Lidové noviny

K navigování už postačí i telefon

- JAN MATURA

Moderní auta jsou plná elektronik­y, od různých multimediá­lních systémů až po široké spektrum bezpečnost­ních asistentů. Většinou je ale nutné za různé vychytávky platit v rámci nadstandar­dní výbavy. Jenže některé prvky lze pořídit mnohem levněji v rámci volně prodejného příslušens­tví. S ním pak lze vylepšit i starší auta.

Asi nejžádaněj­ším doplňkem je navigace. Logicky nejpohodln­ější je navigace vestavěná. Výrazně levnějším řešením jsou ale navigace externí. Ty nejlevnějš­í stojí do 2000 korun. Bezplatnou aktualizac­i map pak nabízí i levné modely, ovšem pozor: například jen Česko nebo střední Evropu.

Až na nejluxusně­jší modely mají i externí navigace jednu nevýhodu. Neumí zobrazovat aktuální provoz, a když, tak jen pomocí rádiové technologi­e RDS-TMC. Přitom tato možnost dokáže ušetřit spoustu času i peněz. Z tohoto důvodu jsou dnes nejpraktič­tější a zároveň cenově nejpřízniv­ějšími navigacemi smartphony.

Lze to i bez internetu

Smartphone v autě má stejná negativa jako externí navigace. Musíte ho někam připevnit a ideálně nějak napájet. A přidává ještě jednu podmínku, která souvisí se sledováním provozu. Na SIM musí být aktivní mobilní data a za ta se samozřejmě platí. Navigace jich sama o sobě tolik nespotřebu­je, ale výhodnější je rozhodně tarif s větším datovým balíčkem než předplacen­á karta, kde jsou mobilní data dražší. Pokud ale cestujete autem jen občas, bude stačit i druhá varianta.

Navigace v mobilu jsou v drtivé většině zdarma. Můžete si vybírat jak mezi online verzemi, tak i mezi těmi, u kterých jsou mapy uložené ve smartphonu a nespotřebo­vávají tolik mobilních dat. Skvělá online data o provozu mají mapy Google. Ty umějí samozřejmě i navigovat a při výběru trasy logicky situaci o provozu využívají. Už při výběru trasy nabídnou několik variant s různou dobou dojezdu do cíle. Vyzkoušet si to můžete sami. Otevřete si ve smartphonu mapy Google a v menu si zaškrtněte položku Provoz. Okamžitě uvidíte dopravní situaci na všech silnicích. Zelená značí mírný provoz, oranžová zhuštěný a pak následují odstíny červené.

Konec kolonám

Informace jsou velmi přesné z prostého důvodu – Google je získává ze všech smartphonů, jež se pohybují. Tato data pak využívají i další aplikace a navigace. Především na dálnicích a rychlostní­ch komunikací­ch je zácpa problém, obvykle nelze okamžitě změnit trasu. S online navigací se ale do zácpy vůbec nedostanet­e.

Pro navigování v autě se hodí ty s větším displejem, ale díky hlasovým pokynům lze použít imalý iPhone. Vyřešit musíte dvě věci: kam telefon upevnit a jak ho napájet. Pro umístění smartphonu existují dvě nejobvykle­jší řešení. Buď do držáku, který se přísavkou připevní na sklo, anebo do držáku, jenž se umístí do mřížky ventilace. V prvním případě můžete telefon umístit lépe do zorného pole, druhá varianta je elegantněj­ší. Záleží i na konkrétním autě. Ceny držáků se pohybují v řádu stokorun.

Telefon v držáku splní i zákonnou povinnost – můžete v autě telefonova­t bez držení přístroje v ruce. Což je zakázané v celé Evropě. V každém případě musíte vyřešit napájení přístroje. Stále zapnutý displej při navigování ruinuje baterii. Nabíječky do automobilo­vé zásuvky jsou univerzáln­í. Obvykle mají USB konektor, do něhož připojíte kabel od všech typů mobilů, ale i tabletů, hudebních přehrávačů a dalších přístrojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia