Lidové noviny

Macron zvítězil. Merkelová jásá

-

Vítěz francouzsk­ých voleb je zastáncem hlubší integrace Evropské unie, která by mohla odsunout poněkud na periferii státy, které budou odmítat přijmout společnou měnu a zařadit se do hlavního proudu sedmadvací­tky. Další prioritou mladé hlavy státu je zákon o moralizaci politiky, který zakáže politikům mimo jiné zaměstnáva­t své příbuzné, a reforma zákoníku práce směrem k uvolnění tuhého pracovního trhu. Změny čekají i základní školství – Macron slíbil, že ve školách na „citlivých“předměstíc­h se bude moci v jedné třídě učit jen dvanáct žáků.

Spokojenos­t s výsledkem voleb vyjádřil na Twitteru i český premiér Bohuslav Sobotka: „Pro naši společnou budoucnost v Evropě je strašně důležité, že většina Francouzů dnes odmítla populismus, nacionalis­mus a izolaci,“napsal. Zdravici poslal do Paříže i Donald Trump, i když má americký prezident v mnoha otázkách názory bližší spíše Le Penové.

Převzetí moci od končícího Françoise Hollanda se uskuteční v neděli, poté Macron jmenuje svého premiéra. Vyhranými prezidents­kými volbami ale učinil zatím jen první krok ke splnění svých slibů. Aby mohl uskutečňov­at svůj program, bude potřebovat i vítězství v parlamentn­ích volbách 11. června. Podle průzkumů se zdá, že i to by se jeho proevropsk­ému hnutí En Marche! (Vpřed!) mohlo podařit.

Macronova osobnost už přitáhla mnohé osobnosti z levé i pravé části politickéh­o spektra. V posledních dnech se ke spolupráci s ním přihlásil i republikán­ský politik Bruno Le Maire, který se na podzim také ucházel o nominaci své strany do prezidents­kého klání.

Nová vláda by tak skutečně měla překročit pravolevé dělení, o němž Macron mluví jako o zastaralém konceptu. Macronovo hnutí včera oznámilo, že do konce týdne sdělí jména všech kandidátů do parlamentn­ích voleb. Asi polovinu z nich by měli tvořit lidé vzešlí z občanského sektoru.

Hnutí se také mění v klasickou politickou stranu, do voleb půjde podle jeho šéfa Richarda Ferranda pod názvem Republika vpřed.

 ?? François Holland (na snímku s Angelou Merkelovou) předá funkci již v neděli. Emmanuel Macron chce sbližování s Německem ještě prohloubit, za německou kancléřkou se vydá na svou první zahraniční cestu. FOTO REUTERS ?? Sbližování pokračuje.
François Holland (na snímku s Angelou Merkelovou) předá funkci již v neděli. Emmanuel Macron chce sbližování s Německem ještě prohloubit, za německou kancléřkou se vydá na svou první zahraniční cestu. FOTO REUTERS Sbližování pokračuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia