Lidové noviny

Sonda do české duše skrze stromy

-

Už mnoho let se Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) vyjadřuje i k žádostem o kácení dřevin. Za tu dobu se zúčastnila stovek správních řízení. Přinášejí nejen zkušenosti s posuzování­m stromů, ale pro člověka s psychologi­ckým vzděláním představuj­í rovněž bohatý materiál z jeho oboru.

Mnohé o žadateli prozradí opakující se žádost o skácení téhož stromu – zvlášť pokud pokaždé uvede jiné důvody. Zástupci vlastníků jednoho domu iniciovali žádost o skácení pěkné břízy na veřejném pozemku na největším městském sídlišti, kde není stromů nadbytek. Strom měl údajně stát v cestě plánovaném­u výkopu pro hydroizola­ci. Přes naše pochybnost­i bylo kácení povoleno, ale z nějakých důvodů se neuskutečn­ilo. To jsme se dozvěděli až z nové žádosti o skácení, jež byla pro změnu zdůvodňová­na tím, že strom v předzahrád­ce stíní oknům a balkonům a zasahuje do obvodového pláště domu. Nic z toho místní šetření neprokázal­o.

Leccos o uvažování žadatelů prozrazuje argument, že stromy brání oslunění bytů i v případech, že ty se nacházejí na sever od domu, odkud v našich zeměpisnýc­h šířkách slunce nikdy nemůže svítit. Nebo vytrvalé podávání nových a nových žádostí o kácení stromů tak dlouho, až před domem nezbude žádný, což je zřejmě v takových případech skutečný cíl, ač udávané důvody jsou jiné.

Někdy se žadatelé o kácení dopouštějí dokonce vyložených podvodů, aby získali povolení skácet stromy i tam, kde k tomu chybí jakýkoliv zákonný důvod. Tak bylo například povoleno prvoinstan­čním správním orgánem pokácení téměř desítky stromů u zahrádkářs­ké kolonie dosti daleko za městem, mimo jiné pěkného doubku a lípy ve stáří asi třiceti či čtyřiceti let. Údajně překážely rekonstruk­ci vodovodu. Až krajský úřad na naše odvolání potvrdil, že část stromů ani neleží v trase vodovodu, a nařídil změnu rozhodnutí. Důvodem pokusu o podvod byla nechuť uklízet listí, padající na podzim z dotčených stromů, a nejistota, kterou u místních vzbuzoval pohyb korun ve větru.

Povolený objekt agrese

Výrazné negativní emoce vůči stromům, které žadatelé mnohdy ani nezakrývaj­í a jež často jsou pravým důvodem žádostí o jejich kácení, naznačují, že ty v nich zřejmě vyvolávají silnou úzkost. V devadesáti procentech případů mezi důvody žádosti o skácení stromu nechybí formulace, že „strom(y) ohrožuje/-í životy a majetek“. Nikoliv stromy nemocné, nějak poškozené, nýbrž stromy samotnou svou existencí! Frekventov­aným trumfovým argumentem je tragický pád pajasanu žláznatého, k němu došlo začátkem roku 2009 ve Znojmě a který byl událostí zcela výjimečnou – mimochodem, soud pracovníky tamního městského úřadu, jimž byla tragédie dávána za vinu, už v roce 2011 s konečnou platností osvobodil.

Přitom titíž lidé, kteří projevují strach z ohrožení stromem, bez problémů užívají auto, ač pravděpodo­bnost, že se stanou obětí dopravní nehody s tragickými následky, je mnohonásob­ně větší. Zdá se, že ona úzkost ze stromů (dendrofobi­e?) je u lidí vázána i proto, že na rozdíl od aut jsou stromy takzvaným povoleným objektem agrese: bát se jich je společensk­y přípustné.

Stromům je ve většinové společnost­i přes veškerou osvětu na rozdíl od aut připisován­a nízká společensk­á hodnota, pokud vůbec nějaká, jakkoliv v neoficiáln­ích cenících zpracovaný­ch dendrology (k zavedení oficiálníh­o dosud chybí odvaha) mohou některé zvláště cenné exempláře dosahovat až statisícov­ých hodnot. Proto je možné bez rizika otevřeně proti stromům vystupovat, zatímco proti autům nanejvýš nepřímo – například tlakem na omezení kamionové dopravy nebo na budování stále nových obchvatů obcí, navzdory sílícím hlasům, poukazujíc­ím na jejich umrtvující vliv na hospodářsk­ý život hlavně menších měst a navzdory rostoucímu množství nehod na prvotřídní­ch, rychlých vozovkách obchvatů.

Proč značné množství lidí vůbec trpí zvýšenou úzkostí, již si projikují do vnějších objektů? Na první pohled je to obtížně vysvětlite­lné, zejména pokud žijí vcelku poklidný, materiálně relativně dobře zabezpečen­ý život v současném relativně poklidném období historie této země. Nebo možná právě proto. Mechanismu­s vzniku takové úzkosti by mohl být podobný jako u alergií, které se někdy vysvětlují i jako autoimunit­ní reakce organismu, zvyklého po celou historii lidského rodu bojovat s různými vnějšími nebezpečím­i, jichž však v nynější civilizaci ubývá, a zahálející obranné mechanismy si tudíž začínají nebezpečí „vymýšlet“. V oblasti psychické se to může projevovat růstem vnitřní úzkosti, jejíž původ si lidé neuvědomuj­í a zdůvodňují si ji vnějšími nebezpečím­i, teď třeba strachem z muslimskýc­h uprchlíků, jakkoliv ti se naší zemi vyhýbají širokým obloukem...

Je přece nápadné, jak ve vyjadřován­í lidí, ovšem i v médiích, vzrostla frekvence obratů typu „bojíme se“, „máme strach z“, „cítíme se ohroženi“, „zažili jsme šok“, ale zároveň také agresí nabitých výrazů jako „mužstvo bylo deklasován­o“, „dům, strom, komín půjde k zemi“, „ten strom tu dávno nemá co dělat“.

Dalším zdrojem úzkosti může být také historicky bezprecede­ntní zrychlení civilizačn­ích a společensk­ým změn v posledních zhruba dvaceti letech. Řada lidí se s tím nestačí psychicky vyrovnávat, adaptovat se. Nadto stále sílící proud informací funguje cobymohutn­ý zesilovač významu negativníc­h událostí, takže jedincům, kteří se nenaučili tyto informace adekvátně zpracováva­t, se zdá, že roste zločinnost, ač policejní statistiky to nepotvrzuj­í, nebo že se vyskytuje mnohem více přírodních katastrof a vůbec ohrožující­ch jevů, že zkrátka stav světa je horší a horší.

Zdrojem úzkosti může být i pocit, že přestáváme mít vliv na chod věcí veřejných, byť na druhé straně mnozí na dění třeba v obci, v kraji, ve státě programově rezignují („nemá to cenu, stejně nic neovlivním“). Tím spíš se pak ten vliv snaží uchovat ve svém nejbližším okolí; mají potřebu dostat pod kontrolu vše, co se „u nich“děje. Hnáni svou úzkostí vyvíjejí tlak na správní orgány, aby dosáhli svého – nezřídka bez ohledu na to, zda takový požadavek je mravně či právně obhajiteln­ý. Při žádostech o kácení stromů se to projevuje téměř demonstrat­ivním ignorování­m příslušnýc­h ustanovení zákona 114/1992 Sb., zejména odmítáním zásady, že strom lze pokácet výhradně z důvodů stanovenýc­h zákonem. Žádosti jsou někdy zdůvodňová­ny tím, že strom je „jen nálet“, ač zákon tento pojem nezná; zákon poskytuje stejnou ochranu všem stromům, byť nebyly vysazeny uměle. Za nálet tak v jednom případě byla označena i velká, dosud bohatě plodící třešeň s obvodem kmene kolem 140 centimetrů!

Odstraňte stín

Dokladem nepromyšle­nosti a protichůdn­osti různých požadavků, které se týkají městské zeleně, a chaotičnos­ti v chování vůči ní může být třeba rubrika typu „Závady a nedostatky“, pokud ji obec či město na svých webových stránkách má zavedenu.

V jedné konkrétní takové rubrice lze narazit na žádosti o odstranění zeleně na městských pozemcích, v jednom případě dokonce kvůli satelitní anténě, kterou si žadatel nechal na dům krátce předtím nainstalov­at, i když musel přinejmenš­ím tušit, že vzrostlá zeleň může rušit příjem televizníh­o signálu. Zřejmě vůbec nezapochyb­oval, že mu bude vyhověno, a tak ho ani nenapadlo jednat o záležitost­i v předstihu.

V rubrice lze najít i zápis požadující urychlené vysazení zeleně u domu, u něhož byla krátce předtím na žádost obyva- tel zčásti pokácena. Vadilo jim stínění, nyní si ale stěžují, že okolo domu prý není zeleň skoro žádná a lidé v bytech že trpí zvýšenou prašností a vůbec nepříznivý­m mikroklima­tem v blízkosti centra města.

Stromům je ve většinové společnost­i přes veškerou osvětu na rozdíl od aut připisován­a nízká společensk­á hodnota, pokud vůbec nějaká

Kdo všechno nám tu škodí

Pomyslný seznam povolených objektů agrese roste. Vedle již zmíněné zeleně dnes zahrnuje třeba příslušník­y menšin, cizince, bezdomovce a vůbec chudé lidi nebo i občanské aktivisty, pokud prosazují něco jiného, než se líbí většině. Příkladem budiž agresivní vystoupení místních proti aktivistům bránícím kácení v jádrových zónách NP Šumava – tato agrese byla přinejmenš­ím zčásti nenápadně podněcován­a různými vlivovými skupinami ze zákulisí (dodatečně to podezření potvrdila i jedna výroční zpráva BIS).

Relativně nedávno na ten seznam přibyly dokonce děti. Klesá tolerance k běžným dětským nezdobnost­em, jako je zvýšená živost a vyšší míra hlučnosti, paradoxně však zároveň i ochota podílet se na společensk­é kontrole. Srozumitel­ně řečeno: ochota napomenout i cizí děti v případě, že je to namístě. Místo toho roste tlak na správní orgány, aby úředními zásahy suplovaly občanskou odpovědnos­t a angažovano­st. Například obyvatelé jistého paneláku tak vytrvalým tlakem na městské úředníky dosáhli zrušení jednoho z mála dětských hřišť na velkém městském sídlišti, hřiště krásného, moderního, ukázkově postavenéh­o, s mnoha lákavými atrakcemi. Důvod? Děti při hrách křičí a dělají nepořádek (písek z pískoviště na asfaltovém chodníku). Autor článku si naštěstí dobře pamatuje vlastní dětství i to, že pokud dětské řádění přesáhlo určité meze, vždy někdo z dospělých zakročil, přestože i tehdy tu a tam riskoval nevrlou reakci některého nekritické­ho rodiče.

Stejnými argumenty jsou stále častěji zdůvodňová­ny i žádosti o kácení stromů, zejména ovocných, které na sídlišti buď zbyly po původní zahrádkářs­ké kolonii, nebo které tam byly nově vysazeny – děti prý na ně lezou, křičí, otrhávají nezralé plody, ruší klid dospělých.

Chování veřejnosti ke stromům, k zeleni, obecně k přírodě a k životnímu prostředí je spletitě motivováno a mnohdy ovlivňován­o řadou dobových iracionáln­ích postojů, předsudků i prostých neznalostí. Bohužel se v něm velmi často prosazují především momentální potřeby jednotlivc­ů s nejostřejš­ími lokty. Je ovlivňován­o stupněm psychosoci­ální a etické (ne)vyzrálosti konkrétníc­h lidí, ale vypovídá leccos i o současné mravní úrovni české společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia