Lidové noviny

Trenér Vrba se vrací do Plzně

- PLZEŇ DAVID ČERMÁK JAN PALIČKA

V Plzni dojde ke změně na pozici trenéra. Obhájce fotbalovéh­o titulu svolal na dnešní 13. hodinu mimořádnou tiskovou konferenci, na níž oznámí jméno nového kouče, který tým převezme od nové sezony. Podle informací iSport.cz jím bude Pavel Vrba.

Klub ani kouč zatím situaci kolem Vrbova příchodu nekomentuj­í, ale jiný důvod ke svolání novinářů do tiskového střediska se nenabízí. O Vrbovi, bývalém trenérovi reprezenta­ce, se v souvislost­i s Plzní mluví už několik týdnů, v podstatě od chvíle, kdy skončil v ruské Machačkale.

I když o Vrbu dlouho stála i Sparta, nakonec se rozhodl pro návrat do prostředí, které dobře zná. A kde slavil největší úspěchy.

S Plzní získal dva tituly, dvakrát ji dovedl do Ligy mistrů. Díky tomu se z ní stal na české poměry velkoklub se silným zázemím a moderním stadionem.

V realizační­m týmu by měli zůstat současný hlavní trenér Zdeněk Bečka, jeho asistent Pavel Horváth i trenér brankářů Martin Ticháček. Nově má přijít Dušan Fitzel, který s Vrbou spolupraco­val jak v národním týmu, tak v Machačkale.

Za Vrbovy první éry, která trvala pět a půl roku, byly v klubu jasnými prioritami stabilita, důvěra a rodinná atmosféra. To vše pak Viktoria podepisova­la pohledným fotbalem.

Plzeň má sice nakročeno k dalšímu titulu – když do konce ligy neztratí ani bod, bude slavit –, ale její hra není tak líbivá jako dřív. Před měsícem skončil trenér Pivarník, od té doby tým vede jeho bývalý asistent Bečka, ale dalo se tušit, že jeho pozice je jen provizorní.

Jak se měnila Plzeň, měnil se i Vrba. Je daleko vyhraněněj­ší než dřív, ostražitěj­ší a vůči veřejnosti uzavřenějš­í. Loni ho citelně zasáhla kritika po nepovedené­m Euru ve Francii. Následný odchod do ruské Machačkaly pak mnozí fanoušci považovali za zradu.

Vrba byl přesto při hledání nového trenéra Plzně od začátku jas- nou jedničkou na seznamu. Pracovat jako hlavní trenér má začít o letní přestávce, avšak už ve zbytku probíhajíc­í sezony se stane poradcem či konzultant­em dua Bečka, Horváth.

V minulých dnech odmítl polskou Cracovii Krakov, kde mohl působit zároveň i jako sportovní ředitel.

Terén oťukávala ruská Kazaň a eminentní zájem měla Sparta. Spolu s Plzní trápí slavný pražský klub kardinální problém: přílišná fluktuace trenérů.

Sparta vystřídala šest trenérů od roku 2012, přičemž i současný šéf Petr Rada je pouze provizorní­m řešením do konce ročníku.

Plzeň je na tom víceméně stejně: 2013 – Dušan Uhrin mladší. 2014 – Miroslav Koubek. 2015 – Karel Krejčí. 2016 – Roman Pivarník. 2017 – Zdeněk Bečka. A co dál? S největší pravděpodo­bností přibude jméno Pavla Vrby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia