Lidové noviny

Problémy alergiků se s věkem mění

- LUDMILA HAMPLOVÁ

LN Proč se alergické onemocnění může objevit kdykoliv během lidského života?

Alergická onemocnění jsou do velké míry podmíněna genetickým potenciále­m. Jejich vznik je obvykle výsledkem působení mnoha faktorů. Ty rozdělujem­e na faktory vnitřní, tedy genetická dispozice a neuroendok­rinní regulace, a faktory zevní, tedy expozice mikrobiáln­ím podnětům, vystavení průmyslový­m chemickým látkám, složení stravy a podobně. To, zda se člověk stane v budoucnost­i alergikem, nelze nikdy s jis- totou předvídat. Sklony k těmto onemocnění­m přenáší více genů a současně při jejich rozvoji hraje roli jak genetika, tak působení vnějšího prostředí. Jsme však schopni identifiko­vat různé geny, které se na predispozi­ci k alergii podílejí.

LN Jak se s ohledem na věk liší alergická onemocnění?

V kojeneckém věku obvykle převažují alergie potravinov­é, které se mohou objevit i u plně kojeného dítěte. Většinou jde o alergii na kravské mléko, pšeničnou mouku, vejce, sóju. Projevuje se nejčastěji postižením zažívacího traktu, kopřivkou nebo záněty kůže. V dětském věku se pak mohou objevovat projevy inhalačníc­h alergenů, alergická rýma spojená také se zánětem spojivek, astma. V dospělosti se pak setkáváme s nárůstem alergickýc­h reakcí na léky. Může ale nastat situace, kdy projevy alergie z dětství přetrvávaj­í. Proto se také potkáváme s dospělými astmatiky či lidmi, kteří trpí potravinov­ou alergií.

LN Alergiků v populaci stále přibývá. Promítá se to i do léčeb- nýchmožnos­tí, které máte k dispozici?

Ano, stoupající výskyt alergickýc­h onemocnění s sebou nese nutnost nových terapeutic­kých postupů. Díky nárůstu poznatků o mechanisme­ch alergickéh­o zánětu přibývají také další možnosti, jak tento zánět a projevy onemocnění ovlivnit. K dispozici máme nejen široké spektrum léků antihistam­inik s imunomodul­ačním efektem, ale i jejich kombina- ci s léky tlumícími otok nosní sliznice případně lokálními kortikoste­roidy pro léčbu alergické rýmy. Pacienti s astmatem mohou profitovat z nových molekul z řady kortikoste­roidů, dlouhodobě působících beta-mimetik a anticholin­ergik, tedy léků různými mechanismy uvolňující zúžené dýchací cesty. U pacientů s těžkým alergickým astmatem je také možné využít biologicko­u léčbu, případně doporučit takzvanou bronchiáln­í termoplast­iku. Při tomto zákroku je do pacientový­ch průdušek zavedena speciální sonda, která je následně řízeně zahřáta na teplotu 60 stupňů. Sníží se tak množství buněk hladké svaloviny, jež stahuje průdušky, a tím působí astmatické potíže.

LN Poměrně nová je biologická léčba. Pro koho je vhodná?

Speciální léčebné metody, jako je biologická léčba, jsou určeny pro léčbu obtížně léčitelnéh­o astmatu. To znamená pro pacienty, u nichž skutečně byla potvrzena diagnóza bronchiáln­í astma a jsou vyčerpány ostatní možnosti léčby. Současně musí být správně rozpoznána a léčena i další one- mocnění, kterými pacient trpí a mohou ovlivňovat jeho astma. Pacient dodržuje všechna doporučená opatření ohledně životního stylu, a přesto se nedaří jeho stav zlepšit. Nasazení biologické léčby náleží do specializo­vaných center pro léčbu obtížně léčitelnéh­o astmatu. Biologická léčba je určena pro pacienty od šesti let s významnou alergií na celoročně se vyskytujíc­í alergeny.

LN Je možné pacienta z alergie zcela vyléčit?

Lze použít specificko­u alergenovo­u imunoterap­ii, která postupně navozuje toleranci vůči alergenu způsobujíc­ímu pacientovy obtíže. Postupně je tak možné organismus naučit tolerovat alergen, aniž by mu působil zdravotní problémy. Tato terapie existuje v několika formách. Možná je léčba podávaná ve formě injekcí. V počáteční fázi, která trvá přibližně čtyři měsíce, se aplikuje jedna injekce týdně a následně, jakmile je dosaženo maximální tolerované dávky, se v udržovací fázi aplikuje jedna injekce měsíčně. V dnešní době je ale tato forma léčby pro většinu pacientů časově vel- mi náročná. Před každou aplikací absolvují klinické vyšetření a půl hodiny po aplikaci stráví v čekárně. Proto často dávají přednost jiné terapii.

Díky tomu, že více víme o mechanisme­ch alergickéh­o zánětu, přibývá možností, jak pacientům ulevit, říká lékařka Zuzana Humlová, která působí v Ústavu imunologie a mikrobiolo­gie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

LN Které?

Lékům ve formě kapek, které se dávají pod jazyk. Pacienti oceňují, že si je mohou vzít sami doma, do ambulance přicházejí pouze na pravidelné kontroly. I při této léčbě pacientimu­sí dodržovat pravidla, jako třeba skladování lahvičky při teplotě 2 až 8 °C. Uživatelsk­ým diskomfort­em je také to, že 30 minut po ranní aplikaci se nesmí jíst ani pít. Pacient musí být poučen, za jakých situací by měl léčbu přerušit nebo kdy kontaktova­t svého alergologa. Většina pacientů by dala přednost léčbě ve formě tablet, které se podávají pod jazyk. Ta je ale momentálně k dispozici pouze pro nemocné s prokázanou alergií na pyly trav a roztoče. Výhodou tablet je, že nemají tak náročné požadavky na skladování a po pěti minutách od užití mohou pacienti vzít do úst cokoliv a také odpadá riziko chybného dávkování.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Zuzana Humlová
FOTO ARCHIV Zuzana Humlová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia