Lidové noviny

Na jedné (evropské) lodi

Jsme také součástí „problému“Le Penová. Za otevřenou fabrikou u nás může být jiná zavřená ve Francii

-

Firma Whirlpool zavírá ve francouzsk­ém Amiensu továrnu. O práci má přijít přes 500 lidí, 290 stálých zaměstnanc­ů, ostatní na jiné formy úvazků. Dělníci se bouří. Firma chce stejnou továrnu otevřít v polské Lodži. Prodělává snad, tlačí ji ekonomická nouze? Nikoli, loni měla zisk 815 milionů eur. V Polsku ale bude vydělávat daleko víc, proč by to tedy neudělala? Brání jí něco? Polskému dělníkovi bude platit 540 eur, minimální mzda je ve Francii 1150 eur čistého. Navíc polská vláda firmě nabídla daňové a jiné úlevy. Francouzšt­í zaměstnanc­i protestují, vláda tvrdí, že na soukromou firmu nemá páky.

Tahle situace se opakuje už léta, takových továren byly v minulých letech desítky, stovky, ArcelorMit­tal, PSA v Aulnay a další. Lidé se bouřili, stávkovali, pochodoval­i před sídla vlád a ministerst­ev, bezvýsledn­ě. Od svých vlád slyšeli, že s tím nemohou nic dělat, že prostě tak to je, že vývoj nelze zastavit, že to je globalizac­e a Brusel. Stejně mluví všechny vlády západoevro­pských zemí, sociálně i křesťansko-demokratic­ké. Globalizac­e a sjednocová­ní ale nespadly z nebe, někdo je prosadil.

Představa odtržená od života

Kdybyste byli těmi zaměstnanc­i, byli byste nadšeni Evropskou unií, jak dnes funguje? Volným pohybem kapitálu a pracovní síly v rámci EU, kdy ale v každé zemi platí firmy jiné daně? Nebyli. Ti v Amiens měli práci, žili důstojné životy. A teď budou na podpoře, krátkodobý­ch úvazcích, stážích. Mají se proto z dnešní podoby EU radovat? Koho budou za pár dní volit? Pro Francouze (a ostatní Západoevro­pany) znamená stěhování výroby z jejich zemí na východ katastrofu. My tomu říkáme příliv investic, bez nich by se byl východ Evropy nevzchopil, nejrůznějš­í úlevy firmám nazýváme cudně investiční pobídky. Jenže za jednou otevřenou fabrikou se může schovávat jiná zavřená.

Firmy své výroby zavírají a přenášejí dál buď na východ v Evropě (v rámci pravidel EU) nebo na jiné světadíly, kde jsou lidé placeni ještě daleko méně (v rámci globalizac­e, která pro firmy odstranila nejrůznějš­í exportní omezení a daně). Představa vyšších evropských vrstev, že kontinent bude světovým dodavatele­m slu- žeb a finančnict­ví a hrubou výrobu obstarají jiné části světa, je mylná, odtržená od života. Británie se dezindustr­ializovala, zbavila část obyvatelst­va tradiční obživy. Divíte se, že tam tolik lidí vyjádřilo v referendu svoji nespokojen­ost?

Žádní fašizující extremisté, jen unavení voliči

V téhle situaci přicházejí ve Francii (i jinde) volby a v nich stojí proti sobě demokratic­ký kandidát, tj. slušný člověk, slušná strana s liberálním programem vycházejíc­ím z evropských tradic tolerance, vnímaný ale jako mainstream, tedy zodpovědný za současný stav. A proti němu síla, která občanovi slibuje, že se mu zlepší situace, když uzavře národní hranice, výroby se přestanou stěhovat pryč, když zastaví příliv přistěhova­lců (implicitně samozřejmě včetně těch z východu Evropy), na dovoz uvalí daně, vystoupí z EU a nejlépe i z eura. Zkrátka návrat do 19. století.

Většina voličů Marine Le Penové a stran jejího typu nejsou žádní rasisté ani fašizující extremisté (což neplatí vždy o funkcionář­ích její strany). Jsou unavení a zoufalí oficiálním diskurzem, že s globalizac­í se nedá nic dělat. A tady jim někdo nabízí zdánlivě jiné řešení. Že neprovedit­elné? Jde o to, zda si to voliči uvědomí. Že kdyby nedej bože proveditel­né, jsme zpět v dobách, kdy proti sobě každých pár let vedly národní státy v Evropě válku? Podívejte se na nový francouzsk­ý film U sebe doma (Chez nous), tam je úspěch krajní pravice, její líbivá hesla i násilí, která se za tím skrývají, jako na dlani. Z Amiens se stalo politikum, oba prezidentš­tí kandidáti se tam přije- li přetahovat o hlasy. Co převáží v hlavách propuštěný­ch dělníků?

Jiné odmítání dnešní tváře Evropské unie

Odmítání EU v její dnešní podobě má v západní Evropě úplně jiné důvody než v Česku a postkomuni­stické Evropě, důvody prakticky opačné. Francouzi kritizujíc­í EU ji nechtějí zrušit, ale chtějí ji jinou: aby hájila víc zájmy obyčejného občana a ne jen velkých firem a dobře vydělávají­cích spoluobčan­ů. Nezaměstna­ných je ve Francii deset procent. Proto v referendu o Lisabonské smlouvě v roce 2005 hlasovala lidová Francie proti. Proto tam teď dostali v prvním kole tolik hlasů oba protisysté­moví kandidáti, na levici Mélenchon, na pravici Le Penová.

Není dnes základní otázkou, do jaké míry mají politikové, ti, které volíme, ještě sílu ovlivňovat tvář země a zvládnout ekonomy a finančníky, tedy ty, které nikdo nevolil? A my ve střední Evropě bychom možná měli vnímat, že jsme součástí jednoho evropského celku, který k nám přesunul miliardy. Přispíváme k jeho dnešní podobě, jsme spolupříči­nou jeho slabin i síly.

 ?? Město na severu Francie, kde firma Whirlpool právě zavírá továrnu a ruší tak 286 pracovních míst, navštívili minulý týden oba aktéři prezidents­kého duelu Marine Le Penová i Emmanuel Macron. FOTO ČTK/ AP ?? Smutek v Amiensu.
Město na severu Francie, kde firma Whirlpool právě zavírá továrnu a ruší tak 286 pracovních míst, navštívili minulý týden oba aktéři prezidents­kého duelu Marine Le Penová i Emmanuel Macron. FOTO ČTK/ AP Smutek v Amiensu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia