Lidové noviny

Všude žijí dobří lidé

-

Závěr fotbalové ligy s obvyklými trenérským­i kecy, že ještě máme získání titulu ve svých rukách, dokonale přebilo vyhlášení demise vlády. Vše má v rukou ten na Hradě. Naši politikové zjevně rozjeli veřejnou sebevražed­nou hru Modrá velryba. Nejlépe bude ke sledování jejich hrátek, v nichž všichni tihle nezodpověd­ní partajní panáci hazardují s budoucnost­í naší země, ucucávat slivovici, protože střízlivé nás k předčasným volbám nedostanou.

Ale ne, budu optimistic­ký. Při poslechově diskžokejs­kých cestách po vlasti si jednak průběžně doplňuji cestopisné znalosti, zvláště když objevuji kouty, kde jsem dlouho či vůbec nikdy nebyl, a potom jsem stále nadšen z pravidelné­ho setkávání se s báječnými lidmi.

Třeba Jirkov u Chomutova. Sa-

Pondělí Neff mozřejmě jsem nevěděl, že místní Městská knihovna sídlí v nádherné budově velké vily, která sloužila po první světové válce coby zimoviště a sídlo proslulého cirkusu Kludský. Po únoru ji komunisté zabrali, nacházelo se v ní vojenské velitelstv­í, škola či domov dětí a mládeže a principála vystěhoval­i do maringotky. Teprve před sedmi lety ji citlivě opravenou otevřeli čtenářům a v sobotu 20. května pořádají tradiční hudebně-divadelní festiválek Kludského zahrada 2017, kam přijedou například Loutky bez hranic, Václav Koubek či Schodiště. Mimochodem, otec i syn Kludští jsou pohřbeni v honosné hrobce na jirkovském hřbitově, kdyby jim tam chtěl nějaký oddaný čtenář Bassova Cirkusu Humberto přinést kytičku.

Čerstvý skvělý zážitek mi minulou středu připravily Plasy nad Pl-

Úterý Putna

Středa Baldýnský zní, kde jsem dlel poprvé, s barokním cisterciác­kým klášterem, kostelem a sýpkou s gotickou kaplí. Národní památkový ústav ale na údržbu zjevně kašle, když jsme se s ředitelkou knihovny Věrou Soutnerovo­u brodili bahnem dvorem na místo pořadu. A další pohřební tip: v kryptě odpočívá kníže Klement Václav Metternich, jeho manželky a děti.

Věnujme se radši živým současníků­m. Zase jsem tam měl štěstí na vynikající posluchače, kteří reagovali vstřícně na pouštěné hudební ukázky všeho druhu, kladli zvídavé dotazy a dávali najevo, že máme stejný názor na to, kdo by už rozhodně neměl být prezidente­m. Jaká spálená země? Všude žijí fajn lidé a virtuální pražská lumpenkavá­rna je dle mých zkušeností skoro všude.

Dobří lidé existují i v New Orle-

Čtvrtek Rejžek ansu. Na Facebooku jsem se dozvěděl o kapele Tank and the Bangas, která letos vyhrála anketu Tiny Desk Contest. Okamžitě mě uchvátila jejich originální směs rapu, soulu, rocku, jazzu a mluveného slova s vynikající urostlou zpěvačkou Tarronií „Tank“Ballovou. Žádný internetov­ý obchod však jejich debut Thinktank nenabízel. Co jsem udělal? Jednoduše poslal e-mail manažerovi, co jsem zač a že je budu šířit, též v Jirkově a v Plasích. Obratem mě požádal o adresu a včera CD přišlo! Ať žije globalizac­e, i kdyby se celá Klausova rodina vztekla! JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia