Lidové noviny

Na každém kroku číhá kus historie. Díky za to

-

OLDŘICH LOMECKÝ PRAHA 1 Pomníky, které se nacházejí v Praze 1, připomínaj­í jak klíčové osobnosti našich dějin, jako byli Jan Hus či T. G. Masaryk, tak méně známé tváře – například všechny statečné letce RAF z řad Čechoslová­ků. No a co bychom to byli za městskou část, kdybychom zapomínali na zamilované. Ti mají svůj legendární Máchův pomník na Petříně.

Ale pěkně popořádku: „staré“pomníky znají mnozí, třeba takový pomník pana prezidenta Masaryka na Hradčanské­m náměstí je navýsost populární. Proti tomu poměrně mladý – v Praze 1 stojí teprve třetím rokem – je památník věnovaný zmíněným letcům RAF. Ten si městská část Praha 1, ve spolupráci s válečnými veterány a Brity, doslova vyvzdorova­la na jisté značně zkostnatěl­é frakci památkové péče. Dnes je tento pomník místem mnoha pietních aktů zejména těch, kdo v letech, kdy měl svobodný svět na kahánku, odcházeli pod praporem lid- ství do nelítostné­ho boje na život a na smrt.

Celkem nový je také památník, který u Poslanecké sněmovny připomíná odkaz Milady Horákové. Symbol zrůdné komunistic­ké justice je mementem především pro ty, kdo si neuvědomuj­í nelítostno­u pravdivost známého rčení, že „kdo nezná svou minulost, je nucen si ji zopakovat“.

Vybití pro lidi s méně výkonným mozkem

V Praze 1 máme i jeden atypický pomník – na Újezdě volné sousoší několika postav od Olbrama Zoubka připomíná odkaz obětem komunismu. Tento pomník se v minulosti několikrát stal cílem vandalů a zdá se, že pro některé kolemjdouc­í s méně výkonným mozkem jsou nehybné postavy vítanou příležitos­tí k vybití primitivní­ch pudů.

Kromě klasických pomníků máme v Praze 1 rovněž desítky pamětních desek, pomníčků padlým a kašen. Lze tedy říci, že při procházce centrem metropole téměř na každém kroku „číhá“nějaký kus historie, připomínaj­ící událost, epochu či osobnost.

Prosím, nezapomíne­jme na ně!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia