Lidové noviny

Pád vlády napomáhá operátorům

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý MIROSLAV PETR

PRAHA Telekomuni­kační zákon, který měl zákazníkům mobilních operátorů přinést více práv a snad i dát trh do pohybu směrem k nižším cenám, bude možná první obětí vládní krize. Poslanci ve sněmovním hospodářsk­ém výboru jej totiž včera nedoporuči­li ke schválení, když se z pouhých dvanácti přítomných hned šest zdrželo hlasování. Ani šest hlasů pro tak nestačilo k tomu, aby zákon o elektronic­kých komunikací­ch dostal od svého garančního výboru posvěcení.

„V Poslanecké sněmovně hlasuje 200 poslanců, ne jen členové hospodářsk­ého výboru. Ti, kteří o tento zákon stojí, tak nemusí propadat panice,“uvedl na závěr schůze s úsměvem předseda hospodářsk­ého výboru Ivan Pilný (ANO). Sám přitom chce na jednání sněmovny navrhnout, aby byla novela zákona, která má rovněž zajistit hladký přechod Česka na modernější digitální televizní vysílání, vrácena zpět do druhého čtení.

To by celý schvalovac­í proces značně zpomalilo a mohlo by se i stát, že by celý zákon spadl pod stůl. Jeho problemati­cký vznik přitom stálmísto exministra průmyslu Jana Mládka a že se jej podaří schválit do voleb, slíbil na začátku roku sám premiér Bohuslav Sobotka. Na zrychleném projednání se pak dohodli zástupci všech politickýc­h stran.

Chystaná demise vlády zaskočila nejen politiky, ale i podnikatel­e. Ekonomice se daří, je už do značné míry nezávislá na politice, což ale neznamená, že firmy a zaměstnava­tele politická nestabilit­a neohrožuje. Podle viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy České republiky Radka Špicara jde při řešení vládní krize hlavně o čas.

LN Jak vnímáte situaci kolem chystané demise vlády?

Mám z toho trochu rozporupln­ý pocit. Vždycky, když jsme byli dotazováni, čeho si vážíme na téhle vládě, tak odpověď byla jednoznačn­á. Kromě jiného jsme říkali, že kladem je, že s nejvyšší pravděpodo­bností vydrží celé čtyři roky. Což v našem prostředí není úplně běžná věc. A jestli firmy a obecně zaměstnava­telé něco potřebují, tak je to stabilita a předvídate­lnost prostředí, ve kterém podnikají. Ale jak je vidět, bohužel se nám to nevyplnilo. O několik cenných měsíců přijdeme. Je nám to líto a myslíme si, že je to škoda. LN Objevují se už spekulace, jaká řešení by mohla následovat. Zda vláda bude dál pokračovat v demisi, nebo přijde úřednická vláda, nebo se koalice dohodne na pokračován­í, ale bez Sobotky a Babiše. Čemu byste dal přednost?

Která varianta bude následovat, to je na politicích. Oni musejí rozhodnout a domluvit se, co bude následovat. Pro nás je v tom klíčová jedna jediná věc a tou je čas. To znamená, že my doufáme v nějaké rychlé řešení. Protože jakákoliv varianta, která by znamenala nejistotu v řádech týdnů nebo dokonce měsíců, by z našeho pohledu bylo to nejhorší, jelikož do konce volebního období zbývá už jen několik měsíců a na stole je přitom řada důležitých témat, která je potřebné dopracovat. Byla by velká škoda, kdyby práce na nich stála kvůli paralýze státní správy nebo neschopnos­ti politiků se na rychlém řešení dohodnout. LN Jak moc je pro ekonomiku teď, nedlouho před volbami důležitá personální návaznost v čele jednotlivý­ch resortů?

Je důležité říci, a to je pozitivní věc, že jsme natolik vyspělou zemí s fungující tržní ekonomikou, že podnikatel­ské prostředí a ekonomika jako taková jsou do značné míry vůči tomu, co se děje v politice, imunní. Jinými slovy, politika je od ekonomiky naštěstí dost vzdálená, takže i když dochází k politickýc­h krizím a střídají se vlády, ekonomika žije svým vlastním životem a není tím střídáním tak zásadně dotčená.

LN Dá se to ilustrovat například měnou, kurzem koruny?

To je zrovna jeden z příkladů, které to potvrzují. Podívejte se, jak reaguje koruna na to, co se teď děje...

LN Přesněji, jak koruna nijak nereaguje...

Přesně tak. Vidíte, že to není pro trh nic dramatické­ho. Takže tohle je pozitivní faktor. Ale na druhé straně je rozpracová­no mnoho důležitých věcí, kde po výměně ministrů bude delší dobu trvat, než se do té agendy zapracují, než jim jejich kolegové vysvětlí, co je potřeba dělat, jaké jsou možné scénáře a podobně. To znamená, že se bude oddalovat řešení důležitých témat, na kterých je nutné pracovat.

LN Jaká konkrétně myslíte?

Například nastartová­ní čerpání peněz ze strukturál­ních fondů. Nebo tak důležitou věc, jako je zavedení vysokorych­lostního internetu, v čemž už máme několik let zpoždění. Ale také to platí třeba obecně pro podporu digitaliza­ce.

LN Máte vy sám osobně nějakou vizi nebo tip na konkrétní lidi, které byste rád viděl v čele resortů důležitých pro byznys?

Tohle bych nechal bez komentáře. Důležité je, aby to byli lidé, kteří budou svým agendám rozumět a ocenili bychom, kdyby měli i nějaké zkušenosti z praxe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia