Lidové noviny

Legendární tramvaj T3 ukáže v Praze už třetí tvář

-

„Tramvajím T3 zmodernizo­vaným kolem roku 2000 v našich opravnách bude pomalu končit technická životnost. Díky nové úpravě můžou jezdit ještě dalších 16 až 20 let. Nyní budeme testovat v provozu pilotní vůz,“popsal pro Lidovky.cz šéf tramvajové­ho úseku pražského dopravního podniku Milan Slunečko. Pokud dopadnou zkoušky dobře a vedení městské firmy projekt schválí, bude ve hře objednávka na modernizac­i až 90 tramvají T3 R. P. K tomu by však mělo dojít nejdříve příští rok.

Pilot vznikl v Krnovských opravnách a strojírnác­h, na větší zakázku by už musel dopravní podnik vypsat výběrové řízení. S přihlédnut­ím k ceně prototypu by celková částka za modernizov­ané tramvaje mohla přesáhnout 700 milionů korun. Část prací by však mohla probíhat v tramvajový­ch dílnách pražského dopravce, kde se přestavují vozy na zakázku i pro zahraniční dopravní podniky. To by zakázku mohlo zlevnit.

Nová verze, navržená známým dopravním architekte­m Patrikem Kotasem, bude vizuálně odkazovat k původní T3, byť z ní už fakticky zbývá jen karoserie. Vše ostatní zmizelo již kolem roku 2000, kdy došlo k první modernizac­i.

Ikona tramvajové­ho designu

„T3 se postupem času stala ikonou tramvajové­ho designu. Proto představuj­e návrat k původní krémové a červené barevnosti logický krok. Tramvaje však přesto budou mít zřetelné odlišnosti, dané skutečnost­í, že se do nich vkládá střední nízkopodla­žní část. Tím se mírně prodlužují,“vysvětlil architekt Patrik Kotas.

Čelo vozu zdobí klín v krémové barvě, který má nově upravenou T3 odlišit od ostatních tramvají v metropoli.

 ?? Pražské tramvaje typu T3 s nízkopodla­žní střední částí FOTO ATELIÉR PATRIKA KOTASE ?? Vizualizac­e nové podoby MICHAL PAVEC
Pražské tramvaje typu T3 s nízkopodla­žní střední částí FOTO ATELIÉR PATRIKA KOTASE Vizualizac­e nové podoby MICHAL PAVEC

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia