Lidové noviny

Manžel Mayové má na starosti odpadky

- LONDÝN

Manžel britské premiérky Theresy Mayové, investiční bankéř Philip May, doma vykonává převážně „mužské práce“, například vynáší odpadky.

Choť předsedkyn­ě vlády to uvedl v úterý večer v prvním společném interview se svou ženou, které odvysílala britská televize BBC. Mayová se na obrazovkác­h zase přiznala ke své vášni pro boty.

Podle britského tisku ale došlo i na mnohem vážnější témata, například na nechtěnou bezdětnost páru. Manželé vzpomněli, jak v době, kdy Mayová usilovala o poslanecký mandát, přinesl jeden deník falešnou zprávu o tom, že porodila dítě, což by jí podle něj mohlo uškodit.

„No, a my žádné dítě neměli. Už jsme na to nemysleli, dokud nezavolala tchyně,“uvedla Mayová. Ta se podle ní domnívala, že manželé „jí něco neřekli“. „Byla zklamaná,“dodala britská premiérka.

Oba manželé také shodně uvedli, že jejich první setkání na Oxfordské univerzitě bylo láskou na první pohled. Na studentské diskotéce je vzájemně představil­a budoucí pákistánsk­á premiérka Bénazír Bhuttová.

Philip May také v žertu uvedl, že jeho manévrovac­í prostor při jednání s premiérkou je poněkud omezený. „Já sice můžu rozhodnout o tom, kdy odpadky vynesu, ale ne o tom, jestli je vynesu,“řekl.

Zatímco jeho žena si potrpí na boty, ráda je kupuje a nevadí jí zájem médií o její obutí, Philip May má rád kravaty a saka, ačkoli mu prý na ně mnoho místa v rodinném šatníku nezbývá.

Británii za měsíc čekají předčasné volby, které Mayová vyhlásila, aby upevnila svůj mandát pro jednání o odchodu země z Evropské unie. Političtí komentátoř­i a někteří politici ji však kritizoval­i za to, že se nechce účastnit předvolebn­ích debat s ostatními politickým­i lídry, především pak s vůdcem opozičních labouristů Jeremym Corbynem.

Šéf labouristů mimo jiné v reakci na to prohlásil, že se Mayová „schovává před veřejností“a neochota s ním debatovat je „známkou slabosti“premiérky. Volební tým Mayové byl také kritizován za to, že údajně umožňuje novinářům klást premiérce jen předem schválené otázky. Corbyn a Mayová nicméně vystoupí před diváky ve volebním speciálu televize BBC 2. června. Diváci ve studiu přitom budou na oba politiky vznášet dotazy, ovšem na každého z nich zvlášť. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia