman–Babiš–Sobotka.

I když zákon předpoklád­á, že by prezident měl jednat bez zbytečného otálení, formálně ho k tomu nic nenutí a ze zkušenosti dobře víme, že Zeman otálet umí. Mohl by demisi prostě odmítnout. Vzhledem k blízkosti data řádných voleb, shodou okolností oficiálně vyhlášeném­u ve stejný den, kdy Sobotka oznámil rezignační rozhodnutí, by mohl nechat dovládnout vládu v demisi a nikdo mu to nebude příliš vyčítat.

Možné, byť málo pravděpodo­bné je, že povolá vládu úřednickou. S tou má už z roku 2013, kdy sněmovna odmítla dát důvěru vládě Jiřího Rusnoka, přinejmenš­ím komplikova­né zkušenosti. A jsou tu logistické důvody k odkladu řešení. Prezident odlétá 11. května na týden do Číny a rozhodovat se bude nejdříve po návratu.

To vše činí rychlé řešení ještěméně pravděpodo­bným a úvahu o vypsání předčasnýc­h voleb ještě bizarnější. Jen teoretická je rovněž možnost, že by se sněmovna dokázala (a chtěla) rozpustit předepsané tři měsíce před skončením řádného volebního období.

A především: nic se prezidentu Zemanovi nehodí pro jeho úsilí o znovuzvole­ní víc než co nejdelší prodlužová­ní situace, kdy právě on je tím, kdo rozhoduje, jedná, vlastně s přimhouřen­ím oka „vládne“. Tuhle polévku bude zkrátka vařit on a pak do ní ještě dlouho foukat, než ji předloží k snědku.

Past nedokončen­ých zákonů

Připomeňme si však to podstatné: v patálii s demisí nejde o vládu momentální ani dočasnou, nýbrž o tu příští. Právě v tom spočívá největší riziko Sobotkova kroku. Je jen otázka času, kdy ho začnou jeho soupeři obviňovat, že to kvůli němu se politická scéna celé měsíce namísto řešení praktickýc­h problémů a dokončován­í rozpracova­ných cílů bude zabývat sama sebou a svými spory. Obviňování vlastně už začalo ve chvíli, kdy vládu označili za rukojmího jejího premiéra.

Ty útoky budou nepochybně často demagogick­é, avšak budou srozumitel­né a účinné. Třeba nedokončen­á novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch – mobil má přece každý. Nebo zákon o univerzitn­ích nemocnicíc­h – i nemocní jsme někdy všichni. Tomu všemu lze snáze porozumět nežli složitoste­m úrokování a zdaňování firemních korunových dluhopisů.

Stejně jako nebude příliš složité prohlašova­t, že projekt nového stadionu nebo školy v tom či onom místě spadl pod stůl proto, že se politici zabývali sami sebou, a nikoli svými občany a jejich problémy. Ti se ovšem ve svůj den D promění na voliče. Zda se sejde s tím Sobotkovým, je velmi nejisté.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia