Lidové noviny

Péče o pietní místa svědčí o naší kultuře

-

LUDMILA BUBENÍKOVÁ

Osvobozova­cí boje v závěru 2. světové války probíhaly na našem území intenzivně, fronta postupoval­a přes naši obec a sousední Hrabyni. Škody na majetku byly nezměrné, mnoho rodin oplakávalo své mrtvé či zraněné. Četné pomníky jsou právě upomínkou na válečné oběti.

Největší monument u hlavní silnice je vyjádřením vděku sovětským vojákům, kteří položili život za naši svobodu. V parku u obecního úřadu stojí památník obětem z řad občanů. Pomník naproti kostela byl postaven obětem 1. světové války. Každým rokem, v den výročí osvobození naší obce (26. duben), organizuje­me vzpomínkov­ou akci.

V lese, téměř na hranici katastru obce, jsme vystavěli malý kamenný pomník se zabudovaný­mi kousky trosek letadla. Tam se každoročně také scházíme, abychom vzpomenuli na dva mladé sovětské letce, kteří v této lokalitě zahy- nuli. Další jednoduchý památníček je nedaleko, jako upomínka na vyhaslý život tankisty.

O všechny pomníky se staráme, vyspravili jsme hlavní obelisk, natřeli, upravili okolí, zajistili obnovu písma – zvýraznit jména a data. Plastiku – betonový monument u obecního úřadu – jsme nechali otryskat a očistit povrch odbornou firmou. Zvětralá a vydrolená místa byla zatmelena a zpevněna. Některé opravy byly spolufinan­covány z dotace či jiných zdrojů, většinu prací financujem­e z obecních prostředků. Vždyť i to, jak se staráme o pietní místa, svědčí o naší kultuře.

Měli bychom si připomínat osudy lidí, kteří prošli peklem válek. Nezapomíne­jme na ty, kteří za naši svobodu položili život, važme si jejich obětí a mysleme na jejich poselství. Uctění památky položením kytičky u pomníků je to nejmenší, co můžeme udělat.

Pomníčky ale mohou mít i jinou podobu. Myslíme i na významné osobnosti, které jsou nějakým způsobem s obcí spjaty. Na faře je tak obnovena pamětní deska – vzpomínka na kazatele Kazimíra Tomáška, obec převzala do své správy i hrob Valentina Držkovice, našeho rodáka a slavného malíře.

 ?? Starostka obce Velká Polom, SNK, STAN ?? VELKÁ POLOM kraj) (Moravskosl­ezský
Starostka obce Velká Polom, SNK, STAN VELKÁ POLOM kraj) (Moravskosl­ezský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia