Lidové noviny

Klimatizac­e se musí čistit pravidelně

-

Většina moderních aut má klimatizac­i. Ta ve středoevro­pských podmínkách efektivně funguje jen pár letních měsíců, obvykle ale běží celoročně. Například v zimě pomáhá proti zamlžování skel. Přebytečná vlhkost se ale sráží ve výparníku klimatizac­e spolu s prachem, bakteriemi a houbami. To pak vede k nepříjemné­mu zápachu, který se začne z ventilace automobilu linout. Řešením je pravidelné čištění klimatizač­ní soustavy. To se provádí strojově a zvládnou to ve většině servisů, ale i v mnoha ručních myčkách automobilů. Proces je to rychlý, zaplatíte za něj od 500 korun výše. Dezinfekce pak vyjde zhruba na další pětistovku.

Kontrola před sezonou je důležitá i z toho důvodu, aby se doplnilo chybějící chladicí médium. Pokud ho totiž bude v systému málo, bude klimatizac­e špatně chladit a při extrémním úbytku kapaliny se může poškodit i čerpadlo klimatizac­e. Náprava této závady vyjde i na více než deset tisíc korun. Doplnění chladicího média je výrazně levnější, podle množství počítejte s cenou okolo tisíce korun.

Současně s vyčištěním klimatizac­e nebo při pravidelné prohlídce vozu si nechte vyměnit i kabinový (pylový) filtr. Ideálně každý rok, protože filtr se dost zanáší a jeho funkčnost v čase klesá na minimum. Následně do kabiny vozidla neproudí dostatek čistého vzduchu a z filtru se mohou linout různé pachy.

V případě alergiků je vhodné kupovat kabinové filtry s aktivním uhlím, které mají velmi vysokou účinnost. Podle typu vozidla stojí od 300 do 1000 korun.

Před sezonou je také třeba udělat jednu drobnost, kterou zvládnete sami. Stačí dobře vyčistit prostor nasávání vzduchu do kabiny. Ten je před čelním sklem a po zimě v něm často zůstávají nečistoty jako listí, prach, větvičky a podobně. mat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia