Lidové noviny

Přepřahání

Bohuslav Sobotka skládá funkci efektně

-

Prezident den po oznámení demise přijal Milana Chovance a Andreje Babiše. A oba pánové se usmívají, mluví takřka jednohlasn­ě o zvyšování platů policistům, hasičům, pracovníků­m v kultuře… Pro Bohuslava Sobotku dobojováno?

Na mnoha zahraniční­ch zpravodajs­kých serverech visí zpráva „PM Sobotka quits after row with finance minister“, tedy zhruba „Premiér odstoupil po sporu s ministrem financí“. Je to surové, kruté, ale vposledku přesné. Přesně tak totiž vypadá současná situace. Bohuslav Sobotka prozatím prohrál střet ve vládě. A ve vlastní straně je oslaben. I když se za ním večer po grémiu vedení ČSSD formálně sešikovalo. Svoji kariéru v exekutivě uťal nikoli po prohraných volbách, ale před nimi; navíc efektní a vlastně čestnou sebevraždo­u. Netřeba psát politický nekrolog, jeho chvíle může ještě přijít, třeba i za několik let. Ale po návštěvě předsedy hnutí ANO 2011 a druhého muže sociální demokracie na Pražském hradě vše nasvědčuje tomu, že Sobotkova vláda bude pokračovat až do voleb – ale již bez Bohuslava Sobotky.

Tedy ne že by to byl scénář v české politice úplně neotřelý, sociální demokraté s ním mají již jisté zkušenosti. Premiér Vladimír Špidla také vedl stranu k čím dál horším volebním výsledkům, prohrál střet ve straně a následně podal demisi jako premiér. Padla celá vláda, aby se nový ministersk­ý předseda Stanislav Gross opřel nejen o ty samé strany, ale i o ty samé ministry a tu samou nejtěsnějš­í vládní většinu 101 hlasů. (Podobný scénář následoval pět měsíců poté, když již třetí premiér Jiří Paroubek vedl vlastně identickou vládu). Není asi náhodou, že hlavním politickým poradcem Bohuslava Sobotky se stal… právě Vladimír Špidla.

Prezident jistě může ještě překvapit. Může najmenovat svoji vládu, může nechat vládnout jen sociální demokraty... Vláda bude takřka jistě pokračovat bez Sobotky, nejspíše i bez Babiše. A sociální demokracii se pět měsíců před volbami otevřela cesta k přepřahání. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia