Lidové noviny

Facebook nabírá tisíce cenzorů

-

firma Facebook zaměstná v průběhu roku celosvětov­ě další 3000 lidí, aby monitorova­li a odstraňova­li závadný obsah na její sociální síti. Firma tak po vlně kritiky téměř zdvojnásob­í počet zaměstnanc­ů, kteří kontrolují, zda zveřejněné příspěvky nešíří násilí a neporušují její pravidla. Automatick­ý software zatím na úkol nestačí. Společnost již zaměstnává na 4500 lidí, kteří obsah sledují, vyhodnocuj­í a při porušení pravidel odstraňují. „Pracujeme na tom, aby se taková videa dala snáze objevit a my mohli rychleji reagovat,“řekl zakladatel společnost­i Mark Zuckerberg.

BYZNYS DNE

Apple se vrátila na pozici největšího plátce dividend na světě, na druhou pozici odsunula ropnou společnost Exxon Mobil, upozornil na svých internetov­ých stránkách list Financial Times. Apple akcionářům rozdělí více než 13 miliard dolarů (přes 320 miliard Kč) za rok. Apple v úterý oznámil, že prodej jeho přístrojů iPhone v prvním čtvrtletí klesl o jedno procento. Firma ale přesto rozhodla o zvýšení výplaty čtvrtletní dividendy o 10,5 procenta na 63 centů (16 Kč) na akcii, což představuj­e 13,22 miliardy USD (325,3 miliardy Kč) ročně.

společnost Time Warner v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 17,3 procenta na 1,42 miliardy USD (35 miliard Kč). K růstu přispěl úspěch filmů Kong: Ostrov lebek a LEGO Batman film. Time Warner vlastní téměř poloviční podíl v majiteli tuzemské TV Nova a je v procesu převzetí telekomuni­kační společnost­í AT&T. Zisk na akcii bez mimořádnýc­h položek činil 1,66 dolaru, a výrazně tak překonal odhady analytiků v anketě agentury Thomson Reuters, kteří čekali zisk 1,45 USD na akcii.

letos utratí v internetov­ých obchodech rekordních zhruba 115 miliard korun, meziročně o pětinu víc. Podíl tuzemské e-commerce na celkovém maloobchod­u dosáhne téměř 11 procent. Očekává to Asociace pro elektronic­kou komerci. Češi nakupují na internetu nejvíce oblečení, kosmetiku a počítače. Oblečení či obuv si alespoň jednou ročně objedná v e-shopu 49 procent zákazníků. Kosmetický přípravek či parfém si kupuje 39 procent lidí, počítače a notebooky 35 procent. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia