Lidové noviny

Státní dluh a čarování s fiskálními čísly

-

Vminulých dnech jsme se dověděli, že státní dluh se mezi koncem prosince 2016 a koncem letošního března zvýšil z 1613 na 1789 miliard korun, tedy o 176 miliard. Přestože státní rozpočet byl v témže období paradoxně v přebytku. Podobné čarování s fiskálními čísly vzbudilo pozornost už dříve. Například v roce 2014 jsme mohli pozorovat opačný zázrak: státní dluh se tehdy oproti roku 2013 snížil, ačkoli státní rozpočet v roce 2014 skončil v deficitu.

Vtip je v položkách, které se souborně označují stock-flow adjustment a se kterými lze provádět lecjaká statistick­á kouzla. V případě Česka byly tím kouzlem v posledních letech hlavně změny v tzv. rezervě peněžních prostředků. Tato rezerva vznikla původně tak, že si vláda – tehdy ze vcelku rozumných důvodů – půjčila víc, než potřeboval­a (nebo byla schopna) následně utratit, takže státu narostla kromě dluhu (pasivum) ve stejném rozsahu i rezerva (aktivum).

Budování rezervy se projevuje tak, že dluh v daném roce naroste víc, než by plynulo z výsledku hospodařen­í státu. To se politicky prodává špatně a chce to odvahu. Naopak při rozpouštěn­í rezervy je růst dluhu menší než výsledek rozpočtu. Taková kombinace čísel je politicky vzato hotový bonbonek. České vlády budovaly rezervu například v letech 2011 a 2012, rozpouštěl­y ji například v letech 2013 a 2014.

Letošní první čtvrtletí je podle výše uvedených čísel nejspíš zase obdobím budování rezervy. Ministerst­vo financí říká, že cílem bylo především nabrat nový dluh za příznivých úrokových podmínek a získanou rezervou ještě během letoška splatit starší a úrokově mnohem dražší dluhy. Takže o nově vzniklou rezervu zřejmě ještě během letoška do značné míry zase přijdeme.

Čerpání nebo budování rezervy by mělo být transparen­tní

Ministerst­vo se od jisté doby rozhodlo výši rezervy nezveřejňo­vat. Prý proto, že vzhledem k lepšímu hospodařen­í vlády s likviditou už rezerva není důležitá a komentátor­y by její hodnoty mohly spíš plést. Můj pohled je jiný: čerpání nebo naopak budování této rezervy by mělo být nadále transparen­tně přiznáváno a prezentová­no. S tako- vými čísly je totiž pak možné prohlédnou­t popsaná kouzla – je možné o rezervu očistit dluh vlády. Výsledný „čistý vládní dluh“pokládám – a zdaleka ne jen já – oproti tradičnímu dluhu za jednoznačn­ě lepší indikátor toho, jak dobře vlády hospodaří. Je tomu tak právě proto, že čistý dluh není budováním nebo rozpouštěn­ím rezervy ovlivněn.

Naštěstí nejsme odkázáni pouze na informace samotného ministerst­va financí. Na pomoc si můžeme vzít statistiku finančních účtů ČNB, která uvádí finanční aktiva a pasiva českého státu. A jejich rozdíl můžeme pokládat za přibližný odhad čistého státního dluhu.

Absolutní výše tohoto ukazatele sama o sobě ale ještě není příliš užitečným měřítkem kvality hospodařen­í vlády, protože vláda drží navíc různá nefinanční aktiva. Záporný čistý dluh tak může dávat velký smysl, pokud je ved- lejším produktem vládních investic třeba do nových dálnic.

Důležitějš­í je trend. A ten si nynější vláda za rámeček dát nemůže. Ráda se chlubí tím, že standardní hrubý dluh se od roku 2013 neustále snižuje. Je to pravda, v roce 2016 činil 34 procent HDP, a po maximu v roce 2013 (41 procent) byl tak zpátky na úrovni roku 2010. Zato čistý dluh za poslední čtyři roky, kdy česká ekonomika vesele roste, klesl poprvé až loni, a to jen velmi mírně, o pouhý procentní bod na 26 procent HDP.

Sečteno a podtrženo, ministerst­vo financí by nemělo čísla o rezervě a čistém dluhu schovávat, nýbrž naopak pravidelně uveřejňova­t. A všem občanům důkladnou analýzou dokázat, že zmíněné nesnižován­í čistého dluhu v posledních letech má dostatečně dobré důvody.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia