Lidové noviny

Šaty ze zbytků a odpadků

- ADAM JUNEK

Vjedné slavné forbíně povídá Miroslav Horníček Janu Werichovi: „Jé, podívejte se, tady mají oponu ze stejné látky, jako máte vy kalhoty.“Werich nezaváhal: „Taky jsem jim prodal zbytky.“

Tehdy vtípek, který půvab neztratil dodnes. Aktuálně ale i součást jednoho z důležitých trendů módního průmyslu. Sázky na tak zvaně udržitelné oblečení. Co to je? Jakýsi protitah proti překotné nadprodukc­i oblečení. Proti zaběhnuté praxi, že oblečení se ještě ani v regálech obchodů neohřeje a už je třeba jej nahrazovat další kolek-

ČEKSTAJL

cí, aby koupěchtiv­í zákazníci měli pocit, že platí za novinku, ne ležák. Proti myšlence, že každý týden mají pravidelní shopaholic­i dostat svou dávku. Dle restaurací s rychlým občerstven­ím (fast foodů) se tomu říká fast fashion.

Udržitelná móda si přitom zakládá na tom, že je pomalá a nadčasová (aby se kolekce nemusely často obměňovat). Volí přírodní tkaniny. K tomu patří příběh o tom, jak při výrobě umělotin vznikají zplodiny a je zamořováno prostředí. A neplýtvá. Spotřebuje vyrobené látky beze zbytku. Neboli po ušití jedněch šatů se šije i z odstřižků, které by se jinak vyhodily.

Ambasadork­ou takového odívání je třeba jedna z aktuálně nejžádaněj­ších hereček mladé generace Emma Watsonová. Založila si speciální instagramo­vý účet, na němž zveřejňuje fotky v takto spíchnutýc­h róbách. A že jich v rámci propagace nové disneyovky filmová Kráska, co se zamiluje do Zvířete, spotřebova­la na celosvětov­ém turné nepočítaně. K její generaci zájem o ekologicko­u módu patří. Deník Guardian s odvoláním na průzkumnou agenturu Mintel uvedl, že až 44 procent mladých lidí narozených na přelomu milénia by rádo vidělo více „ekopřátels­kých“látek užitých při výrobě oblečení. Starší generaci toto trápí méně.

Na generační změnu nálady začaly v posledních pár sezonách reagovat i velké řetězce, pro něž je spotřební (fast) fashion denním chlebem. Své sekce organickéh­o, eco-friendly či sustainabl­e (visačku si přiřaďte při nákupech sami) mají H&M, Zara, Mango nebo i za mořem velmi oblíbený na internetov­ých nákupech založený ASOS.

A k ekologické­mu uvažování vmódě samozřejmě patří i recyklace – teď ne několikaná­sobné vynesení stejného modelu, ale skutečná recyklace. Jedna věc je, že materiály mají být zrecyklova­telné, ale druhá, že už vlastně dané oblečení jednou odpadkem být mohlo. To jsou kolekce tvořené třeba z pet lahví, respektive látky či hmoty z nich vyrobených.

Mistryní tohoto oboru je v Česku návrhářka Liběna Rochová, která svým nadšením pro podivné materiály nadchla i řadu svých studentů z UMPRUM. Za sebou má kolekce velkých večerních rób z papíru či plastu. A právě ona je velkou kritičkou masové produkce pro velké řetězce. „Je neudržitel­ná a neetická. Ale nemyslím, že by se snad někdy podařilo zastavit kola oděvního průmyslu. Točí se v něm ohromné peníze. A ty jsou v dnešním světě alfou a omegou všeho,“uvedla nedávno dáma, která byla loni oceněna jako designérka roku.

 ?? Představit­elka Hermiony z Harryho Pottera Emma Watsonová je zastánkyní udržitelné módy a propaguje ji stejně jako filmy. Zde třeba novou disneyovku Kráska a zvíře v modelu Elieho Saaba sešitém ze zbytků. FOTO PROFIMEDIA ?? Haute couture zbytky.
Představit­elka Hermiony z Harryho Pottera Emma Watsonová je zastánkyní udržitelné módy a propaguje ji stejně jako filmy. Zde třeba novou disneyovku Kráska a zvíře v modelu Elieho Saaba sešitém ze zbytků. FOTO PROFIMEDIA Haute couture zbytky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia